Dossier

Camera videoDe enige homo in het dorp

Foto van 'Margot Smolenaars'

7 OKT 2017

Als je jong en homo bent, en je woont in een dorp, is het dan lastig om uit de kast te komen? Metro spreekt met een aantal homoseksuele jongeren.

Het was slechts één zinnetje, maar wel een veelzeggend stukje tekst: ‘Andere relatief negatieve bevolkingsgroepen, zoals mannen, ouderen, dorpsbewoners en stemmers op christelijke partijen, zijn ook steeds positiever over homoseksualiteit gaan denken.’ Het zinnetje staat in de LHBT-monitor 2016 van het Sociaal Cultureel Planbureau. En het werd ondergesneeuwd door de grotere boodschap: dat Nederlanders weliswaar positiever zijn gaan denken over homoseksualiteit, maar dat aan de andere kant het geweld tegen homo’s toeneemt, en dat het meeste geweld komt van witte mannen. Dat werd later genuanceerd: het meeste geweld komt van 'mannen met een Nederlands paspoort'.

Dus. Dorpsbewoners, want daar ging het om, denken steeds positiever over homoseksualiteit. Dat houdt in dat dat niet altijd zo geweest is, en dat homo zijn op het platteland anders is dan in een stad. ,,Klopt”, beaamt Alice Roerdink, consulent seksuele gezondheid en vanuit die hoedanigheid verbonden aan het COC Twente/Achterhoek. ,,De standaard is hetero. En omdat niemand buiten de groep wil vallen, ervaren homoseksuele jongeren op het platteland meer stress. Persoonlijk denk ik dat je wat sterker in je schoenen moet staan, wil je in een dorp durven vertellen dat je homoseksueel bent.”

Coming-out

Dat wil overigens niet zeggen dat dorpsbewoners altijd negatief reageren, benadrukt Roerdink: ,,In tegenstelling tot wat die angst om buiten de groep te vallen je influistert, kan het ook zo zijn dat de groep je vervolgens gewoon accepteert. Als dat gebeurt, ervaar je meteen ook alle voordelen die de groep biedt: een basis en een fundament voor de rest van je leven.”

Homo zijn op het platteland kan vrij eenzaam zijn, want soms ben je écht the only gay in the village. ,,Voor homoseksuele jongeren in de Achterhoek is er niet zo heel veel”, zegt Roerdink. “Ik denk dat de COC’s daar een belangrijke brug kunnen slaan, door ontmoetingsavonden te organiseren of andere activiteiten waaruit blijkt dat homoseksuele jongeren niet alleen zijn.”

Uit de zoektocht naar jongeren die willen vertellen over uit de dorpskast komen, blijkt ook wel hoe lastig het is om die kastdeuren helemaal wijdopen te gooien. Metro spreekt aanvankelijk met meer jongeren, die allemaal geen moeite zeggen te hebben met hun geaardheid en ook best met naam, toenaam, woonplaats en foto hun verhaal willen doen. Naarmate de publicatiedatum dichterbij komt, krabbelt de een na de ander terug. ,,Dit is wel mijn leven”, zegt er een, ,,en het was best een ding om in het dorp bekend te komen staan als homoseksueel. Ik vind het nogal wat om hetzelfde voor heel Nederland te doen.” De verhalen die je leest, zijn authentiek, en hun volledige namen zijn bekend bij de redactie.

,,Het heeft me tien jaar gekost om genoeg moed te verzamelen”

Maureen (29) woont in een christelijk dorp en worstelde ruim tien jaar met haar geaardheid: ,,Heel lang heb ik het idee gehad dat ik anders ben, abnormaal. Ik heb zelfs een relatie met een jongen gehad, waarmee ik ook nog ging samenwonen, terwijl ik al wist dat dat geen toekomst had. Over mijn twijfels over mijn geaardheid ben ik altijd eerlijk geweest, ik heb altijd gezegd dat ik dacht ook gevoelens voor meisjes te hebben. Dat werd weggewuifd, de mensen aan wie ik het vertelde, vonden het belachelijk.

,,Mijn jeugd in dat christelijke dorp was heel eenzaam. Dat kwam niet door het dorp, dat kwam doordat ik met mezelf in conflict was. Al vanaf mijn 13e wist ik dat ik op meisjes viel. Als mijn vriendinnen over jongens gingen praten, hield ik me op de vlakte, of ik verzon dat ik er ook eentje leuk vond. Het heeft me tien jaar gekost om genoeg moed te verzamelen om te zeggen: ik ben lesbisch. Het moeilijkst was dat gesprek beginnen met mijn vrienden. Het viel erg mee. Ze haalden hun schouders op en zeiden: nou, dan is het zo. Dat was dat. Al vrij snel daarna ging het leven weer zijn normale gangetje. Niemand behandelde me anders, in ieder geval."

,,Echt, als je nu in dezelfde situatie zit: zeg het gewoon, leef je leven, ongeacht wat het dorp ervan vindt, en geniet lekker. Ik heb me zo laten leiden door wat ‘normaal’ was, dat ik er depressief van werd, omdat ik toch nooit aan dat plaatje van vriend, huis en kind kon voldoen."

,,Toen het eenmaal bekend was in het dorp ging het ook als een lopend vuurtje rond. O, heb je het al gehoord van Maureen? Even later had ik al relaties met diverse vrouwen gehad en had ik zelfs al samengewoond. Allemaal niet waar, maar goed: zo gaat dat in een dorp, dat hoort erbij."

,,Op mijn voetbalclub waren meerdere mensen al uit de kast gekomen. Dat heeft me wel geholpen om open te zijn. Ik zag hoe anderen reageerden, dat zij er verder heel normaal over deden en ik wist daardoor dat ik niet de enige was. Als mijn vrienden me zouden afwijzen, kon ik altijd nog bij hen terecht, dacht ik. Dat is allemaal niet gebeurd. In mijn hoofd was het veel erger dan de werkelijkheid. Achteraf had ik gewild dat ik eerder eerlijk was geweest over mijn geaardheid. Ik heb mezelf en mijn jeugd daardoor echt beperkt. Niemand heeft me laten vallen.”

,,De reactie die ik het vaakst hoorde: ja, dat past wel bij jou”

Maud (24) woont in een klein dorp in Brabant, werkt op een camping en in het boerenbedrijf van haar ouders en heeft een vriendin: ,,Tijdens een skivakantie, ik was toen 20 jaar, kwam ik erachter dat ik ook gevoelens voor een vrouw kon hebben. Ik kwam net uit een relatie met een jongen, waarmee ik vijf jaar samen was, en tot die tijd was ik helemaal niet bezig met vrouwen. Maar toen die meid me aan het eind van die skivakantie kuste, dacht ik: hé, ik kan dus ook verliefd worden op een vrouw."

,,Mijn moeder zag aan me dat ik niet lekker in mijn vel zat en ze vroeg: ‘Moet je me niet wat vertellen? Volgens mij ben je verliefd.’ Ja, antwoordde ik, maar het is op een meisje. Haar reactie: als je daar gelukkig van wordt, is het toch goed? Vervolgens moest ik het mijn vader vertellen, daar zag ik wat meer tegenop. Ook dat viel mee: ‘Meid, als je maar gelukkig bent.’ Dat was het. Ook mijn beste vriendin reageerde zo. Achteraf heb ik meer opgezien tegen het idee om het aan iedereen te moeten vertellen en hoe ze dan zouden reageren. De meeste mensen kennen mij als die boerin, die alleen maar over mannen praatte. Toen het eenmaal bekend werd, zeiden de meesten juist: ja, dat past wel bij jou."

,,Na die skivakantie heb ik anderhalf jaar een relatie gehad met de vrouw die me toen kuste. Het punt was: ik werd daar niet gelukkig van. De hele tijd heb ik geworsteld met de vraag: moet ik dit wel willen? Ik bedacht me dat ik die relatie niet wilde. Daarom heb ik het uitgemaakt en vertrok ik voor een half jaar naar Australië. Daarna kwam ik in contact met mijn huidige vriendin. Tussen ons bleek het heel goed te klikken. Met haar heb ik het wel heel fijn."

,,In het dorp accepteert iedereen me, al wordt er ook wel geroddeld over mij. Zo van: die Maud, die gaat van mannen naar vrouwen. Terwijl: ik gewoon een vaste relatie heb, dus het is niet zo. Ik kan mezelf niet veranderen, dit is hoe ik ben. Ik val op persoonlijkheid, niet zozeer op man of vrouw. Al had ik het wel handiger gevonden als ik het bij één soort had kunnen houden.”

Lees hier ook het verhaal van Frank: ,,In het dorp was ik 'die homo', in Amsterdam ben ik gewoon Frank".

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: jongeren op het platteland. Bestaat er zoiets als 'de plattelandsmillennial'? En dubben jongeren buiten de Randstad over dezelfde dingen als jongeren ín de Randstad? Hoe is het om als homo of lesbienne op te groeien in een dorp? Lees meer in ons dossier van deze week:


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of6

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!