Dossier

Likeability of 5

Een wereld vol robothoeren en mechanische seks

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Marieke van der Voort'

20 NOV 2017

Welkom in het jaar 2050. De robots hebben de prostituees van vlees en bloed verdreven van de Wallen en worden alom geroemd om hun prestaties in bed. In het stadhuis van Utrecht vindt het ene na het andere huwelijk tussen mens en robot plaats. Dochterlief stelt ondertussen haar nieuwe robotvriend voor aan haar ouders. Een paar uur later vertelt ze aan haar beste vriendin dat ze vanavond haar maagdelijkheid verliest.

Sciencefiction? Niet als het aan veel robotica-experts ligt. Ex-schaakgrootmeester David Levy stelde tien jaar geleden al dat seks tussen mensen en robots rond 2050 de normaalste zaak van de wereld is. Met zijn proefschrift Love and Sex with Robots promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht. Met robotseks zal het volgens hem net zo gaan als met masturbatie en homoseksualiteit, zo voorspelde hij in 2007. Eerst is het nog een taboe. Maar op termijn vinden we het doodnormaal en is het in steeds meer Amerikaanse staten en landen mogelijk om met je robot te trouwen.

„Ja, daar sta ik nog steeds volledig achter”, vertelt Levy vanuit zijn woonplaats Londen. „En het progressieve Nederland zal een van de eerste landen zijn waar we mens-robotbruiloften gaan zien.”

Kunstmatige intelligentie

Dit is Olivia. Een van de sekspoppen, oftewel RealDolls, van Abyss Creations. / Beeld: Realbotix/RealDoll

Dit is Olivia. Een van de sekspoppen, oftewel RealDolls, van Abyss Creations. / Beeld: Realbotix/RealDoll

Qua uiterlijk is de humanoid-robot er bijna. Enkele specialisten kunnen nu al robots maken die van een paar meter afstand amper zijn te onderscheiden van mensen. Maar voordat liefde voor en seks met robots algemeen geaccepteerd is, moet er nog veel gebeuren. „Vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn nog veel stappen nodig. Het voeren van gesprekken zoals jij en ik nu doen, is daarbij de grootste uitdaging voor de komende twintig jaar”, zegt Levy. Daarvoor is niet alleen software nodig die vrijwel alle woorden uit de menselijke spraak herkent, deze moet ook in staat zijn om te interpreteren wat iemand bedoelt.

„Als iemand in Londen bijvoorbeeld vraagt ‘Excuse, Trafalgar?’, moet de computer meteen begrijpen dat hij het bekende plein in Londen zoekt en geen informatie over de Slag bij Trafalgar. Voor ons is dat logisch, voor een computer niet. Op termijn geloof ik echter zeker dat een scenario als in de film Her mogelijk is.” In deze Oscar-winnende productie wordt een man verliefd op een vrouwelijke stem van een geavanceerd computersysteem, en denkt hij een tijdlang in ‘haar’ de ideale partner te hebben gevonden.

Ook duurt het nog een tijd voordat humanoid-robots zich even soepel kunnen voortbewegen als mensen. Volgens Marcel Heerink, die leiding geeft aan het lectoraat Robotica van hogeschool Windesheim, is dit zelfs de grootste uitdaging. „Robots hebben momenteel nog moeite om de ene stap na de andere te zetten. Bovendien zijn ze erg kwetsbaar. Als ze vallen, kunnen ze vaak niet zelf overeind komen. Daarnaast is de kans groot dat er iets stuk is. Maar ik verwacht dat robots zich over twintig tot dertig jaar op een zeer menselijke manier kunnen bewegen.”

Acceptatie

Professor Adrian David Cheok voorspelt dat het voor 2030 al heel moeilijk zal zijn om mensen van humanoid-robots te onderscheiden. De acceptatie zal daarmee ook snel groeien, denkt de hoofdredacteur van Lovotics, een academisch magazine over liefde en vriendschap met robots.

„Momenteel stellen veel mensen nog dat ze nooit willen trouwen met een robot, laat staan er seks mee hebben. Ze vinden de gedachte vaak nog weerzinwekkend, of simpelweg te vreemd. Zolang de seksrobots veredelde poppen zijn, zal dat vermoedelijk zo blijven. Maar zodra ze zowel qua uiterlijk als in hun doen en laten meer en meer op mensen gaan lijken, zal dat veranderen.”

Die ontwikkeling gaat sneller dan de meesten denken, zegt Cheok, die in december mede-organisator is van The International Congress on Love and Sex with Robots. „In de komende tien jaar gaan we al behoorlijk intelligente seksrobots zien. Als dat gebeurt, neemt de verkoop een vlucht. En zodra de menselijke seksrobots vrij gebruikelijk zijn, is echte liefde of vriendschap voelen voor een robot die op ons lijkt de volgende stap.”

Levy stelt dat de acceptatie tien jaar na zijn proefschrift en gelijknamige boek al enigszins is gegroeid. „Vooral tijdens lezingen merk ik dat een steeds grotere groep openstaat voor het idee om seksuele relaties en gevoelens te hebben voor robots. Niet alleen mannen, maar zeker ook vrouwen komen na afloop geregeld naar me toe voor meer informatie.”

Nieuwe seksrobot

Twee medewerkers van Abyss Creations werken aan een nieuwe seksrobot. / Beeld: Realbotix

Twee medewerkers van Abyss Creations werken aan een nieuwe seksrobot. / Beeld: Realbotix

De komst van de nieuwste seksrobot van Abyss Creations, die eind dit jaar wordt gelanceerd, zal volgens Levy ook zorgen voor een grotere bekendheid met het fenomeen. „Alhoewel de gesprekken nog altijd zeer beperkt zullen zijn, is dit vermoedelijk de meest geavanceerde seksrobot die er bestaat. De vraag naar seksrobots zal pal na de lancering al groeien, waardoor ze uiteindelijk ook betaalbaar worden voor de ‘gewone’ man en vrouw.”

Met het project Realbotix heeft Abyss Creations het platform Harmony AI ontwikkeld, om kunstmatige intelligentie aan de RealDoll-poppen toe te voegen. Vanaf december is het mogelijk om via dit platform te communiceren met het robotische hoofd van een pop. Ze kan haar hoofd, ogen en mond bewegen, knipogen en dus een gesprekje voeren. Door de siliconen laag op zowel gezicht als lijf voelt de pop bovendien zacht aan. Het hoofd alleen kost 10.000 dollar. Dat kan je dan weer op het lichaam van een van de RealDolls bevestigen, die je – afhankelijk van je wensen – voor een slordige 5000 tot 6000 dollar koopt.

Abyss Creations-directeur Matt McMullen werkt aan zijn product. / Beeld: Realbotix

Abyss Creations-directeur Matt McMullen werkt aan zijn product. / Beeld: Realbotix

Directeur Matt McMullen van Abyss Creations inspecteert een van zijn robots. / Beeld: Realbotix

Van de RealDolls zijn wereldwijd ruim 6000 exemplaren verkocht. Naast de Verenigde Staten levert Abyss Creations vooral veel aan Canada, Engeland en Duitsland. „Maar ook in Nederland hebben we klanten”, vertelt Guile Lindroth, specialist kunstmatige intelligentie van het Realbotix-team. Samen met zijn collega's werkt hij eveneens aan een mannelijke robotische pop, die ook snel op de markt zal komen. „Er moet nog veel gebeuren voor we een perfecte kopie van een mens kunnen maken. Maar dat is wel ons uiteindelijke doel. Daarbij streven we naar een robot die je als een echte vriend of vriendin kunt beschouwen, en waarbij seks slechts een onderdeel is.”

Allemaal aan de robotseks?

Maar zitten we straks dan massaal aan de robotliefde en –seks? Nee, voorspelt Cheok. „Dat is geheel afhankelijk van de persoon. De een zal liever voor een robot gaan dan een mens, bij de ander zal dat andersom zijn. En er zullen ook mensen zijn die scheiden van hun robot om te trouwen met een man of vrouw, of juist andersom. Vast staat dat het voor sommigen écht een uitkomst kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die vanwege een lichamelijke handicap of sociale beperking niet in staat is om een intieme relatie aan te gaan met een mens.”

Beeld: Scriptum

Beeld: Scriptum

Robotica-expert Marcel Heerink van hogeschool Windesheim schreef in 2013 al in zijn boek Zolang je robot maar van je houdt dat je in hotels in Zuid-Korea een seksrobot kunt huren in een zogenoemde doll experience room. Kosten: een krappe twee tientjes per uur. Zijn robothoeren straks dan ook in ons land heel normaal?

Robothoeren op de Wallen

Een van de RealDoll-modellen, nog zonder kunstmatige intelligentie. / Foto: Stacy Leigh / RealDoll

Een van de RealDoll-modellen, nog zonder kunstmatige intelligentie. / Foto: Stacy Leigh / RealDoll

Wetenschappers Ian Yeoman en Michelle Mars denken in elk geval van wel. Zij schrijven in hun wetenschappelijke artikel Robots, men and sex tourism, gepubliceerd in magazine Futures, dat seksrobots in 2050 de Amsterdamse Wallen zullen domineren. Ze stellen zich voor hoe een seksclub er in de toekomst uit zal zien en baseren zich daarbij op het beroemde bordeel Yab Yum, dat in 2008 de deuren sloot. „Yub-Yum is een uniek bordeel, niet bemand door mensen, maar door androids. […] De club biedt een scala aan seksuele goden en godinnen van verschillende etniciteiten, lichaamsvormen, leeftijden, talen en seksuele kenmerken. […] Het populairste model is Irina, een lange, blonde, exotische Russische soort die populair is bij Midden-Oosterse zakenmannen. De toeristen die gebruikmaken van de services van Yub-Yum krijgen gegarandeerd een heerlijke en spannende ervaring, aangezien alle robots geprogrammeerd zijn om elke dienst te verrichten en elke wens te vervullen.”

Als poppen er nu al zo uitzien, zijn ze over dertig jaar dan nog wel van echt te onderscheiden? Beeld: Realbotix/RealDoll

Als poppen er nu al zo uitzien, zijn ze over dertig jaar dan nog wel van echt te onderscheiden? Beeld: Realbotix/RealDoll

De Wallen gedomineerd door levensechte seksrobots, kan het echt? „Ja”, stellen Cheok, Levy en Heerink. „In de westerse wereld kan het ook zeker een uitkomst zijn in de strijd tegen mensenhandel, seksueel geweld en soa”, zijn Levy en Heerink het bovendien eens.

„Pure onzin”, countert Kathleen Richardson, professor of Ethics and Culture of Robots and Artificial Intelligence aan De Montfort University in Leicester echter. „In Amerika is momenteel één pop die haar ogen kan bewegen en een paar woorden kan zeggen, en veel beter gaat dat nooit worden. Het is een fantasie die leven in is geblazen door een paar robotfilms.”

Koopwaar

Volgens Richardson werken sekspoppen en –robots seksdelicten juist in de hand. „Het is verachtelijk om speelgoed te maken in de vorm van vrouwen die je in pornofilms ziet. Je wekt daarmee de illusie dat mensen koopwaar zijn, een gebruiksvoorwerp. Dat is in één woord mensonterend. Pornografische sekspoppen en -robots zijn geen onschuldige speeltjes. Ze zijn een gevaar voor vrouwen. Doordat vrouwen meer en meer als object worden gezien, ligt een toename van seksueel geweld jegens hen op de loer.”

Cheok bestrijdt deze theorie. „Een tijdlang werd ook gedacht dat het kijken van porno zou leiden tot meer verkrachtingen. Veel studies hebben echter aangetoond dat er geen direct verband is tussen de twee. Datzelfde geldt voor het spelen van gewelddadige videogames en agressie op straat. Ik denk dan ook dat de meeste mensen gewoon seks kunnen hebben met robots, zonder dat hun gedrag naar andere mensen toe verandert.”

Levy sluit zich daarbij aan. Bovendien stelt hij dat vrouwen net zoveel behoefte aan seksrobots hebben als mannen. „Ontzettend veel vrouwen hebben een vibrator in hun nachtkastje. Dan kun je me niet vertellen dat zij geen interesse hebben in seksrobots.”

De populaire Gigolo Joe, uit de Steven Spielberg-film A.I. (2001), illustreert dit volgens Heerink mooi. „Zijn vrouwelijke klanten krijgen precies wat ze willen. Hij speelt perfect in op hun behoeften en is daarmee de ideale minnaar.”

Verstoorde relaties

Richardson vreest dat de opmars van seksrobots gepaard gaat met een verstoorde relatie tussen mannen en vrouwen. „Liefdesrelaties komen meer en meer onder druk te staan. Als er meer seksrobots komen, zullen mannen en vrouwen verder uit elkaar groeien. Menselijke isolatie ligt op de loer. Seksrobots maken menselijke intimiteit juist kapot.”

Kunnen robots inderdaad potentieel gevaarlijk zijn voor de relatie tussen mensen onderling? „Als je alleen nog maar met robots om zou gaan, wel”, stelt Cheok. „Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat we straks opgevoed worden met de boodschap dat robots erg verslavend kunnen zijn, net als internet of het drinken van alcohol. Te veel van iets is nooit goed, maar ik verwacht dat de meesten in staat zijn om verantwoord met robots om te gaan.”

Heerink benadrukt dat robots juist ook heel heilzaam kunnen werken. „Als iemand zich volledig focust op robots, kan dat problematisch zijn. Maar als je robots tijdelijk gebruikt om meer te leren over menselijke interactie, kunnen ze juist ook van grote waarde zijn. Denk bijvoorbeeld aan de film Her, waarbij de stem van het computersysteem voor de hoofdpersoon uiteindelijk een hulpmiddel is om opnieuw en beter lief te hebben dan voorheen.”

Ex Machina

Een andere vraag die opdoemt: Kunnen mooie en intelligente humanoid-robots mensen straks zó goed misleiden dat het tot grote problemen leidt? De film Ex Machina uit 2014 suggereert van wel. In de Oscar-winnende productie zien we hoe robot Ava haar seksualiteit gebruikt om ten koste van menselijke ‘vriend’ Caleb haar vrijheid tegemoet te lopen. Ze spreken af om samen te ontsnappen. Maar uiteindelijk laat ze de man die zo van haar gecharmeerd is achter, terwijl hij opgesloten zit en waarschijnlijk een hongerdood zal sterven.

„Deze film toont zeker een grote zorg voor de toekomst”, zegt Levy. „Uiteindelijk worden robots intelligenter dan mensen. Om op hun doel af te gaan, zullen ze enorm goed in staat zijn om een bepaald gevoel te simuleren en te manipuleren. Seksualiteit kan daarbij zeker een wapen zijn.”

De film Ex Machina sleepte een Oscar in de wacht vanwege de prachtige visuele effecten. / Foto: Kevin Winter | Getty Images

De film Ex Machina sleepte een Oscar in de wacht vanwege de prachtige visuele effecten. / Foto: Kevin Winter | Getty Images

Verbod

Richardson zou met haar Campaign Against Sex Robots het liefst zien dat de productie van seksrobots in zijn geheel aan banden wordt gelegd. „Onmogelijk”, stelt Cheok. „We kunnen Noord-Korea niet eens stoppen met het maken van nucleaire wapens. Dan is het een illusie om te denken dat een verbod op robots wel zou werken. Zelfs als je een felle tegenstander bent, is het beter om te accepteren dat ze er komen en juist verantwoord te anticiperen op ethische kwesties die met hun komst gepaard gaan.”

Ook Levy stelt dat het de komende jaren belangrijk is om goed na te denken over morele vraagstukken. „Neem bijvoorbeeld de vraag of het goed of slecht is om seksrobots te produceren die eruitzien als kinderen. Aan de ene kant kun je stellen dat je mensen op deze manier aanzet tot pedofilie, maar tegelijkertijd zou je kunnen zeggen dat je jouw fantasieën beter kan uitleven op een robot dan op een echt kind. Door gedegen onderzoek te doen, kunnen we proberen zo goed mogelijk in te spelen op ingewikkelde ethische kwesties.”

Over het Metro Dossier

Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen! Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: welke rol speelt seks in ons leven? En welke invloed hebben social media op ons seksleven? En porno? En hoe is het eigenlijk om in 'de industrie' te werken? Lees het deze week in Metro Dossier:


likewow
user_61212ccc7569b41d05d138d451a661df61119d7a_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

3k+

Likeability of 5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


like
user_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Views

30k+

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!
Likeability of 5

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!

Foto: Colourbox

In samenwerking met Asus

15 AUG 2018

Hoe zwaar mag je rugtas zijn? Hoe kun je die tas het beste dragen? Het zijn vragen die al vele jaren opduiken als het nieuwe schooljaar in zicht is. Tips zijn er volop, maar met een beetje slimmigheid blijk je al een hoop (rug)leed te kunnen voorkomen.

De ouderwetse boekentas is al lang en breed uit het schoolbeeld verdwenen. 90 procent van de scholieren neemt - of zeult - z’n spullen in een rugzak mee, zo maakte Europees onderzoek duidelijk. Onderzoek dat ons ook leerde dat de schooltas op je rug 10 procent van je lichaamsgewicht zou mogen bedragen, maar dat de gemiddelde tas 10 tot 20 procent van dat gewicht telt. Te zwaar dus.

Zeulnorm


like
user_341120a8b7d4180df930fd0fcbda9e348be4ca96_avatar

Views

2k+

Likeability of 5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

Views

5k+

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Views

7k+

Maak een festivalselfie en win de nieuwe ZenFone!
Likeability of 5

Camera videoMaak een festivalselfie en win een smartphone!

Metro's Nathan maakte selfies op Guilty Pleasure.

In samenwerking met Asus

GISTEREN

Even een selfie op een festival schieten en posten om te laten zien wat voor tofs je nu weer aan het doen bent: doen we dat niet allemaal? Vanaf Lowlands gebeurt het in ieder geval massaal en dit weekend ongetwijfeld ook vanaf festivals als Decibel en Dutch Valley. Misschien gebeurt het deze zomer nog wel vaker als je weet dat je de ZenFone 5 - de nieuwste uit de smartphone-serie - ermee kunt winnen…

#festivalselfie

Metro en ASUS, de producent van de ZenFone, hebben samen een selfiewedstrijd opgezet. Meedoen is simpel. Ben jij dit weekend of een van de komende weken op een festival en maak je er een selfie? Post de foto dan op social media met de hashtag #festivalselfie. Wie weet sporen we je op en heb jij straks die coole smartphone in je handen om nog meer selfies te schieten.


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

6k+

Likeability of 3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

7k+

Likeability of 6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Views

4k+

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak
Likeability of 5

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak

Quincy en Danny. / Foto's: Femmy Weijs

In samenwerking met BCC

14 AUG 2018

Je moet maar dol op je werk zijn… Twee jongemannen, bezorgers van BCC-producten, hebben beiden een opmerkelijke tattoo laten zetten: het logo van hun werkgever. En dat ‘stopcontact-gezichtje’ dragen Quincy en Danny in zeer drukke tijden.

Spullen rondrijden

Nederlandse consumenten gaan dit jaar namelijk naar verwachting ruim 26 miljard euro uitgeven aan online aankopen. Ten opzichte van 2017 is dat 17 procent meer, aldus Thuiswinkel.org. De stijging van de online verkoop van huishoudelijke apparaten in het eerste kwartaal van 2018 ligt nog hoger. Ten opzichte van 2017 werden er 18 procent meer producten verkocht. Waar niet iedereen altijd bij stilstaat, is dat al die apparatuur natuurlijk wel nog eventjes bij de klanten moet worden bezorgd. En dat rondrijden doen de twee tattoo-mannen.


like
user_2dcab60e0b07aa93dc64e07e856ca19cc4f9523a_avatar

Views

3k+

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Views

2k+

Win 2 kaarten voor Strandfestival ZAND

Foto van 'Metro'

16 AUG 2018

Wil jij met een vriend(in) naar Strandfestival ZAND? Onder iedereen die onze Music City nieuwsbrief ontvangt verloten wij 2x2 kaarten! Ontvang je deze nog niet? Schrijf je dan hieronder snel in en maak kans! We sturen de nieuwsbrief iedere donderdag met info over de nieuwste concerten, festivals, video's en leuke winacties.

Strandfestival ZAND wordt op zaterdag 25 augustus 2018 gehouden op het strand van Almere, klik hier voor de line-up.

JBL


Views

1k+

Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Views

3k+

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Views

1k+

Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


Views

2k+

'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!


Views

9k+

Likeability of 5

De kunst van het vakantievieren

Echt ontspannen tijdens je vakantie? Laat je werktelefoon thuis. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

6 JUL 2018

Hard werken, nachtenlang studeren, continu op en neer reizen. En dan, ein-de-lijk vakantie. De vrije dagen waar je zo naar hebt uitgekeken staan voor de deur. Maar na die drukke periode is het soms lastig om te ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat je na de zomer opgeladen terugkeert? Leer de ‘kunst van het vakantievieren’.

,,Naar mijn idee is er gewoon altijd wel wat te doen’’, stelt de 21-jarige Annemiek Steur uit Leiderdorp. Ze zit in de afrondende fase van haar bachelor Chinees en schrijft daarnaast fanatiek. Niks doen, zit niet in haar systeem. En dat maakt op vakantie gaan soms best lastig. ,,Een aantal jaren geleden ging ik weg met een vriendengroep. En echt élke dag kwamen zij pas rond elf uur uit bed, terwijl ik dan allang wakker was en eropuit wilde. Ik denk dan: We zijn ergens anders, er is genoeg te zien, laten we iets nuttigs doen.’’

Stilzitten


like
user_82c1b0470dbd0a2f3f1c81e465f7c869b635d95e_avatar

Views

2k+

8 (aanbiedings)tips voor de zomerse thuisblijvers

8 (aanbiedings)tips voor de zomerse thuisblijvers

In samenwerking met iBOOD

6 JUL 2018

Voor tropische temperaturen hoef je écht het land niet uit. Heb je geen vakantie gepland deze zomer? Ga je liever de warmte opzoeken wanneer het hier weer kouder wordt? Dan zijn dit volgens dagaanbieder iBOOD dé onmisbare deals waarmee jouw thuiszomer onvergetelijk wordt. Nog tot en met zondag te vinden op www.ibood.com. En: er ligt ook – even doorscrollen – een mooie prijs met onbekende inhoud op je te wachten…

1 Zwembaden

Merk: Bestway. Korting: tot 42%.


Views

800+

Studentenhanden uit de mouwen deze zomer

Studentenhanden uit de mouwen deze zomer

Foto van 'Damla Kaygusuz'

5 JUL 2018

De zomervakantie gaat beginnen en voor veel jongeren betekent dat… werken! Metro zocht zes baantjes uit waarbij studenten de handen flink uit de mouwen kunnen steken en de nodige euro’s kunnen verdienen.

Bikkel in de bediening

De terrassen zijn volgepakt tijdens de zomer, of je nou in Scheveningen woont of in een kleine stad als Nunspeet. Bedieners zijn hard nodig. Ben je een beetje handig met een dienblad en struikel je niet zo gauw over je voeten? Dan ben jij al snel geschikt genoeg om dit baantje te doen.


Views

800+

Hoe Instagram Irene en haar lotgenoten verbindt

Foto van 'Kyrie Stuij'

2 JUL 2018

Ze deelt haar bloedsuikerwaardes, fotografeert zichzelf midden in een hypo en vertelt alles over wat er komt kijken bij haar ziekte. Leven met diabetes type 1 is niet gemakkelijk. Maar het eerlijke en nuchtere online dagboek van ‘diabadass’ Irene Putting (31) uit Naaldwijk creëert een hechte community van jonge diabetici op Instagram.

Ze ligt op bed. Zichtbaar uitgeput. De armen slap langs zich heen. ,,Wat een mooie zondagavond had moeten worden, veranderde in dit’’, staat er in het onderschrift bij de Instagrampost. ,,Mijn bloedsuikers waren zo hoog dat mijn meter ze niet meer kon meten. Op de een of andere manier nam mijn lichaam de insuline niet goed op. De pomp was niet verstopt, ook de batterij was niet leeg. Ik was bang. Ik begon te praten met een dubbele tong. Mijn bloedsuikers daalden nadat ik mezelf met de hand insuline had toegediend. Gelukkig hoefde ik niet naar het ziekenhuis, maar het scheelde niet veel.’’

Passie


Views

2k+

Instagram's onbedoelde community voor lotgenoten

Foto van 'Kyrie Stuij'

2 JUL 2018

Waar Instagram voornamelijk gedomineerd wordt door fitgirls, influencers en perfecte vakantiekiekjes, is er ook een groep die een tegengeluid laat horen. Getroffen door bijvoorbeeld astma, kanker of diabetes delen zij alles over wat er komt kijken bij hun ziekte. Foto’s van ziekenhuisbezoeken, het toedienen van medicijnen en reflecties over hoe hun leven is veranderd. Eerlijk, rauw en vaak gevoed door zelfspot. Met hashtags als #tietverdriet (borstkanker), #diabadass (diabetes) en #girlsonwheels (rolstoel) creëren zij onbedoeld een online community voor lotgenoten.

Verschillende fondsen en belangenverenigingen (NFKanker, BOSK en het Diabetes Fonds) constateren deze trend ook. Hoewel het vooral de jonge vrouwen zijn die social media inzetten voor hun verhaal, is de behoefte om online lotgenoten te spreken onder beide geslachten groot, zo merken fondsen en verenigingen. Deze conclusie werd onder meer getrokken uit een onderzoek van het Diabetes Fonds, waaruit blijkt dat diabetes type 1-patiënten in toenemende mate digitaal hun ervaringen willen uitwisselen. Veel patiëntenverenigingen hebben daarom ook hun eigen online platform gecreëerd, waar leden kunnen inloggen en met elkaar in gesprek kunnen.

,,We merken dat social media ervoor heeft gezorgd dat lotgenoten makkelijker met elkaar in gesprek komen’’, vertelt communitymanager Wanda Catsman van het Diabetes Fonds. ,,Dat zien we ook op ons online platform, dat vorig jaar juni live is gegaan. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Niet alleen voor betrouwbare informatie, maar ook echt om steun bij elkaar te zoeken.’’


Views

1k+