Camera videoDe enige homo in het dorp

Foto van 'Margot Smolenaars'

Als je jong en homo bent, en je woont in een dorp, is het dan lastig om uit de kast te komen? Metro spreekt met een aantal homoseksuele jongeren.

Het was slechts één zinnetje, maar wel een veelzeggend stukje tekst: ‘Andere relatief negatieve bevolkingsgroepen, zoals mannen, ouderen, dorpsbewoners en stemmers op christelijke partijen, zijn ook steeds positiever over homoseksualiteit gaan denken.’ Het zinnetje staat in de LHBT-monitor 2016 van het Sociaal Cultureel Planbureau. En het werd ondergesneeuwd door de grotere boodschap: dat Nederlanders weliswaar positiever zijn gaan denken over homoseksualiteit, maar dat aan de andere kant het geweld tegen homo’s toeneemt, en dat het meeste geweld komt van witte mannen. Dat werd later genuanceerd: het meeste geweld komt van 'mannen met een Nederlands paspoort'.

Dus. Dorpsbewoners, want daar ging het om, denken steeds positiever over homoseksualiteit. Dat houdt in dat dat niet altijd zo geweest is, en dat homo zijn op het platteland anders is dan in een stad. ,,Klopt”, beaamt Alice Roerdink, consulent seksuele gezondheid en vanuit die hoedanigheid verbonden aan het COC Twente/Achterhoek. ,,De standaard is hetero. En omdat niemand buiten de groep wil vallen, ervaren homoseksuele jongeren op het platteland meer stress. Persoonlijk denk ik dat je wat sterker in je schoenen moet staan, wil je in een dorp durven vertellen dat je homoseksueel bent.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Coming-out

Dat wil overigens niet zeggen dat dorpsbewoners altijd negatief reageren, benadrukt Roerdink: ,,In tegenstelling tot wat die angst om buiten de groep te vallen je influistert, kan het ook zo zijn dat de groep je vervolgens gewoon accepteert. Als dat gebeurt, ervaar je meteen ook alle voordelen die de groep biedt: een basis en een fundament voor de rest van je leven.”

Homo zijn op het platteland kan vrij eenzaam zijn, want soms ben je écht the only gay in the village. ,,Voor homoseksuele jongeren in de Achterhoek is er niet zo heel veel”, zegt Roerdink. “Ik denk dat de COC’s daar een belangrijke brug kunnen slaan, door ontmoetingsavonden te organiseren of andere activiteiten waaruit blijkt dat homoseksuele jongeren niet alleen zijn.”

Uit de zoektocht naar jongeren die willen vertellen over uit de dorpskast komen, blijkt ook wel hoe lastig het is om die kastdeuren helemaal wijdopen te gooien. Metro spreekt aanvankelijk met meer jongeren, die allemaal geen moeite zeggen te hebben met hun geaardheid en ook best met naam, toenaam, woonplaats en foto hun verhaal willen doen. Naarmate de publicatiedatum dichterbij komt, krabbelt de een na de ander terug. ,,Dit is wel mijn leven”, zegt er een, ,,en het was best een ding om in het dorp bekend te komen staan als homoseksueel. Ik vind het nogal wat om hetzelfde voor heel Nederland te doen.” De verhalen die je leest, zijn authentiek, en hun volledige namen zijn bekend bij de redactie.

,,Het heeft me tien jaar gekost om genoeg moed te verzamelen”

Maureen (29) woont in een christelijk dorp en worstelde ruim tien jaar met haar geaardheid: ,,Heel lang heb ik het idee gehad dat ik anders ben, abnormaal. Ik heb zelfs een relatie met een jongen gehad, waarmee ik ook nog ging samenwonen, terwijl ik al wist dat dat geen toekomst had. Over mijn twijfels over mijn geaardheid ben ik altijd eerlijk geweest, ik heb altijd gezegd dat ik dacht ook gevoelens voor meisjes te hebben. Dat werd weggewuifd, de mensen aan wie ik het vertelde, vonden het belachelijk.

,,Mijn jeugd in dat christelijke dorp was heel eenzaam. Dat kwam niet door het dorp, dat kwam doordat ik met mezelf in conflict was. Al vanaf mijn 13e wist ik dat ik op meisjes viel. Als mijn vriendinnen over jongens gingen praten, hield ik me op de vlakte, of ik verzon dat ik er ook eentje leuk vond. Het heeft me tien jaar gekost om genoeg moed te verzamelen om te zeggen: ik ben lesbisch. Het moeilijkst was dat gesprek beginnen met mijn vrienden. Het viel erg mee. Ze haalden hun schouders op en zeiden: nou, dan is het zo. Dat was dat. Al vrij snel daarna ging het leven weer zijn normale gangetje. Niemand behandelde me anders, in ieder geval."

,,Echt, als je nu in dezelfde situatie zit: zeg het gewoon, leef je leven, ongeacht wat het dorp ervan vindt, en geniet lekker. Ik heb me zo laten leiden door wat ‘normaal’ was, dat ik er depressief van werd, omdat ik toch nooit aan dat plaatje van vriend, huis en kind kon voldoen."

,,Toen het eenmaal bekend was in het dorp ging het ook als een lopend vuurtje rond. O, heb je het al gehoord van Maureen? Even later had ik al relaties met diverse vrouwen gehad en had ik zelfs al samengewoond. Allemaal niet waar, maar goed: zo gaat dat in een dorp, dat hoort erbij."

,,Op mijn voetbalclub waren meerdere mensen al uit de kast gekomen. Dat heeft me wel geholpen om open te zijn. Ik zag hoe anderen reageerden, dat zij er verder heel normaal over deden en ik wist daardoor dat ik niet de enige was. Als mijn vrienden me zouden afwijzen, kon ik altijd nog bij hen terecht, dacht ik. Dat is allemaal niet gebeurd. In mijn hoofd was het veel erger dan de werkelijkheid. Achteraf had ik gewild dat ik eerder eerlijk was geweest over mijn geaardheid. Ik heb mezelf en mijn jeugd daardoor echt beperkt. Niemand heeft me laten vallen.”

,,De reactie die ik het vaakst hoorde: ja, dat past wel bij jou”

Maud (24) woont in een klein dorp in Brabant, werkt op een camping en in het boerenbedrijf van haar ouders en heeft een vriendin: ,,Tijdens een skivakantie, ik was toen 20 jaar, kwam ik erachter dat ik ook gevoelens voor een vrouw kon hebben. Ik kwam net uit een relatie met een jongen, waarmee ik vijf jaar samen was, en tot die tijd was ik helemaal niet bezig met vrouwen. Maar toen die meid me aan het eind van die skivakantie kuste, dacht ik: hé, ik kan dus ook verliefd worden op een vrouw."

,,Mijn moeder zag aan me dat ik niet lekker in mijn vel zat en ze vroeg: ‘Moet je me niet wat vertellen? Volgens mij ben je verliefd.’ Ja, antwoordde ik, maar het is op een meisje. Haar reactie: als je daar gelukkig van wordt, is het toch goed? Vervolgens moest ik het mijn vader vertellen, daar zag ik wat meer tegenop. Ook dat viel mee: ‘Meid, als je maar gelukkig bent.’ Dat was het. Ook mijn beste vriendin reageerde zo. Achteraf heb ik meer opgezien tegen het idee om het aan iedereen te moeten vertellen en hoe ze dan zouden reageren. De meeste mensen kennen mij als die boerin, die alleen maar over mannen praatte. Toen het eenmaal bekend werd, zeiden de meesten juist: ja, dat past wel bij jou."

,,Na die skivakantie heb ik anderhalf jaar een relatie gehad met de vrouw die me toen kuste. Het punt was: ik werd daar niet gelukkig van. De hele tijd heb ik geworsteld met de vraag: moet ik dit wel willen? Ik bedacht me dat ik die relatie niet wilde. Daarom heb ik het uitgemaakt en vertrok ik voor een half jaar naar Australië. Daarna kwam ik in contact met mijn huidige vriendin. Tussen ons bleek het heel goed te klikken. Met haar heb ik het wel heel fijn."

,,In het dorp accepteert iedereen me, al wordt er ook wel geroddeld over mij. Zo van: die Maud, die gaat van mannen naar vrouwen. Terwijl: ik gewoon een vaste relatie heb, dus het is niet zo. Ik kan mezelf niet veranderen, dit is hoe ik ben. Ik val op persoonlijkheid, niet zozeer op man of vrouw. Al had ik het wel handiger gevonden als ik het bij één soort had kunnen houden.”

Lees hier ook het verhaal van Frank: ,,In het dorp was ik 'die homo', in Amsterdam ben ik gewoon Frank".

OVER METRO DOSSIER

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: jongeren op het platteland. Bestaat er zoiets als 'de plattelandsmillennial'? En dubben jongeren buiten de Randstad over dezelfde dingen als jongeren ín de Randstad? Hoe is het om als homo of lesbienne op te groeien in een dorp? Lees meer in ons dossier van deze week:


Views

400+

Likeability of 6

Onderzoek wijst uit: Jongeren bestormen de beurs

Beleggen is dankzij ook apps makkelijker geworden./colorbox

Foto van 'Constance van Amstel'

Move over, oude beleggers: jongeren zijn dé nieuwe investeerders op de beurs. Dat blijkt niet alleen uit een peiling van Metro onder ruim 1000 Nederlanders, ook beleggersbanken zien het aantal beleggers onder de 35 jaar toenemen. ‘Het beeld van de klassieke belegger verandert.’

Twintig procent van de jongvolwassenen tussen de 25 en 34 jaar is van plan om binnenkort te beginnen met beleggen. Dat blijkt uit de representatief onderzoek van Metro dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction onder 1045 Nederlanders. Nog eens 18 procent van hen geeft zelfs aan al te beleggen. Opvallend is dat deze percentages fors hoger zijn dan die bij de oudere leeftijdsgroepen, al geven ook de respondenten in de groep 34 tot 44 jaar aan ‘eager’ te zijn om te gaan beleggen. Van hen zegt 15 procent dit in de komende periode van plan te zijn en bijna een kwart (23 procent) dit al te doen.

Lage rente

Als voornaamste reden noemen experts dat de jongeren willen profiteren van de lage spaarrente en de groeiende economie. De 33-jarige Adine Versluis is zo’n jonge belegger. Zij begon een jaar geleden met beleggen toen ze ging samenwonen en door de verkoop van haar eigen huis minder vaste lasten en dus geld over had. ,,Dat bracht op mijn spaarrekening niet zoveel op en dus opende ik een beleggersrekening. Dit met het idee van: je kunt zelf werken, maar beter laat je je geld voor je werken.”

Laagdrempelig

Het aandeel van jongeren in de beleggingswereld is fiks aan het groeien, ziet ook beleggingsexpert Ronald Veerman van Binck Bank. ,,Afgelopen jaar was 45 procent van onze nieuwe klanten onder de 35 jaar. Het is grappig, want je ziet dat het klassieke beeld van de belegger, namelijk een man van zeker 50 jaar die kranten leest en geld heeft, verandert. Beleggen is ook laagdrempeliger geworden. Vroeger zat je met drie kranten voor de pc de koersen in de gaten te houden, nu heb je een app.”

Ook door hun persoonlijke situatie maakt dat jongeren genoodzaakt zijn om actief vermogen op de bouwen, zegt Veerman. ,,Vroeger had je op je 30ste een vaste baan, nu zit je met een studieschuld en een flexcontract. Jongeren zijn daar relaxed onder, en zien dat ze op een andere manier dan via de werkgever een buffer voor later moeten opbouwen. Jongeren zijn bereid om, nu de spaarrente zo laag staat, actief op zoek te gaan naar rendement.”

Het onderzoek is uitgevoerd in een tijd waarin beleggen populairder is dan ooit. Met 1,4 miljoen beleggende huishoudens waren er bijvoorbeeld niet eerder zoveel actieve beleggers in ons land, zo rekende Kantar TNS eind 2017 uit. Alleen al in 2017 nam het aantal particuliere beleggers toe met 14 procent. Ook positief: de belangrijkste Nederlandse beursindex, AEX, sloot afgelopen week dankzij investeringen van de centrale banken op het hoogste punt sinds 2011.

Casino

Opvallend in de ogenschijnlijk positieve ‘beleggers-vibe’ is dat toch ook zo’n 40 procent van de respondenten in het onderzoek van Metro beleggen net zoiets te vinden als gokken in een casino. Dat is vooral te wijten aan het gebrek aan kennis over deze manier van geld investeren, zegt Patrick Beijersbergen auteur van de jaarboekenreeks Beleggen kun je zelf. ,,Mensen denken dat beleggen erg moeilijk is. Woorden als aandelen en opties klinken ingewikkeld en mensen denken al snel dat je er ervoor gestudeerd moet hebben. Maar dat valt wel mee.”

Kan het missen

Dat mensen zich er niet in verdiepen heeft te maken met het ontbreken van een directe noodzaak om vermogen op te bouwen, denkt Beijersbergen. ,,Omdat je belegt voor later voelt het voor mensen als ver weg en dat heeft weinig prioriteit. Helaas. Ja, ik vind dat iedereen moet beleggen. Maar alleen met geld dat je kan missen, dus niet met het potje dat je hebt voor als de koelkast kapot gaat.”

Dat laatste wil ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) benadrukken. Nibud doet geen onderzoek naar beleggen specifiek, maar wel naar de spreekwoordelijke portemonnee van de Nederlanders. ,,We zien dat de helft van de Nederlanders minder dan 10.000 spaargeld heeft en het geld dat ze hebben echt nodig hebben om rond te komen. We zien wel dat beleggen doordat het economisch beter gaat populairder wordt, maar zeggen ook: als je gaat beleggen, moet je er rekening mee houden dat je het geld ook kwijt kunt zijn.”, aldus woordvoerder Gabriëlla Bettonville.

Duurzaam niet in trek

In het Metro-onderzoek legden we de respondenten ook een vraag voor over duurzaam beleggen. Dat is een vorm van beleggen waarin niet alleen het te behalen financiële rendement telt, maar ook de gevolgen voor mens en milieu meegewogen worden. Op de stelling ‘Als ik beleg, wil ik ook investeren in een betere wereld’ gaf 30 procent aan het daarmee eens te zijn. Echter zei een overgrote meerderheid aan het prima te vinden om duurzaam te beleggen, maar dat dat niet ten koste mag gaan van het rendement.

Zonnepanelen

,,Het is inderdaad niet de meest populaire beleggingscategorie”, zegt beleggersauteur Beijersbergen. ,,Veel duurzaamheidsbeleggingen geven namelijk een lager rendement dan een niet duurzaamheidsbelegging, en veel mensen kiezen daar toch niet voor. Ieder moet het voor zich weten, maar het is toch een vorm van subsidie. Als ik duurzaam wil zijn dan investeer ik wel in zonnepanelen op mijn eigen dak.”

Snoeien

Tot slot komt het Metro-onderzoek naar voren dat vrouwen afwijzender tegenover beleggen staan dan mannen. Een erg opvallende uitkomst omdat uit eerdere onderzoeken altijd bleek dat vrouwen beter kunnen beleggen dan mannen. Van de 1045 ondervraagden heeft 40 procent van de mannen aan te beleggen of dat in de toekomst te willen doen. Dit tegenover slechts 18 procent van de vrouwen. Mannen zitten er volgens de beleggingsexpert Beijersbergen meer bovenop en dat helpt niet altijd. ,,Je gaat een boom ook niet elke dag snoeien, dan blijft er niks van over.”


likelol
user_89b0fadd55a354f12b44cdbb2bb8cd768c499fab_avataruser_60198284b9e29bf4a759aae5c44e1ad56ddf729e_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

1k+

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

100+

Likeability of 5

'Laat geld voor jou werken in plaats van andersom'

Metro sprak met 5 Nederlandse beleggers over beleggen. Op de foto Laurens van Zoonen (30).

Foto van 'Constance van Amstel'

Nederlanders gaan steeds meer beleggen, dat blijkt uit recent onderzoek. Zelf of via de bank, het kan allemaal. Vooral jongeren zien het belang van beleggen steeds beter in. In Metro's dossier Beleggen vertellen vijf beleggers van verschillende leeftijden over hoe en waarom zij hun geld op deze manier investeren.

Adine Versluis, 33 jaar, tekstschrijver en blogger op lekkerlevenmetminder.nl

Werken: Toen ik vorig jaar mijn huis verkocht om bij mijn vriend in te trekken, had ik opeens een stuk minder vaste lasten. Het geld dat ik daardoor overhield, bracht op mijn spaarrekening niet zoveel op en dus opende ik een beleggersrekening. Dit met het idee van: je kunt zelf werken, maar beter laat je je geld voor je werken.

Begin: Toch duurde het daarna nog wel even voor ik ook daadwerkelijk begon met beleggen. Ik wist er niet veel vanaf en in mijn hoofd spookte toch ook het idee dat je er ook veel geld mee kunt verliezen. Ik ben toen een paar maanden wat aandelen in de gaten gaan houden en zag ik dat er ondanks kleine schommelingen hier en daar, vrijwel al die maanden dat ik keek altijd een stijgende lijn in de koersen zat. Toen ben ik het gaan proberen.

Verdiepen: Ik beleg zelf in aandelen en ik zit daarnaast ook in beleggingsfondsen en trackers. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar als je een beetje in deze termen verdiept dan wijst het zich al gauw vanzelf. Ik werk nu zelfs aan een online gids met beleggingstermen! Speciaal voor mensen die nog moeten beginnen met beleggen.

Bitcoin: Ja, doe ik. Ik heb het heel lang afgehouden, maar als je er steeds zoveel over hoort begint het toch te lonken. Ik schreef daar een blog over en daar reageerde iemand op met: probeer het gewoon met een klein bedrag, tot het einde van het jaar. Het was net dat moment van de dag dat ik dacht: kan mij het schelen, dus ik deed het gewoon! Zakte de waarde natuurlijk gelijk! Ik baalde, maar inmiddels is het weer gestegen en room ik steeds het bedrag boven mijn inleg af. Als ik mijn inleg terug heb verdiend, zien we wel weer verder. Ik neem het niet te serieus, dit doe ik ernaast.

Max Hasebroek, 18, Scholier 6 VWO, wil hierna recht en bedrijfskunde gaan studeren.

Gaaf: Ik was een jaar of 15 toen ik uit interesse boeken ging lezen over economie. Vraag me niet waarom, maar ik vond die financiële wereld gewoon heel gaaf. Toen het kon, ben ik dus direct begonnen met beleggen.

Begin: Ik begon dit jaar met 500 euro; op zich niet veel maar toch een flink bedrag voor iemand van mijn leeftijd. Helaas pakte het niet zo goed uit, want na mijn eerste transactie stond ik 40 procent in de min. Ik had op advies van de snelle jongens op internet alles op een aandeel gezet en dat bleek niet zo slim. Inmiddels beleg ik nog steeds in aandelen, maar ik spreid nu veel meer. Mijn doel is ook niet om snel winst te maken, maar om op de lange termijn een extraatje te hebben.”

Schommelingen: Echt grote koersdalingen heb ik sinds het begin niet meer meegemaakt, maar ik denk ook niet dat ik erg in paniek zou zijn als ik het meemaak. Ik denk dan gewoon aan wat mijn leraar M&O altijd zegt: Sinds Adam en Eva zijn de koersen alleen maar gestegen!

Tip: Ik koop alleen aandelen in grote, stabiele bedrijven waarvan ik verwacht dat ze niet zo snel failliet zullen gaan. Ik ben denk ik een hele defensieve belegger, maar wel alles op aandelen en lange termijn vooral.

Ymke Pas, 33, Freelance infographicmaker

Vader: Als beginnende ZZP’er wilde ik iets voor mijn pensioen regelen. Maar het door de belastingdienst aangeraden Fiscale Oudedagsreserve (FOR), waarbij je spaart en op je 65ste een groot bedrag gestort krijgt, sprak me niet aan. Mijn vader, die treasurer is geweest en zo het vermogen van zijn werkgever belegde, stelde voor om te gaan beleggen voor mijn pensioen. Dat ben ik toen gaan doen.

Begeleid: Ik heb in 2010 een beleggersrekening geopend bij een bank. Daar kon ik kiezen uit begeleid beleggen of het zelf te doen. Ik heb voor het laatste gekozen omdat mijn vader aanbood me erbij te helpen. Anders had ik dat niet gedaan, want ik had – zeker toen – geen idee hoe beleggen het werkt.

Inmiddels: Beleg ik op drie verschillende manieren. In 2015 heb ik ook bij een andere bank een beleggersrekening geopend, waar ik via een mixfonds laat beleggen tegen een gemiddeld risico. Zij kopen obligaties, aandelen en vastgoed en minimaal 50 procent daarvan is belegd in defensieve beleggingen, de rest wat risicovoller.

Koersen: Ik kijk af en toe mee met hoe het gaat en mijn vader zegt dan: schrik niet als het zakt, want op de lange termijn komt het altijd goed. Pas als je tegen je pensioendatum aanzit, moet je gaan kijken of je moet verkopen of wachten. Als je maar lang genoeg wacht, dan komt er met hele grote waarschijnlijkheid wel goed. Tenzij het geld opeens nu nodig hebt, dan weet je het nooit.

Tip: Meer een semi-tip: omdat ik er in het begin helemaal niks vanaf wist, zei mijn vader: ga er nou eens naar kijken en besteedt eens per dag tien minuten aan het hoe het werkt. En hij had gelijk: Als je er niet over leest of filmpjes over kijkt, denk je steeds dat het voor jou te ingewikkeld is, maar als je weet waar je op moet letten is het echt wel leuk. En het is gewoon goed om te zien dat je met beleggingen meer rendement behaalt dan op je spaarrekening.

Laurens van Zoonen, 30 jaar, Front Line Manager bij PepsiCo

Nachtwerk: Ik heb altijd zelf belegd en dit vergt in sommige gevallen wel wat tijd en aandacht. Doordat ik in de ploegendienst werk is het af en toe lastig om je investeringen in de gaten te houden, omdat ik soms slaap tijdens de beurstijden.

Upcoming: Ik beleg in aandelen, aandelenfondsen en sinds een tijdje ook in private equity door middel van beleggingsfondsen. Daarmee investeer je in opkomende bedrijven die meestal nog niet beursgenoteerd zijn, maar wel geld nodig hebben om te groeien. Op deze manier kun je al vroeg instappen bij bedrijven die heel groot kunnen gaan worden. Keerzijde is dat het wel wat risicovoller is omdat je natuurlijk niet weet of het bedrijf waarin jij investeert die ambitie waar kan maken. Ik vind het vooral leuk om in innovatieve ondernemers te investeren, zoals voeding gemaakt van bijvoorbeeld insecten.

Tesla: Waar ik zelf heel trots op ben, is dat ik in mijn studententijd heb geïnvesteerd in Tesla. Dat was toen nog heel klein en had alleen nog dat gekke, kleine autootje op basis van de Lotus Elise in productie, maar mijn vrienden en ik zagen er wel wat in. We hebben de aandelen een aantal jaren geleden al verkocht toen het bedrijf al een heel stuk gegroeid was. Natuurlijk waren we er heel trots op dat wij destijds de potentie van Tesla als een van de eersten zagen. Ik zou nu niet zo snel meer Tesla kopen, ondanks dat ik de ideologie van het bedrijf wel mooi vind. Ik denk ook dat ze bijvoorbeeld op automotive gebied ingehaald gaan worden door concurrenten. Tesla is vooral erg goed in pionieren.

Tijd: Ik vind het moeilijk te zeggen hoeveel tijd ik kwijt ben met beleggen. Vaak is het gewoon even kijken naar hoe mijn aandelen ervoor staan. Alleen als ik wat ga kopen of verkopen, gaat er meer tijd in zitten in onderzoek en het maken van keuzes.

Stabiel: Ik beleg iets meer dan de helft in aandelenfondsen waarvan ik weet dat ze stabiel presteren, dus dan kan je er bij wijze van spreken ook maandelijks naar kijken. Het andere deel beleg ik in aandelen en meer risicodragende fondsen. Wat ik wel doe is het financiële nieuws in de gaten houden omdat ik vind dat je moet weten wat er speelt om het goed te doen op de beurs. Ik zie veel mensen om mijn heen die proberen mee te liften op trends, zoals bijvoorbeeld Bitcoin. Ik vind het wel belangrijk dat ik het echt begrijp, omdat ik uit ervaring weet dat het meeliften op trends veel risico met zich meebrengt. En je weet wat ze zeggen: zodra de taxichauffeur het erover heeft, moet je er eigenlijk je de boel verkopen!

Robert Boerleider, 52, parttime beveiliger op Schiphol, acteur, presentator en verslaggever bij IJburgTV

Oude dag: Ik beleg voor een aanvulling op mijn oude dag. Ik ben in 2000 begonnen met beleggen via een beleggingsfonds, maar na een paar jaar wilde ik het zelf doen. Ook nu zou ik zo weer instappen. Doordat de rente op je spaarrekening gigantisch naar beneden gaat, word je eigenlijk gedwongen om iets anders met je geld te gaan doen. Ik hoor mensen weleens zeggen dat ‘als ze een miljoen winnen, ze gaan rentenieren’, maar dan lezen ze het financiële katern niet goed. Je krijgt namelijk niks, je moet het zelf doen. En daarvoor hoef je niet eens enorm rijk te zijn. Ik ben ook met een klein mandje met aandelen, obligaties en opties met beleggen.

Tegendraads: Ik kan niet leven van mijn beleggingen en dat is ook niet mijn bedoeling. Ik werk gewoon nog. Ik beleg echt voor de lange termijn, doe niks geks, maar hou de financiële wereld wel in de gaten. Ik beleg graag tegendraads: wanneer het slechter gaat, stap ik in. Vooral als de publieke opinie de reden is voor de daling, zoals bij het Volkswagen-debacle. Iedereen spreekt er schande van, de aandelen keldereren gigantisch op de beurs, dus sla ik mijn slag. Slechts door de pers en de publieke opinie dalen de aandelen in prijs. Volkswagen verkoopt er geen wagen minder om! Het bedrijf blijft gewoon winst maken.

Gorilla: Ik ben denk ik 10 a 20 uur per week kwijt aan beleggen. Maar dat is vooral lezen, hoor. Via de site van BNR of beursgorilla, een uitgebreide site met beursnieuws. En ik krijg elke dag een nieuwsbrief in mijn mailbox. Dus van verschillende kanten hoor ik waar ik op moet letten. En voordat ik aan het werk ga check ik nog snel even de beurskoersen, dan zie ik dat het geld voor mij aan het werk is.

Cryptokoorts. Dat soort dingen moet je niet doen. Ik heb de ‘dotcombubbel’ in de jaren negentig meegemaakt en geloof mij: dat wil je niet nog eens. Mensen volledig in paniek en huilend op de televisie. Ik zag laatst op televisie al een man die 40 jaar in de apotheek van zijn ouders had gestaan, 3 miljoen had binnengehaald met de verkoop en vervolgens 2 miljoen investeerde in een cryptocoin. En opeens was het weg. Luchtbellen zijn het. Bij een Bitcoin, of zoals ik het noem shitcoin, is de waarde: wat de gek er voor geeft. Iedereen fokt elkaar maar op tot de lucht eruit is en daar is de mega flop.


like
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

20

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

48

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

10 feiten en fabels over beleggen

Wat klopt en wat niet: 10 feiten en fabels over beleggen. /COLORBOX

Foto van 'Metro'

Over beleggen wordt veel geschreven en gezegd, maar weet jij wat waar is en wat niet? METRO zet 10 feiten en fabels op een rij.

1. Beleggen is ingewikkeld

FABEL. Beleggen kun je zo ingewikkeld – of makkelijk – maken als je zelf wilt. Als je zelfstandig belegt, vereist dit inderdaad tijd en kennis. Maar je kunt er ook voor kiezen begeleid te beleggen bij een bank . Dit houdt in dat professionals je fonds beheren. Een fonds bestaat uit een mix van bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Wel zo makkelijk!

2. Om te beleggen heb je veel geld nodig

FABEL. Als je wilt beleggen, is het wel essentieel dat je belegt met geld dat je de komende jaren kunt missen. Maar ook hier geldt: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Ook met een relatief klein bedrag kun je prima beleggen. Bij veel banken kan dit bijvoorbeeld al vanaf 50 euro per maand.

3. De economie is er nu niet naar om te beginnen met beleggen

FABEL. Als je start met beleggen, is het slim om te kijken wat je wilt en op welk moment je dat wilt. En niet zo zeer naar hoe de financiële wereld nu precies is. Want hoe de economie er anno 2017 voor staat, hoeft niks te zeggen over hoe dat over tien, vijftien of twintig jaar is.

4. Beleggen is alleen iets voor mannen
FABEL. Sterker nog, vrouwen zijn in feite betere beleggers! Zo blijkt uit onderzoek van de University of California dat vrouwelijke beleggers gemiddeld één procentpunt betere resultaten behalen. Vrouwen zijn meer gericht op de lange termijn en gaan niet voor een snelle winst, waardoor ze minder risico nemen. Bovendien veranderen ze minder vaak hun portefeuille waardoor ze minder kosten maken.

5. Het ideale moment om te starten met beleggen bestaat niet

FEIT EN FABEL. Het valt als het ware te timen wanneer je instapt, maar daarvoor heb je excellente kennis van zaken nodig. En dan nog geeft dit geen garanties. Het is dan ook slim om de schommelingen van de markt te accepteren en je focus op de lange termijn te houden. Het ideale moment weet je pas achteraf en daar heb je dus nu niets aan.

6. Beleggen is een soort gokken

FABEL. Beleggen doe je met kennis, en niet puur vanuit emotie. Je begrijpt waarin je belegt, waarom en wanneer je wel of niet een transactie moet doen. Als je die kennis niet hebt, kun je ervoor kiezen om de kennis van anderen te benutten. Bijvoorbeeld door je beleggingen door een fondsmanager te laten doen.

7. Beleggen heeft alleen maar zin als je dat voor tenminste 15 jaar doet

FEIT EN FABEL. Je hebt doorgaans de meeste profijt van beleggen als je dit voor de lange termijn doet. Zo heb je minder last van fluctuaties in de markt. Maar het ligt er dan ook aan waar je in belegt (aandelen, obligaties, of vastgoed), wat je doel is en wat je tijdpad is.

8. Met beleggen moet je precies weten wat de hypes en trends van de financiële markt zijn

FABEL. Op tijd een juiste trend zien aankomen kan heel handig zijn: het kan je immers veel rendement opleveren. Maar je hoeft echt niet een financiële wizkid te zijn en alle financiële ins & outs te weten. Sterker nog: als je voor een lange termijn rendement gaat, is het aan te raden je juist níet te veel te laten leiden door hypes.

9. Actief beleggen is beter dan passief beleggen.

FEIT EN FABEL. Het aantal passieve beleggers – dus degenen die beleggen via een fonds – groeit flink. Hier kan je als actieve belegger je voordeel mee doen. Punt is wel dat actief beleggen hogere kosten met zich meebrengt, die flink kunnen oplopen. Er is dus voor beide vormen van beleggen wat te zeggen.

10. Als belegger móét je elke dag de beurs en al het financiële nieuws volgen.

FEIT EN FABEL. Wel is het raadzaam dat je het nieuws bijhoudt. Gebeurtenissen in de wereld hebben namelijk invloed op de markt en dus ook op jouw beleggingen, zeker als je op de korte termijn belegt. Bij beleggen op de lange termijn is het volgen van de actualiteiten iets minder essentieel. Hoewel het natuurlijk geen kwaad kan.


like
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

100+

Likeability of 3

Camera videoSwitchen van zorgverzekering: dit moet je weten

Switchen van zorgverzekering kan je geld besparen.

Foto van 'Constance van Amstel'

Heb je de kerstboodschappen besteld, de boom opgetuigd en je feestoutfitje klaargelegd? Mooi, want dan is het tijd voor iets wat eigenlijk ook op ieders december-to-do-list zou moeten staan: de zorgverzekering. Switchen of niet?

De laatste maand van het jaar is toch echt hét moment om over te stappen naar een andere. Waarom? Omdat overstappen naar een andere zorgverzekering je al snel een besparing van zo’n 100 euro kán opleveren, zo rekenden de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onlangs uit.

Hoewel het switchen van zorgverzekering zo’n 100 tot 380 euro per jaar kan opleveren, zal naar verwachting slechts 5,4 procent van de Nederlanders dat ook daadwerkelijk doen. Dat is een daling ten opzichte van 2016, toen 6,8 procent overstapte. Het cijfer is opvallend omdat volgens ACM en NZa 75 procent van de Nederlanders onnodig duur verzekerd is.

„Consumenten hebben moeite met vergelijken", legt Jeroen Nugteren van ACM uit. „Het kost tijd, het is heel veel complexe informatie en, anders dan bij bijvoorbeeld het veranderen van energieleverancier, vinden mensen dit een gevoeliger en kwetsbaarder onderwerp. Er heerst angst om over te stappen. Dit vanuit de gedachte: je weet wat je hebt, niet wat je krijgt.”

Vergelijkingssites

De makkelijkste manier om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, is via een vergelijkingssite. Voorbeelden daarvan zijn Independer of ZorgWijzer.nl. De resultaten van de die sites kunnen echter wel van elkaar verschillen en dat kan verschillende oorzaken hebben. Sommige sites bieden kortingen die je ergens anders niet krijgt en sommige zorgverzekeraars betalen vergelijkingssites om bovenaan in de resultaten te komen.

Op consuwijzer.nl geeft de ACM tips om vergelijkingssites met elkaar te vergelijken. (ja, het is allemaal niet makkelijk!) Vragen die je je jezelf daarbij kunt stellen zijn:

  • Hoe uitgebreid kan je je wensen invullen? Hoe meer wensen je in kan vullen, hoe groter de kans dat het aanbod passend is.
  • Vergelijkt de site genoeg verzekeringen? Niet alle verzekeraars worden opgenomen in de zoekresultaten. Vaak staat onderaan aangegeven welke verzekeraars niet meedoen. Maar over het algemeen geldt: hoe meer verzekeraars, hoe meer je aan de vergelijking hebt. 
  • Hoe werkt de site? Bij de ene site staat de goedkoopste verzekering bovenaan als 'beste keus', bij de andere wordt meer meegewogen in het resultaat. Kijk daarom goed hoe het resultaat is samengesteld.
  • Hoe verdient de vergelijkingssite zijn geld? Zoals eerder aangegeven worden sommige vergelijkingssites betaald door verzekeraars om bovenaan in de resultaten te komen. Dat is niet erg, maar het moet jou wel duidelijk zijn. Zo niet, kan je beter naar een andere site gaan. 

Waarschuwing

Een goedkopere polis is overigens niet altijd een betere verzekering. Dat benadrukken ook de ACM en de NZa. Verzekeringen waar je naar verhouding weinig premie betaalt, houden vaak beperkende voorwaarden aan. Bijvoorbeeld dat je niet in alle ziekenhuizen terechtkan. Laat je bijvoorbeeld een operatie uitvoeren in een ziekenhuis waar jouw verzekeraar geen deal mee heeft, dan betaal je tot wel 35 procent van de zorgkosten zelf.

OVER METRO DOSSIER
Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: zorgverzekeringen. Waar moet je op letten als je wil switchen, kloonpolissen en een persoonlijk verhaal.


sad
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

2k+

Likeability of 5

Camera videoDe ‘kloonpolis’: oplichting of marketing?

Foto van 'Merel Driessen'

Zorgverzekeraars bieden tal van zorgverzekeringen aan met identieke polissen, maar wel met verschillende namen en prijzen. De identieke polissen worden ook wel kloonpolissen genoemd. En die moeten worden afgeschaft, vindt Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA).

Oerwoud van regels

Bij het zoeken naar een nieuwe zorgverzekering zie je door de bomen het bos niet meer. Het is een wirwar aan polissen en prijzen en alles lijkt op elkaar. „Consumenten moeten tientallen pagina’s met voorwaarden van de polissen doorlezen om te kunnen zien wat nou precies het verschil is”, legt Van den Berg uit. Ze is Kamerlid namens het CDA en vindt dat er wat moet veranderen in het landschap van zorgpolissen.

„Het probleem is dat consumenten door het oerwoud van regeltjes niet meer zien wat de juiste polis voor hen is”, vertelt Van den Berg. Door de onduidelijkheid veranderen consumenten niet van zorgverzekering en werkt het concurrentiesysteem van zorgverzekeraars niet. Van den Berg diende onlangs een motie in om meer duidelijkheid te creëren in de onoverzichtelijke wereld van polissen. „We willen graag dat er in ieder geval één basisverzekering met dezelfde voorwaarden voor alle zorgverzekeraars komt. Dan kun je pas goed de prijzen vergelijken.”

‘We willen de consument helpen’

Van den Berg is niet de enige die het opviel dat het landschap van zorgpolissen niet te overzien is. De bedenkers van ByDeHand.com zagen hetzelfde probleem. Ze maakten een tool voor de consument die zorgverzekeringen analyseert: „Daarmee willen we de consument wegwijs maken in het oerwoud aan zorgverzekeringen”, vertelt Paul Kuijpers van ByDeHand.

Het idee van de CDA'er om een standaardpolis in te voeren geldt alleen voor de basisverzekering, omdat de Tweede Kamer geen zeggenschap heeft over de aanvullende verzekering. Volgens Kuijpers is het aanvullende verzekeringenverhaal echter nog veel onoverzichtelijker dan het verhaal met de basisverzekeringen. „Het zijn er echt ontzettend veel, met heel uiteenlopende prijzen.”

ByDeHand bracht alle zorgverzekeringen terug tot de dekking. Die stopte het platform in een databox. „De consument hoeft alleen de huidige verzekering aan te geven. De databox maakt inzichtelijk of de huidige verzekering voldoet, of welke aanpassingen het beste aansluiten op de wensen van de consument”, legt Kuijpers uit.

Marktwerking

Ondanks dat de medewerkers van ByDeHand net als Van den Berg duidelijkheid willen voor de consument, hebben zij een ander idee over kloonpolissen: „Dat zorgverzekeraars identieke polissen aanbieden voor verschillende prijzen, zien wij gewoon als marketing. Het is hetzelfde idee als dat de ene auto voor meer geld wordt verkocht dan de andere, ondanks dat ze dezelfde specificaties hebben.”

Van den Berg is het daar niet mee eens. „Ik vind het prima dat de markt zijn werk doet, maar de markt moet wel transparant zijn. In de supermarkt hebben dezelfde producten ook andere prijzen, maar kun je wel direct zien dat het verschil bijvoorbeeld zit in de hoeveelheid groenten die het product bevat.”

Volgens Kuijpers zal de kloonpolis uiteindelijk wel verdwijnen. „Wanneer consumenten gebruikmaken van tools als de onze, zal niemand uiteindelijk meer die dure kloonpolis afsluiten.”

OVER METRO DOSSIER
Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Ditmaal: zorgverzekeringen. Waar moet je op letten als je wil switchen, kloonpolissen en een persoonlijk verhaal.


like
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

600+