Dossier

Likeability of5

Nederhop: van underground naar de top

Illustratie: Eefje Savelkoul

Foto van 'Metro'

2 SEP 2017

Een gebrek aan schaamte. Dat was het eerste wat me aansprak aan hiphop. De hoorbare trots. Het grenzeloze zelfvertrouwen. Ik groeide op in een keurig gezin in Amsterdam-Zuid: riante huizen, kalme straten, goede scholen. Alles was verzorgd en werd voorzien, en misschien had ik daarom zo veel tijd om over alles te twijfelen. En om me te schamen. Op mijn twaalfde, dertiende vond ik een remedie tegen dat getob: hiphop. Uit Amerika natuurlijk - denk aan Dr. Dre en Eminem - maar in toenemende mate viel ik ook voor rappers uit Nederland.

Een stap terug in de tijd.

Eind jaren tachtig. Een witte twintiger staat in een weiland omgeven door koeien. Hij draagt een basketbalpetje en een wijd trainingspak. Zijn hoofd beweegt heen en weer, zijn armen schieten voortdurend omhoog. En ondertussen doet hij wat steeds meer Nederlandse jongeren in die jaren doen, in een Engels dat verstaanbaar maar allesbehalve accentloos is: hij rapt.

Het gaat hier om de videoclip van het nogal impopulaire nummer Holland is da best. "I ain't talking no fairy tales / See, I'm talking about a land of bicycles and windmills." De rapper in kwestie is Extince (1967), geboren en getogen in de Brabantse gemeente Oosterhout. Hij wil professionele rapper worden. Dat geldt in Nederland nog niet als serieuze bezigheid, maar sinds kort is het genre overgekomen uit de Verenigde Staten. Daar, in arme Amerikaanse buitenwijken, worden dan al enkele jaren hiphopnummers gemaakt, veelal door zwarte Amerikanen. Hiphop is hun manier om zichzelf een stem te geven. Om te ontsnappen aan hun dagelijkse armoede. Eerst rappen ze vooral in aftandse buurthuizen en achterafsteegjes, maar algauw – midden jaren tachtig – wordt hiphop een serieuzer, breder geaccepteerd genre. Met, voor het eerst, enkele raphits. En met internationale navolging.

In Nederland begint het met imitatie. De problemen die in vroege Hollandse raps beschreven worden zijn niet te vergelijken met hun Amerikaanse voorbeelden, maar de achterliggende gedachte is hetzelfde: jongeren willen gehoord worden. Een stem krijgen in het publieke debat, zich verzetten tegen de gevestigde orde.

Holland is da best is een typisch voorbeeld van vroege Nederlandse rapmuziek: zowel enthousiast als onbeholpen. En ondanks de chauvinistische titel is de tekst toch vooral een gebrekkige, soms vrijwel letterlijke imitatie van Amerikaanse rappers, zoals eigenlijk alle Hollandse hiphop in die tijd. Het duurt jaren voor Nederlandse hiphopmuziek een enigszins eigen DNA krijgt. Cruciaal daarbij is de omzetting naar de eigen taal. Via onder meer Osdorp Posse – een populaire rapgroep die Amerikaanse termen als 'flex', 'moederneuker' en 'vet' introduceert in deze taal – wordt een nieuwe fase ingeluid; stukje bij beetje krijgt de eigen taal de overhand. Er treden allerlei Nederlandstalige rappers op de voorgrond, afkomstig uit verschillende milieus en met verschillende huidskleuren. Die achtergronden doen er niet toe, want al die jongens vinden elkaar binnen deze net ontstane cultuur. Dat hoort bij hiphop: het is een subgenre waarin outsiders zich verenigen, waarin mensen voor zichzelf opkomen en zich niet langer laten wegcijferen.

Wie zich verdiept in de geschiedenis van Nederlandse hiphop, stuit algauw op de volgende rode draad: het genre breekt niet in een keer door naar het grote publiek, het vindt stapje voor stapje zijn weg. Iedere nieuwe lichting rappers bereikt iets wat door generaties ervoor niet voor mogelijk werd gehouden. Zo is er in 1995 voor het eerst een Nederlandstalig hiphopnummer dat in de top 10 belandt: Spraakwater, gemaakt door niemand minder dan Extince. Hij symboliseert daarmee in zekere zin de groei die Nederlandse hiphop doormaakt. Het feit dat met zulke oerhollandse rapmuziek werkelijk geld verdiend kan worden, is iets wat bij vrijwel iedereen verbazing oproept.

Tien jaar later neemt Nederlandse hiphop - met afgezanten als Brainpower, De Jeugd van Tegenwoordig en Lange Frans & Baas B - al een veel prominentere plaats in binnen de eigen muziekwereld, met meerdere grote commerciële successen, prominente festivalplaatsen en afgevaardigden op tv (zoals Ali B, iemand die het stoere van hiphop perfect heeft verenigd met het gelikte van Hilversum). Er ontstaat een bruisende hiphopcultuur met deelnemers uit het hele land en met allemaal verschillende (etnische) achtergronden. Kenmerkend voor die cultuur zijn de eigen gebruiken (kleding, slang), eigen prominente labels, eigen online forums en eigen festivals. Waar ieder jaar meer mensen door worden aangetrokken, ook ikzelf in die tijd. Ik houd van de kracht die in Nederlandse hiphopnummers naar voren komt. De rebelse, tegendraadse houding. De stoerheid. De taalvirtuositeit ook, af en toe.

Ik groei op in een wereld waarin ‘eigen’ rapmuziek als een serieus, volwaardig genre geldt, dat bovendien steeds beter klinkt: de teksten worden doordachter, de producties professioneler. Dat laatste komt ook doordat er geen grote studio’s meer hoeven worden afgehuurd om een nummer te maken, vanaf de eeuwwisseling kunnen rappende tieners zichzelf leren hoe ze een beat moeten maken. En daarin worden ze dus steeds behendiger. In bijna niets doet Nederlandse hiphop nog denken aan Amerika; de basketbalpetjes en trainingsbroeken worden definitief ingeruild voor eigen kledingkeuzes, die vervolgens breed navolging krijgen onder het altijd jonge en brede publiek.

Toch leeft binnen het genre nog erg het idee dat er voor de eigen plaats gevochten moet worden. Zeker als het gaat om erkenning door ‘gevestigde media’. Iedere keer dat er een rapper op televisie komt of veel wordt gedraaid op de radio, wordt dat beschouwd als een uitzondering en daardoor gevierd als een overwinning.

Weer een sprong in de tijd: tegenwoordig zijn Nederlandse rappers niet meer weg te slaan van de radio of televisie. Hedendaagse acts als Lil Kleine, Boef en Ronnie Flex – allemaal jong, hoogstens 25 – bereiken luisteraantallen die tot voor kort als onmogelijk werden beschouwd, ook buiten de hiphopwereld. Cruciaal hierbij is de opkomst van internet geweest. Tot voor kort bepaalden radio en televisie in hoofdlijnen welke muziek een groot publiek kreeg. Tegenwoordig hebben artiesten veel meer macht in eigen hand. Spotify, YouTube, SnapChat: het zijn stuk voor stuk middelen waarmee een artiest zelf zijn publiek bereikt. En waarmee iemands populariteit duidelijk geïllustreerd kan worden. Binnen de Nederlandse hiphop wordt daar gretig gebruik van gemaakt. Ter illustratie: Boefs clip van Habiba werd het afgelopen halfjaar meer dan 39 miljoen keer bekeken op YouTube. Een record. Talloze pas verschenen rapalbums zijn reeds miljoenen keren beluisterd op Spotify.

Enkele jaren geleden gold dat als onmogelijk voor een Nederlandse hiphopplaat, de populariteit is sindsdien explosief gestegen – tot voor kort gold het als een verkoopsucces wanneer er van een Nederlandse rapper een paar duizend exemplaren over de toonbank gingen. De hedendaagse top 3 met best verkochte albums wordt al weken gevuld met Nederlandse hiphopacts (SFB, Kleine, Ronnie Flex).

Dat komt mede doordat sinds enkele jaren online streams worden meegeteld in deze hitlijst, waarmee de populariteit van vaderlandse rap in zekere zin eindelijk officieel werd erkend en officieel meetelde. Er is daardoor een vreemde situatie ontstaan: met de platenindustrie gaat het al tijden slecht, labels krimpen en de verkopen vallen al bijna een decennium terug. Maar Nederlandse hiphop, met jonge en flexibele labels aan het roer, blijft juist alsmaar verder groeien en meer jongeren bereiken.

Ook belangrijk hierbij: op Instagram en Snapchat hebben de grootste hedendaagse rappers honderdduizenden volgers, soms bijna een miljoen. Het zijn duizelingwekkende cijfers die ervoor zorgen dat ze geen gevestigde partijen meer nodig hebben om hun werk uit te brengen, maar zelf hun luisteraars direct kunnen aanspreken. En via deze manier bereiken veel Nederlandse rapper zelfs een aanzienlijk groter publiek dan bijvoorbeeld Marco Borsato en Anouk via dergelijke media doen.

Hoe kan dat? Omdat hiphop zo’n betrekkelijk jeugdig, dynamisch genre is, spreken de hedendaagse hiphopsterren vooral een jeugdig publiek aan: wie zich verdiept in bijvoorbeeld het publiek van Lil Kleine, in degenen die reageren op zijn Instagram-verhalen en die zich verzamelen bij zijn shows, ziet dat het goeddeels bestaat uit middelbare scholieren. Dat is ook zo bij optredens van Broederliefde of de ongekroonde vlogkoning Boef. En juist dit publiek bedient zich van al genoemde moderne social media. Juist dit publiek kijkt voortdurend op zijn of haar telefoon. Wat daarbij ook helpt: bijna al die hedendaagse rappers werken samen, zijn soms zelfs bevriend, en versterken zo voortdurend elkaars ‘merk’ en zichtbaarheid. En wat is daarbij nou precies de aantrekkingskracht van hun muziek? De toegankelijkheid van de refreinen, die zich vaak direct in je geheugen nestelen: ‘Want ik heb drank. En Drugs. Drank. En Drugs.’ En ook: diezelfde stoerheid, onverzettelijkheid en trots die mij als tiener naar hiphop liet luisteren. De rebellie. Natuurlijk geldt deze omschrijving niet voor alle hedendaagse hiphop, er zijn meer ingetogen rapnummers, met doordachte teksten of kalme producties, maar die bereiken nooit zulke grote massa’s als de meer masculiene, eigenzinnige varianten.

Anno 2017 is Nederlandse hiphop bijzonder prominent geworden en in de hitlijsten zichtbaarder is dan ieder ander genre. Een verzamelplaats van levenslust, van productionele vernieuwingen, van verbale kracht, van pronkerig feestgedruis ook. Zeker dat laatste is de afgelopen jaren toegenomen: populaire vaderlandse hiphop draait vrijwel alleen om geld, zonder enige terughoudendheid of schaamte. De extravagantste en zichtbaarste van de huidige lichting, Lil Kleine, maakt er zelfs een sport van om in zijn nummers zo veel mogelijk op te scheppen over zijn bankrekening. Zo veel dat zelfs ik weleens denk: nu wordt het wel erg overdreven en eentonig. Maar misschien is dat voor veel jonge luisteraars ook wel een aantrekkingskracht. In populaire hedendaagse rap wordt een wereld beschreven die buitenstaanders niet helemaal begrijpen, waar mensen van boven de vijfentwintig ook zelden nog bij horen, en juist dat versterkt de charme. Nederlandse hiphop is een onvoorstelbaar grote young man’s game geworden. Niet voor niets schakelen grotere bedrijven steeds vaker rappers in om te komen opdraven in een reclame of om de bijbehorende muziek te verzorgen; de jongste rappers spreken op eigen kracht een publiek aan dat op klassieke manieren, zoals aan de hand van tv-reclames, nauwelijks bereikt wordt.

Zodoende is het evenwicht gekanteld: moesten de eerste Nederlandse rappers zich nog bewijzen bij de gevestigde orde, tegenwoordig trekken hiphopartiesten hun eigen plan en zoekt de gevestigde orde steeds vaker zijn toevlucht tot hen. Het beeld van die ene puber, eenzaam in een weiland, is daarmee voorgoed verleden tijd. De volgende keer dat zo’n jonge Hollandse jongen begint met rappen, zal niemand hem nog durven negeren.

Tekst: Thomas Heerma van Voss

Thomas Heerma van Voss

Over Metro Dossier

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: hiphop. Hoe Nederhop opkwam en inmiddels niet meer weg te denken is uit de Nederlandse hitlijsten.


likelove
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.