Dossier

Vindicat: zoektocht naar het onbereikbare
Likeability of3

Vindicat: wil er dan echt niemand praten?

De brievenbus van Vindicat. Foto: ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

16 SEP 2017

Plots zit ik dinsdagochtend in de trein naar Groningen en mijn hersenen draaien overuren. Hoe ga ik dit aanpakken? Waar begin ik? Wie ken ik daar eigenlijk? Een slaapplek is geregeld, dat kan ik alvast afvinken. Ik pak mijn telefoon en stuur de eerste whatsappjes richting mijn Groningse contacten: ‘Ik ben over twee uur in je stadje. Kun je mij ergens mee helpen?’. Ik pak mijn tas, verruil de telefoon voor mijn laptop en google alvast naar informatie. Ter inspiratie kijk ik de eerste aflevering van het eerste seizoen van de serie Feuten terwijl de trein over de rails dendert.

Op reis

Het bericht over een incident bij een sushi-restaurant in Groningen, waar studentenvereniging Vindicat bij betrokken zou zijn, ging zondag en maandag als een lopend vuurtje over het internet. Het zou een ravage zijn geweest met gesneuvelde glazen, gestolen wijn en studenten die tegen de muur plasten. Voor Metro schreef ik daar maandag een vervolgverhaal over. Terwijl Vindicat en het restaurant meldden dat het allemaal wel meeviel, bleef de auteur van het stuk dat gepubliceerd staat op Sikkom.nl, bij zijn standpunt: hier was echt wat gebeurd.

Vindicat: zoektocht naar het onbereikbare

Sushi Mall: het restaurant waar het incident plaatsvond. Foto: ANP

De dinsdag daarop meld ik mij in de ochtend op de redactie en schuif ik aan bij de vergadering. Direct daarna krijg ik het verzoek van de hoofdredacteur of ik niet een paar dagen naar Groningen wil gaan om het incident te onderzoeken. Wellicht is het mogelijk om erachter te komen wat er nu werkelijk is gebeurd in het sushi-restaurant?

En zo pak ik mijn spullen en ga ik naar Groningen. Het zal moeilijk worden; Vindicat staat erom bekend gesloten te zijn.

Niets aan de hand

Eerst maar eens een bezoekje aan de Sushi Mall, het restaurant waar de onrust zou hebben plaatsgevonden. Het is er rustig, deze dinsdagavond. Het eten staat dan ook al snel op tafel. Nergens is een spoor te bekennen van vernieling. Ik eet mijn maaltje en reken dan af bij de balie. Als ik vraag naar de bewuste zondag, krijg ik een glimlach en een ontkennend antwoord; alles was zwaar overdreven en er is verder niets aan de hand. ‘Neem een lolly mee. Fijne avond. Tot ziens.’

Geruchten

Dan de kroeg maar in. In je eentje uitgaan is echt best wel stom, heb ik gemerkt. Ik bezoek verschillende kroegen en maak praatjes met zo ongeveer iedereen die ik tegenkom, maar ik vind geen Vindicater. Na een uur of twee spreek ik een meisje, geen lid, die Vindicaters over het incident heeft gesproken. Een van de drie jongens vermoedde dat Vindicat de Sushi Mall om heeft gekocht. Twee andere jongens opperden dat het beter was om de banden met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) te verbreken, alles zelf te financieren en dan weer een 6-weekse ontgroeningstijd te introduceren. Dat tweede lijkt mij een gedachtespinsel en ook absoluut niet haalbaar. Maar haar eerste opmerking zou waar kunnen zijn.

De volgende dag stuurt ze mij een naam en ik probeer contact met hem te zoeken. Ik krijg geen gehoor. Geruchten genoeg, maar geen enkele mogelijkheid om bewijs te kunnen leveren.

Onmogelijk

Ondertussen krijg ik van alle kanten berichten. Allemaal afwijzingen, overigens. Ik heb het even aan haar gevraagd maar zij zegt momenteel liever even niks vanwege alle negatieve media die weer rondom Vindicat speelt. En: Nou, je kan sowieso niemand spreken want het zijn echt Vindicaters in hart en nieren allemaal en die zeggen nergens iets over.

Die avond spreek ik af met een plaatselijke journalist. „Je bent op zoek naar loslippige Vindicaters? Dat wordt nog lastig!”, lacht hij. „Ik ken ze in ieder geval niet.” Ook bij een aantal horecaondernemers vang ik bot: niemand weet een directe ingang tot de vereniging.

Verenigingsavond

Het is overigens woensdagavond, de avond waarop heel Vindicat bij elkaar komt in het prominente gebouw op de Grote Markt. Vanaf mijn hotelkamer heb ik uitzicht op de stroom studenten die zich bij de voordeur verzamelt. Zo te zien had ik een witte blouse mee moeten nemen om binnen te komen. Die heb ik niet en het lukt dan ook niet. Twee jongens lopen mij grappend en schreeuwend voorbij. Ik versta niet precies wat de ene jongen zegt, maar de ander spreekt hem vermanend toe: „Effe bek houden. Je moet je gedragen op straat, man.” De leden zijn voorzichtig, zo te merken.

Vindicat: zoektocht naar het onbereikbare

Het prominente Vindicat gebouw op de Grote Markt in Groningen. Foto: ANP

De storm die moet gaan liggen

Donderdag probeer ik contact te zoeken met het bestuur van de vereniging. Ik bied ze een objectief kijkje in de vereniging aan, maar krijg geen gehoor. Een collega weet de recent benoemde rector Marc Mohr te bereiken. Hij zegt dat hij het contact met media momenteel even vermijdt nu de vereniging weer negatief in het nieuws is verschenen. Wellicht kunnen we contact opnemen als de storm een beetje is gaan liggen.

Een paar dagen ben ik non-stop bezig geweest met het zoeken naar contact, maar het lukt mij op geen enkele manier. Dat is minstens zo irritant als dat het interessant is. Meer dan tweeduizend leden en allemaal houden ze hun mond. Dat kan alleen maar betekenen dat de betrokkenheid groot is. Niemand wil de vereniging in een kwaad daglicht zetten, waarschijnlijk omdat ze er allemaal veel uithalen. Wat ze er precies uithalen, weet ik niet.

Wat is het verschil?

Ik vraag mij oprecht af in hoeverre deze vereniging verschilt van andere corpsen in Nederland. Als ik in Utrecht om drie uur 's nachts op straat fiets, hoor ik de koorballen ook lallend en schreeuwend over ‘wijven’ praten. Maar hier in Utrecht kan het, schijnbaar. Men denkt: stelletje idioten, maar daar blijft het dan ook bij. Zijn we in de Randstad meer gewend? Kijken we nergens meer van op?

Zelf kom ik uit Drenthe waar je beslist niet je kop boven het maaiveld uit moet steken. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Is de Nederlandse noorderling niet gewoon te stug en te nuchter om het verenigingsleven te kunnen begrijpen en accepteren? Dit jaar haalde Vindicat 470 nieuwe leden binnen, dus achter al die excessen moet toch ook een heel ander verhaal schuilgaan?

Elke student is een Vindicater

„In Groningen is elke student een Vindicater, in de ogen van de inwoners”, zegt een Groninger op straat tegen mij. Hier wordt elke scheet die een Vindicater laat, vastgelegd en opgeblazen. Kun je het dan nog wel goed doen? Het is jammer dat een vereniging daardoor zo onbereikbaar wordt, puur uit zelfbescherming. Wat er achter de Vindicatdeuren gebeurt, is een groot mysterie. Een dat ik nog altijd graag zou willen ontrafelen.


dislikelike
user_74900968f463b1db29d3e58c3c946d203322bec8_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avataruser_7e98528669191a6e8ca7edd667524783a7ad5966_avatar

Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.