Mario Wisse
Mario Wisse Dossier 31 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Milou (21) vecht tegen vernedering van vrouwen

De Amsterdamse Milou Deelen (21) staat op tegen seksisme en vernedering. Eerder dit jaar postte ze een filmpje op Facebook – inmiddels bijna een miljoen keer bekeken – over slutshaming bij het studentencorps en eind vorige maand stuurde ze een lezersbrief naar Het Parool nadat een bezoeker van de horecagelegenheid waar ze werkt schaamteloos foto’s onder haar rokje had gemaakt.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en deel ik, Milou Deelen, mijn verhaal met jullie. Anderhalf jaar geleden werd ik lid van het Corps, en daar ben ik vaak uitgemaakt voor HOER – SLET of LAAG WIJF. Ik was het lijdend voorwerp van een lied dat jaarlijks door tientallen jongens wordt gezongen over “het laagste meisje van het jaar”. Ik schaamde me diep en voelde mij vernederd. Toen ik men hierop aanspraak, kreeg ik terug dat het maar een grap was. Ik heb geen één keer gelachen. Ook werd er over mij geschreven dat je “mij kon doen voor een pakje peuken en een Smirnoff”. Ook toen was hun argument: “is toch grappig Milou, daar kan je toch wel om lachen”. En nee, ik moést niet lachen. En dat is het punt dat ik hier wil maken. Mijn seksualiteit is van mij, en niet stof voor jouw grap. Daarnaast heb ik er als vrouw evenveel recht op als man. Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid. Laten we hier bij stilstaan vandaag, en ons vooral niét schamen voor onze seksualiteit. Veel meisjes durven hun stem misschien niet te laten horen, ik doe dat vandaag wel. Ik vraag niet om je medelijden, wel dat je naar me luistert. Want slutshaming gebeurt overal, en dat is niet oke.Samen met fotografe Jonna Bruinsma maakte ik dit filmpje tegen slutshaming. Deel dit vooral als je samen met mij vindt dat slutshaming niet oké is.

Posted by Milou Deelen on Wednesday, March 8, 2017

Hoe komt het volgens jou dat zo weinig vrouwen zich openlijk kritisch uitspreken over seksisme?
Het is een taboe, het heeft te maken met schaamte en veel vrouwen durven het niet. ‘Dat is nu eenmaal de samenleving waar we in leven’, hoor je ook vaak. Ze denken dat je er niets aan kunt veranderen.

Waarom sta jij wel op de barricaden?
Omdat ik persoonlijk geconfronteerd word met seksisme en dat op een gegeven moment niet meer trok. Ik dacht: dit moet naar buiten worden gebracht. Ik vind dat er dingen moeten veranderen. Maar ik denk dat je als je iets substantieel wilt veranderen je je mond moet opentrekken.

Wat waren de gevolgen van het ermee naar buiten komen voor jou?
In de eerste plaats superveel reacties van mensen die erachter staan. Maar ook heel veel negatieve reacties. Dat is verre van leuk. Maar als dat nodig is om het bespreekbaar te maken vind ik het dat waard. Soms moet je je persoonlijke verhaal naar buiten brengen om een maatschappelijk probleem aan te kaarten, denk ik.

Kreeg je ook negatieve reacties na je ingezonden brief over die klant die foto’s onder je rokje maakte?
Heel veel. Sommigen leggen het probleem bij mij, die vinden me een aandachtshoer. Ook kreeg ik teksten als: ‘had je maar geen rokje moeten aantrekken’. Echt ziek vind ik dat. ‘Wat een toeval dat het weer net háár moet overkomen’, lees ik ook. Het is helemaal geen toeval! Het gebeurt veel meer maar daar wordt niet over gepraat. Die negatieve reacties komen alleen maar binnen via social media. Van mensen die zich achter hun computer verschuilen. Er is op straat nog nooit iemand naar mij toegekomen die ‘hé aandachtshoer’ zei.

Hoe kan seksisme volgens jou worden aangepakt?
Als iemand het antwoord op die vraag heeft zou dat top zijn. Ik denk dat je het in ieder geval bespreekbaar moet maken. Er over praten dus. Daarmee kun je ervoor zorgen dat mensen zich er bewust van worden en er iets verandert.

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega’s. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.