Dossier

Camera videoDomweg gelukkig in het dorp

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Margot Smolenaars'

7 OKT 2017

Werk en een woning, dat zijn de hete hangijzers voor de plattelandsmillennial. Jongeren trekken dan wel massaal richting stad, maar velen willen met hun diploma op zak het liefst weer terug naar het dorp. ,,Alles is hier. De stad is leuk hoor, maar ik heb toch veel meer met de charmes van het dorp.”

Toch is het platteland zélf niet zo vanzelfsprekend meer, want de uittocht naar de stad is al jaren gaande en lijkt onomkeerbaar. En de noodklok klinkt harder bij iedere peiling die naar buiten komt. Die van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving uit september 2016 is de meest recente. Daarin staat te lezen dat, hoewel de Nederlandse bevolking tot 2030 groeit met 950.000 inwoners, het overgrote deel daarvan in de Randsteden terechtkomt. Eén op de vijf gemeenten telt over een jaar of vijftien juist mínder inwoners, vooral in de buitengebieden.

In de dorpen neemt de vergrijzing zo langzamerhand zorgwekkende proporties aan. Waar straks in de steden 15 procent van de bevolking boven de 65 jaar is, is dat in de buitengebieden maar liefst 26 procent. Met name Zeeuws-Vlaanderen, Drenthe, de Achterhoek en delen van Groningen en Limburg lopen leeg.

De jongeren vertrekken, kort gezegd. Maar waarom? ,,Omdat het dramatisch is gesteld met de voorzieningen en werkgelegenheid op het platteland”, antwoordt Suzanne Borgharts, bestuursondersteuner van Plattelandsjongeren.nl, een vereniging die zich onder andere bezighoudt met die leegloop richting stad.

Bescheiden

Zo is er het project Perfect Job, dat via workshops en coaching probeert jongeren in hun eigen omgeving aan het werk te helpen. Wat het project vooral doet, is zorgen dat veel plattelandsjongeren hun bescheidenheid laten varen. ,,Generaliseren wil ik niet”, benadrukt projectleider Esther van Ameijde, ,,en toch kun je wel zeggen dat jongeren op het platteland niet zo gewend zijn om hun eigen kwaliteiten te benadrukken. Daarom opereren wij in kleine groepen, dat werkt heel prettig.” Die aanpak werpt zijn vruchten af: ,,We zien nu dat veel jongeren sneller dat eerste contract binnenhalen. Al komt dat ook omdat de economie aantrekt.”

Hebben jongeren eenmaal werk, dan volgt uitdaging twee: een eigen woning vinden. Bestuursondersteuner Borgharts beaamt dat starterswoningen op het platteland heel moeilijk te vinden zijn: ,,Werk en woningen, dat zijn de twee dingen waardoor jongeren het platteland achter zich laten. Terwijl velen van hen in onze ervaring het liefst zouden blijven.”

Vicieuze dorpscirkel

Dat herkent Ivo Naus, 27 jaar. ,,Ik woon op mezelf ja, eindelijk. Een huurwoning vinden, was echt een crime. Ik heb nog best lang bij mijn ouders gebivakkeerd.” Na zijn studie communicatie in Tilburg stond voor Naus één ding vast: hij wilde terug naar het dorp waar hij opgroeide, het Noord-Limburgse Meijel. ,,Alles is hier. Mijn ouders wonen in Meijel, mijn vrienden en mijn vriendin, ik sport hier. Tilburg was leuk hoor, maar ik heb toch veel meer met de charmes van het dorp.”

Dat dorp was echter aardig aan het verdorren. Winkeliers hadden geen aanloop en sloten de deuren. De leegte die ze achterlieten, werd niet opgevuld, met als gevolg veel leegstand in de ooit zo levendige Dorpsstraat, waardoor nóg minder mensen Meijel zagen zitten voor een tussenstop. Meijel zat, kortom, in dezelfde vicieuze cirkel als zoveel andere dorpen.

De Meijelnaren, onder wie ook Ivo Naus, zagen het gebeuren en dachten: dit kan niet langer zo. Jonge ondernemers, de vrijwilligers van het Dorpsoverleg en bestuurders sloegen de handen ineen en bedachten een initiatief om hun beleving van Meijel – Peelgeluk – te delen met de rest van Nederland. Hun plan viel samen met een toch al geplande opknapbeurt voor de dorpskern. Overkoepelend doel: het moet weer levendig worden in Meijel.

De dorpskern van Meijel: het Raadhuisplein

Sex a Peel

Ze gingen crowdfunden en kregen zo voldoende geld bijeen om een site en magazines te maken, die de sterke punten van het dorp onder de aandacht brengen. In de kerk verrees een infopunt, bemand door vrijwilligers, waar geïnteresseerden fiets- en wandelroutes kunnen krijgen, een agenda met alle activiteiten en informatie over alle koopwoningen. ,,En als ze er dan toch zijn, wijzen wij ze natuurlijk op onze cafés en restaurants, winkels én recreatieaanbod”, zegt Naus. Want meer bedrijvigheid betekent meer handel. Houd de ondernemers bezig, en zij houden de gemeente overeind, is de gedachte.

Het initiatief Peelgeluk draait om beleving, benadrukt Naus. ,,Wij willen dat meer mensen Meijel zien zoals wij het zien: als een dorp waar veel te halen en beleven valt.” Om dat te bereiken, is ruchtbaarheid nodig: als er maar over Meijel gepraat wordt. “Zo bedachten we bij een nieuwsbericht over onveilige seks door jongeren in onze gemeente, Peel en Maas, een condoomactie. We deelden condooms uit waarop we ‘Vur ouw: Sex a Peel’ hadden laten drukken. Is toch opgepikt door landelijke media.”

De hamvraag is: werkt dat? ,,Ja, zeker”, zegt Naus stellig. ,,Mijn bedrijf in evenementenorganisatie zit op het Raadhuisplein, middenin het dorp. Als ik zie hoe druk het soms op het plein is op een woensdagmiddag of donderdagavond, denk ik: zie je wel! En er is ook écht meer te doen.”

Brommers

Hoe het leven op het platteland er écht uitziet, is precies het onderwerp waar Geertjan Lassche ruim een jaar lang van zijn leven aan heeft besteed. In Brommers kiek’n laat de documentairemaker vier seizoenen uit het leven van twee vriendengroepen in het oosten van het land zien. De ene groep bestaat uit tieners, de andere uit twintigers. We zien ze sleutelen, crossen, zuipen, boeren, barbecueën, op de fiets of op de trekker naar een festival gaan. Hun gesprekken, de meeste althans, gaan over praktische dingen, zoals bier of eten. ,,Ja, dat duurt gewoon lang op de barbecue. Je moet geduld hebben.” En: “Doe mij ook maar zo’n pita-ding.”

Brommers kiek'n | Geertjan Lassche/VPRO

Brommers kiek'n | Geertjan Lassche/VPRO

Brommers kiek'n | Geertjan Lassche/VPRO

De documentaire eindigt bij de jaarwisseling zoals-ie begon: met shots van dezelfde twintigers die op dezelfde fiets naar hetzelfde weiland gaan om daar net zoveel bier te drinken en net zoveel melkbussen de lucht in te knallen als het jaar daarvoor. De tieners verplaatsen zich in een caravan, getrokken door een tractor, van boerderij naar boerderij om aan alle ouders de beste wensen voor het nieuwe jaar over te brengen. Thomas, door een van zijn vrienden consequent 'vieze drekhoer' genoemd, is te dronken om mee te doen en blijft op een matrasje liggen. ,,Ik haal wel een dekentje voor hem”, zegt een van zijn vrienden.

Geborgenheid

Op Twitter kwam tijdens de uitzending van Brommers kiek’n op 17 april een lawine aan bijval los, want iedereen die níet in een stad is opgegroeid (en dat zijn nog steeds héél veel Nederlanders) herkent de mores van de hechte vriendengroep en die van het dorpsleven. Dat is pas kameraadschap, luidde het gros van de reacties. Ook de verbazing over de technische aanleg van de jongens, instemming met hun visie op geluk (“Waarom zou ik weggaan als ik hier gelukkig ben?”) en nostalgische gevoelens over de eigen jeugd kwamen en masse bovendrijven.

Inmiddels is de documentaire door meer dan een miljoen mensen bekeken. Dat is een enorm kijkcijfer voor een puur observerende documentaire van anderhalf uur over zaken die niet in de Randstad spelen. ,,Normaal gesproken neemt men voor lief dat de problematiek in de Randstad en de onderwerpen die daar spelen, automatisch op het menu van de rest van het land staan”, verklaart Geertjan Lassche die aantallen. ,,Deze documentaire liet een heel ander Nederland zien, van een heel andere kleur en andere dynamiek.”

Brommers kiek'n | Geertjan Lassche/VPRO

Brommers kiek'n | Geertjan Lassche/VPRO

Dat vond weerklank bij de mensen die zich thuisvoelen in dat andere Nederland. Lassche liet immers zonder opsmuk en zonder oordeel zien waar het platteland voor staat: wij, niet ik. ,,De groep is het grootste goed in het dorp, niet het individu”, zegt de documentairemaker. ,,Dat maakt het leven in zo’n groep heel geborgen. Daarbij gedijt het dorpsleven bij herhaling: het zomerfeest van 2014 verschilt niet wezenlijk van dat in 2017. De geborgenheid die daarvan uitgaat, is hartverwarmend en heel vanzelfsprekend. Ook al is de andere kant van het verhaal dat je tot elkaar veroordeeld bent.”

Bekijk de trailer van de documentaire Brommers kiek'n hier:

Of klik hier voor de hele documentaire.

Over Metro Dossier

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: jongeren op het platteland. Bestaat er zoiets als 'de plattelandsmillennial'? En dubben jongeren buiten de Randstad over dezelfde dingen als jongeren ín de Randstad? Hoe is het om als homo of lesbienne op te groeien in een dorp? Lees meer in ons dossier van deze week:


wow
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of6

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!