Dossier

Likeability of5

Een wereld vol robothoeren en mechanische seks

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Marieke van der Voort'

20 NOV 2017

Welkom in het jaar 2050. De robots hebben de prostituees van vlees en bloed verdreven van de Wallen en worden alom geroemd om hun prestaties in bed. In het stadhuis van Utrecht vindt het ene na het andere huwelijk tussen mens en robot plaats. Dochterlief stelt ondertussen haar nieuwe robotvriend voor aan haar ouders. Een paar uur later vertelt ze aan haar beste vriendin dat ze vanavond haar maagdelijkheid verliest.

Sciencefiction? Niet als het aan veel robotica-experts ligt. Ex-schaakgrootmeester David Levy stelde tien jaar geleden al dat seks tussen mensen en robots rond 2050 de normaalste zaak van de wereld is. Met zijn proefschrift Love and Sex with Robots promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht. Met robotseks zal het volgens hem net zo gaan als met masturbatie en homoseksualiteit, zo voorspelde hij in 2007. Eerst is het nog een taboe. Maar op termijn vinden we het doodnormaal en is het in steeds meer Amerikaanse staten en landen mogelijk om met je robot te trouwen.

„Ja, daar sta ik nog steeds volledig achter”, vertelt Levy vanuit zijn woonplaats Londen. „En het progressieve Nederland zal een van de eerste landen zijn waar we mens-robotbruiloften gaan zien.”

Kunstmatige intelligentie

Dit is Olivia. Een van de sekspoppen, oftewel RealDolls, van Abyss Creations. / Beeld: Realbotix/RealDoll

Dit is Olivia. Een van de sekspoppen, oftewel RealDolls, van Abyss Creations. / Beeld: Realbotix/RealDoll

Qua uiterlijk is de humanoid-robot er bijna. Enkele specialisten kunnen nu al robots maken die van een paar meter afstand amper zijn te onderscheiden van mensen. Maar voordat liefde voor en seks met robots algemeen geaccepteerd is, moet er nog veel gebeuren. „Vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn nog veel stappen nodig. Het voeren van gesprekken zoals jij en ik nu doen, is daarbij de grootste uitdaging voor de komende twintig jaar”, zegt Levy. Daarvoor is niet alleen software nodig die vrijwel alle woorden uit de menselijke spraak herkent, deze moet ook in staat zijn om te interpreteren wat iemand bedoelt.

„Als iemand in Londen bijvoorbeeld vraagt ‘Excuse, Trafalgar?’, moet de computer meteen begrijpen dat hij het bekende plein in Londen zoekt en geen informatie over de Slag bij Trafalgar. Voor ons is dat logisch, voor een computer niet. Op termijn geloof ik echter zeker dat een scenario als in de film Her mogelijk is.” In deze Oscar-winnende productie wordt een man verliefd op een vrouwelijke stem van een geavanceerd computersysteem, en denkt hij een tijdlang in ‘haar’ de ideale partner te hebben gevonden.

Ook duurt het nog een tijd voordat humanoid-robots zich even soepel kunnen voortbewegen als mensen. Volgens Marcel Heerink, die leiding geeft aan het lectoraat Robotica van hogeschool Windesheim, is dit zelfs de grootste uitdaging. „Robots hebben momenteel nog moeite om de ene stap na de andere te zetten. Bovendien zijn ze erg kwetsbaar. Als ze vallen, kunnen ze vaak niet zelf overeind komen. Daarnaast is de kans groot dat er iets stuk is. Maar ik verwacht dat robots zich over twintig tot dertig jaar op een zeer menselijke manier kunnen bewegen.”

Acceptatie

Professor Adrian David Cheok voorspelt dat het voor 2030 al heel moeilijk zal zijn om mensen van humanoid-robots te onderscheiden. De acceptatie zal daarmee ook snel groeien, denkt de hoofdredacteur van Lovotics, een academisch magazine over liefde en vriendschap met robots.

„Momenteel stellen veel mensen nog dat ze nooit willen trouwen met een robot, laat staan er seks mee hebben. Ze vinden de gedachte vaak nog weerzinwekkend, of simpelweg te vreemd. Zolang de seksrobots veredelde poppen zijn, zal dat vermoedelijk zo blijven. Maar zodra ze zowel qua uiterlijk als in hun doen en laten meer en meer op mensen gaan lijken, zal dat veranderen.”

Die ontwikkeling gaat sneller dan de meesten denken, zegt Cheok, die in december mede-organisator is van The International Congress on Love and Sex with Robots. „In de komende tien jaar gaan we al behoorlijk intelligente seksrobots zien. Als dat gebeurt, neemt de verkoop een vlucht. En zodra de menselijke seksrobots vrij gebruikelijk zijn, is echte liefde of vriendschap voelen voor een robot die op ons lijkt de volgende stap.”

Levy stelt dat de acceptatie tien jaar na zijn proefschrift en gelijknamige boek al enigszins is gegroeid. „Vooral tijdens lezingen merk ik dat een steeds grotere groep openstaat voor het idee om seksuele relaties en gevoelens te hebben voor robots. Niet alleen mannen, maar zeker ook vrouwen komen na afloop geregeld naar me toe voor meer informatie.”

Nieuwe seksrobot

Twee medewerkers van Abyss Creations werken aan een nieuwe seksrobot. / Beeld: Realbotix

Twee medewerkers van Abyss Creations werken aan een nieuwe seksrobot. / Beeld: Realbotix

De komst van de nieuwste seksrobot van Abyss Creations, die eind dit jaar wordt gelanceerd, zal volgens Levy ook zorgen voor een grotere bekendheid met het fenomeen. „Alhoewel de gesprekken nog altijd zeer beperkt zullen zijn, is dit vermoedelijk de meest geavanceerde seksrobot die er bestaat. De vraag naar seksrobots zal pal na de lancering al groeien, waardoor ze uiteindelijk ook betaalbaar worden voor de ‘gewone’ man en vrouw.”

Met het project Realbotix heeft Abyss Creations het platform Harmony AI ontwikkeld, om kunstmatige intelligentie aan de RealDoll-poppen toe te voegen. Vanaf december is het mogelijk om via dit platform te communiceren met het robotische hoofd van een pop. Ze kan haar hoofd, ogen en mond bewegen, knipogen en dus een gesprekje voeren. Door de siliconen laag op zowel gezicht als lijf voelt de pop bovendien zacht aan. Het hoofd alleen kost 10.000 dollar. Dat kan je dan weer op het lichaam van een van de RealDolls bevestigen, die je – afhankelijk van je wensen – voor een slordige 5000 tot 6000 dollar koopt.

Abyss Creations-directeur Matt McMullen werkt aan zijn product. / Beeld: Realbotix

Abyss Creations-directeur Matt McMullen werkt aan zijn product. / Beeld: Realbotix

Directeur Matt McMullen van Abyss Creations inspecteert een van zijn robots. / Beeld: Realbotix

Van de RealDolls zijn wereldwijd ruim 6000 exemplaren verkocht. Naast de Verenigde Staten levert Abyss Creations vooral veel aan Canada, Engeland en Duitsland. „Maar ook in Nederland hebben we klanten”, vertelt Guile Lindroth, specialist kunstmatige intelligentie van het Realbotix-team. Samen met zijn collega's werkt hij eveneens aan een mannelijke robotische pop, die ook snel op de markt zal komen. „Er moet nog veel gebeuren voor we een perfecte kopie van een mens kunnen maken. Maar dat is wel ons uiteindelijke doel. Daarbij streven we naar een robot die je als een echte vriend of vriendin kunt beschouwen, en waarbij seks slechts een onderdeel is.”

Allemaal aan de robotseks?

Maar zitten we straks dan massaal aan de robotliefde en –seks? Nee, voorspelt Cheok. „Dat is geheel afhankelijk van de persoon. De een zal liever voor een robot gaan dan een mens, bij de ander zal dat andersom zijn. En er zullen ook mensen zijn die scheiden van hun robot om te trouwen met een man of vrouw, of juist andersom. Vast staat dat het voor sommigen écht een uitkomst kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die vanwege een lichamelijke handicap of sociale beperking niet in staat is om een intieme relatie aan te gaan met een mens.”

Beeld: Scriptum

Beeld: Scriptum

Robotica-expert Marcel Heerink van hogeschool Windesheim schreef in 2013 al in zijn boek Zolang je robot maar van je houdt dat je in hotels in Zuid-Korea een seksrobot kunt huren in een zogenoemde doll experience room. Kosten: een krappe twee tientjes per uur. Zijn robothoeren straks dan ook in ons land heel normaal?

Robothoeren op de Wallen

Een van de RealDoll-modellen, nog zonder kunstmatige intelligentie. / Foto: Stacy Leigh / RealDoll

Een van de RealDoll-modellen, nog zonder kunstmatige intelligentie. / Foto: Stacy Leigh / RealDoll

Wetenschappers Ian Yeoman en Michelle Mars denken in elk geval van wel. Zij schrijven in hun wetenschappelijke artikel Robots, men and sex tourism, gepubliceerd in magazine Futures, dat seksrobots in 2050 de Amsterdamse Wallen zullen domineren. Ze stellen zich voor hoe een seksclub er in de toekomst uit zal zien en baseren zich daarbij op het beroemde bordeel Yab Yum, dat in 2008 de deuren sloot. „Yub-Yum is een uniek bordeel, niet bemand door mensen, maar door androids. […] De club biedt een scala aan seksuele goden en godinnen van verschillende etniciteiten, lichaamsvormen, leeftijden, talen en seksuele kenmerken. […] Het populairste model is Irina, een lange, blonde, exotische Russische soort die populair is bij Midden-Oosterse zakenmannen. De toeristen die gebruikmaken van de services van Yub-Yum krijgen gegarandeerd een heerlijke en spannende ervaring, aangezien alle robots geprogrammeerd zijn om elke dienst te verrichten en elke wens te vervullen.”

Als poppen er nu al zo uitzien, zijn ze over dertig jaar dan nog wel van echt te onderscheiden? Beeld: Realbotix/RealDoll

Als poppen er nu al zo uitzien, zijn ze over dertig jaar dan nog wel van echt te onderscheiden? Beeld: Realbotix/RealDoll

De Wallen gedomineerd door levensechte seksrobots, kan het echt? „Ja”, stellen Cheok, Levy en Heerink. „In de westerse wereld kan het ook zeker een uitkomst zijn in de strijd tegen mensenhandel, seksueel geweld en soa”, zijn Levy en Heerink het bovendien eens.

„Pure onzin”, countert Kathleen Richardson, professor of Ethics and Culture of Robots and Artificial Intelligence aan De Montfort University in Leicester echter. „In Amerika is momenteel één pop die haar ogen kan bewegen en een paar woorden kan zeggen, en veel beter gaat dat nooit worden. Het is een fantasie die leven in is geblazen door een paar robotfilms.”

Koopwaar

Volgens Richardson werken sekspoppen en –robots seksdelicten juist in de hand. „Het is verachtelijk om speelgoed te maken in de vorm van vrouwen die je in pornofilms ziet. Je wekt daarmee de illusie dat mensen koopwaar zijn, een gebruiksvoorwerp. Dat is in één woord mensonterend. Pornografische sekspoppen en -robots zijn geen onschuldige speeltjes. Ze zijn een gevaar voor vrouwen. Doordat vrouwen meer en meer als object worden gezien, ligt een toename van seksueel geweld jegens hen op de loer.”

Cheok bestrijdt deze theorie. „Een tijdlang werd ook gedacht dat het kijken van porno zou leiden tot meer verkrachtingen. Veel studies hebben echter aangetoond dat er geen direct verband is tussen de twee. Datzelfde geldt voor het spelen van gewelddadige videogames en agressie op straat. Ik denk dan ook dat de meeste mensen gewoon seks kunnen hebben met robots, zonder dat hun gedrag naar andere mensen toe verandert.”

Levy sluit zich daarbij aan. Bovendien stelt hij dat vrouwen net zoveel behoefte aan seksrobots hebben als mannen. „Ontzettend veel vrouwen hebben een vibrator in hun nachtkastje. Dan kun je me niet vertellen dat zij geen interesse hebben in seksrobots.”

De populaire Gigolo Joe, uit de Steven Spielberg-film A.I. (2001), illustreert dit volgens Heerink mooi. „Zijn vrouwelijke klanten krijgen precies wat ze willen. Hij speelt perfect in op hun behoeften en is daarmee de ideale minnaar.”

Verstoorde relaties

Richardson vreest dat de opmars van seksrobots gepaard gaat met een verstoorde relatie tussen mannen en vrouwen. „Liefdesrelaties komen meer en meer onder druk te staan. Als er meer seksrobots komen, zullen mannen en vrouwen verder uit elkaar groeien. Menselijke isolatie ligt op de loer. Seksrobots maken menselijke intimiteit juist kapot.”

Kunnen robots inderdaad potentieel gevaarlijk zijn voor de relatie tussen mensen onderling? „Als je alleen nog maar met robots om zou gaan, wel”, stelt Cheok. „Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat we straks opgevoed worden met de boodschap dat robots erg verslavend kunnen zijn, net als internet of het drinken van alcohol. Te veel van iets is nooit goed, maar ik verwacht dat de meesten in staat zijn om verantwoord met robots om te gaan.”

Heerink benadrukt dat robots juist ook heel heilzaam kunnen werken. „Als iemand zich volledig focust op robots, kan dat problematisch zijn. Maar als je robots tijdelijk gebruikt om meer te leren over menselijke interactie, kunnen ze juist ook van grote waarde zijn. Denk bijvoorbeeld aan de film Her, waarbij de stem van het computersysteem voor de hoofdpersoon uiteindelijk een hulpmiddel is om opnieuw en beter lief te hebben dan voorheen.”

Ex Machina

Een andere vraag die opdoemt: Kunnen mooie en intelligente humanoid-robots mensen straks zó goed misleiden dat het tot grote problemen leidt? De film Ex Machina uit 2014 suggereert van wel. In de Oscar-winnende productie zien we hoe robot Ava haar seksualiteit gebruikt om ten koste van menselijke ‘vriend’ Caleb haar vrijheid tegemoet te lopen. Ze spreken af om samen te ontsnappen. Maar uiteindelijk laat ze de man die zo van haar gecharmeerd is achter, terwijl hij opgesloten zit en waarschijnlijk een hongerdood zal sterven.

„Deze film toont zeker een grote zorg voor de toekomst”, zegt Levy. „Uiteindelijk worden robots intelligenter dan mensen. Om op hun doel af te gaan, zullen ze enorm goed in staat zijn om een bepaald gevoel te simuleren en te manipuleren. Seksualiteit kan daarbij zeker een wapen zijn.”

De film Ex Machina sleepte een Oscar in de wacht vanwege de prachtige visuele effecten. / Foto: Kevin Winter | Getty Images

De film Ex Machina sleepte een Oscar in de wacht vanwege de prachtige visuele effecten. / Foto: Kevin Winter | Getty Images

Verbod

Richardson zou met haar Campaign Against Sex Robots het liefst zien dat de productie van seksrobots in zijn geheel aan banden wordt gelegd. „Onmogelijk”, stelt Cheok. „We kunnen Noord-Korea niet eens stoppen met het maken van nucleaire wapens. Dan is het een illusie om te denken dat een verbod op robots wel zou werken. Zelfs als je een felle tegenstander bent, is het beter om te accepteren dat ze er komen en juist verantwoord te anticiperen op ethische kwesties die met hun komst gepaard gaan.”

Ook Levy stelt dat het de komende jaren belangrijk is om goed na te denken over morele vraagstukken. „Neem bijvoorbeeld de vraag of het goed of slecht is om seksrobots te produceren die eruitzien als kinderen. Aan de ene kant kun je stellen dat je mensen op deze manier aanzet tot pedofilie, maar tegelijkertijd zou je kunnen zeggen dat je jouw fantasieën beter kan uitleven op een robot dan op een echt kind. Door gedegen onderzoek te doen, kunnen we proberen zo goed mogelijk in te spelen op ingewikkelde ethische kwesties.”

Over het Metro Dossier

Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen! Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: welke rol speelt seks in ons leven? En welke invloed hebben social media op ons seksleven? En porno? En hoe is het eigenlijk om in 'de industrie' te werken? Lees het deze week in Metro Dossier:


likewow
user_61212ccc7569b41d05d138d451a661df61119d7a_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!