Dossier

On Fire

Camera videoDe roker: van stijlicoon tot sneue junk

Foto van 'Margot Smolenaars'

31 AUG 2017

Roken stoer? Dertig jaar geleden misschien, maar anno 2017 is dat anders. Rokers zijn inmiddels de meelijwekkende uitzondering. Margot Smolenaars zag al rokend hoe die verandering zich voltrok, en beschrijft de ontwikkelingen die zorgen dat er straks een generatie opgroeit die een sigaret gelijkschakelt met een spuit heroïne.

Als je dit leest, zit ik met een nicotinepleister op mijn buik geplakt de eerste uren van ontwenning door te zenuwen. Ik ben gestopt. Voor de zesde keer inmiddels. Het kost een roker gemiddeld zes stoppogingen om de sigaret voorgoed af te zweren. Dus dit keer is het menens.

Mijn rokende leven omspant 28 jaar en begon met een Golden Fiction-sigaret zonder filter. Die lag gewoon bij ons in de kast, naast het snoep en de chips. Mijn ouders rookten niet, maar zorgden goed voor hun rokende bezoekers. Als familie en vrienden langskwamen, stonden er een glaasje sigaretten en een doos sigaren naast de borrelnootjes. Als 13-jarige kon ik dus mijn nieuwsgierigheid naar hoe roken dan vóelde, meteen bevredigen door in een onbewaakt ogenblik een Golden Fiction te ontvreemden uit de kast.

Vind je dat jong? Ach, wat is jong. In Nederland steken jaarlijks 27.000 kinderen voor het eerst een sigaret op als ze 12,9 jaar oud zijn (Trimbos, 2015). Dat is al een stuk ouder dan in 2003, toen die eerste peuk op 11,8-jarige leeftijd in de hens ging bij maar liefst 37.000 kinderen.

Breinorgasme

Precies 7 seconden na het inhaleren, arriveert de nicotine in je hersenen en maakt daar intens genot los. Dat dacht ik tenminste altijd. Tot longarts Pauline Dekker dat beeld ietwat nuanceerde: „Rokers zitten eigenlijk altijd in een dip. Alleen als ze een sigaret roken, voelen ze zich goed, op de nullijn zeg maar, waar niet-rokers altijd zitten.”

Dat lekkere gevoel is de reden waarom rokers die grafadem, rookwalm, gele tanden en geasfalteerde longen voor lief nemen. „Al een half uur na het roken van een sigaret begin je ontwenningsverschijnselen te vertonen”, legt longarts Wanda de Kanter uit. „Die vertalen zich in een gevoel van onrust, ongenoegen, stress, dat alleen verdwijnt door de volgende op te steken. Daardoor gaat de roker ontspanning associëren met roken. Op den duur kaapt de sigaret het beloningssysteem in je hersenen.”

Nicotine is zo effectief, omdat een sigaret niet alleen tabak bevat. Er zitten maar liefst vierduizend stoffen en chemische verbindingen in, die er allemaal voor zorgen dat de werkzame stof doet wat-ie moet doen: de roker verslaafd houden. Zo trek ik niet alleen nicotine mijn lijf in, maar ook benzeen (supergiftig), formaldehyde (waarmee lijken gebalsemd worden), teer (ligt ook op de weg), polonium (radioactief! OMG!) waterstofcyanide (dat is een pesticide), cadmium (zit in batterijen), arseen (juist, rattengif) en ammoniak (wc-reiniger).

Tabaksgenocide

Hoewel het gevoel dat nicotine veroorzaakt, vergelijkbaar is met wat cocaïne of heroïne teweegbrengt, zijn de gevolgen dat niet: nicotine is door al die toevoegingen vele, vele malen verslavender. Nicotine eist ook verreweg de meeste doden. Jaarlijks sterven in Nederland 20.000 rokers. Aan cocaïne overlijden 24 mensen, aan opiaten nul. (Jellinek, 2013).

Vanwege dat belachelijk hoge sterftecijfer vergeleek longarts Pauline Dekker tabak al eens met genocide. Met haar collega Wanda de Kanter startte zij in 2008 een kruistocht tegen de tabaksindustrie om dat hoge sterftecijfer in te dammen. „80 procent van ons werk bestaat uit het behandelen van mensen die ziek zijn geworden door roken. Totaal onnodig, dus. Eén op de vier rokers haalt zijn pensioenleeftijd niet, en tabak ligt in de supermarkt praktisch naast de koekjes. Dat is moreel niet juist”, vindt ze. „Legaal wil niet zeggen dat het normaal moet zijn. Apartheid was ooit ook legaal. Zo is het ook met tabak: het is een kwestie van tijd voor we gaan zeggen: waar waren we in godsnaam mee bezig?”

Johnny Depp rookt ook

Mijn eerste pak shag kocht ik toen ik 14 was, zonder problemen, van mijn zakgeld. De meeste verstokte rokers beginnen rond die leeftijd dagelijks te roken en raken dan binnen vier weken verslaafd, want zo snel gaat het. Rond 17, 18 jaar zat ik op vier pakken shag per week, vijf als ik vaak uitging, wat betekent dat ik zo’n 35 sigaretten per dag verpafte. Mijn studententijd vloog voorbij in een blauwe walm. Als ik na het aanschaffen van mijn rookwaar nog geld overhad, kocht ik ook nog eten. Ik was heel dun in die tijd.

Roken mocht ook overal. In de trein had je nog rookcoupés. Op het schoolplein mocht het, in winkels, de kantine, de kroeg, tijdens concerten, in restaurants. De meeste volwassenen hadden er geen enkel probleem mee om in huis te roken. In de bladen stonden advertenties vol glanzend knappe, viriele, rokende jongeren, sponsorden merken als Drum en Pall Mall zichtbaar concerten en festivals en een hottie als Johnny Depp, toen te zien in 21 Jump Street, werd veelvuldig gefotografeerd met een sigaret in zijn mondhoek (en kijk hoe hij er nu bijloopt).

Betutteling

Tot in 1990 het rookverbod in overheidsgebouwen inging. Dat bleek een opmaat voor het recht op een rookvrije werkplek, die weliswaar in 2004 pas wettelijk ingevoerd werd, maar eind jaren ’90 al was voorgekneed. Onder luid protest van rokers, mind you, want belachelijk. Roken is een eigen keuze, was het argument. Wat een betutteling. Dezelfde discussie werd tot 1 juli 2008, de dag waarop de sigaret uit de horeca verbannen werd, keer op keer herhaald, als een gebroken plaat.

Effect had het wel. De overheidsacties gingen gepaard met – voor het eerst – een forse daling in het aantal rokers. Ongeveer een kwart van de bevolking rookt nu. Rond 1990 was dat nog bijna 40 procent. Toch gooit de overheid nu alle ballen op preventie, om jongeren van het roken af te houden. Aan grote campagnes, maatregelen of acties om het aantal volwassen rokers terug te dringen, waagt ze zich niet. „Preventie is het speerpunt”, bevestigt onderzoeker Gera Nagelhout, die werkt voor onderzoeksbureau IVO en Universiteit Maastricht. „Terwijl blijkt dat het heel lastig is om jongeren te ontmoedigen als veel volwassenen om hen heen roken.”

Nagelhout beaamt dat er een kentering gaande is: op vrijwillige basis worden steeds meer plekken waar veel kinderen komen rookvrij gemaakt. „Speelplekken, pretparken, dierentuinen, kinderdagverblijven”, somt ze op. „Dat noem je sociale denormalisatie: roken wordt steeds minder als normaal gezien.”

Ver weg? Minder waard

Hoe jonger een kind is als het begint met roken, hoe meer vat de verslaving krijgt. Door al zo jong mijn eerste sigaret op te steken, is mijn brein de sigaret gaan linken aan van alles, behalve aan de gevolgen. Delay discounting, heet dat in de wetenschap: zaken die ver in de toekomst liggen, hebben minder waarde. Dus kies ik keer op keer voor dat lekkere gevoel, terwijl ik weet dat ik mijn kans op longkanker aanzienlijk vergroot. In feite stop ik veel geld in mijn eigen, langzame vergiftiging.

Ik ben geen uitzondering: de meeste verstokte rokers beginnen in hun tienerjaren en blijven puberaal denken over hun eigen verslaving: to hell met de gevolgen, geef hier die peuk. Pubers, zo weten we, zijn nu eenmaal niet bezig met de lange termijn. Ze willen dingen, en ze willen het meteen, ongeacht de risico’s. „In de puberteit is de afdeling planning en control tijdelijk dicht wegens reorganisatie”, verwoordt Dekker dat. „De meeste pubers denken niet aan de lange termijn, ook omdat ze er simpelweg niet mee geconfronteerd worden als het om roken gaat. Ze zien alleen mooie, jonge, levenslustige mensen roken.” De reden dat er geen Pink Ribbon-achtige bewustwording rondom longkanker is, is ontnuchterend. „Longkankerpatiënten leven daar niet lang genoeg voor”, zegt Dekker. „Niemand ziet onze patiënten”, voegt De Kanter daar aan toe. „En die 20.000 doden kunnen niet meer spreken.”

Eigen schuld

AnneMarie van Veen kan dat wel. Deze moeder van drie jonge kinderen is nu 44 jaar en begon op haar vijftiende met roken. Op 9 juni 2014 vertelde haar arts dat ze longkanker stadium vier heeft: de ergst denkbare diagnose. Ze leeft nu drie jaar met longkanker. Iedere zes weken gaat ze onder de scan en elke drie weken krijgt ze een behandeling, die vooralsnog aanslaat. Toch zijn haar vooruitzichten grimmig. „Mijn geluk is dat ik een genmutatie heb, waarvoor doelgerichte medicijnen bestaan. Maar zodra de kanker resistent wordt voor die pillen is er niets meer voor mij. Dat kan binnen een paar maanden gebeuren, het kan ook langer duren. Maar ik ga hoe dan ook dood hieraan.”

Verwijten doet ze zichzelf niks. „Nee, waarom zou ik? Het eerste dat mensen vragen als je zegt dat je longkanker hebt, is: maar je hebt toch gerookt? Heb je borstkanker, dan zeggen ze: goh, wat erg.” De onderliggende gedachte: je rookt, en dat doe je toch echt zelf, en dus zijn de gevolgen eigen schuld, dikke bult, onderschrijft Van Veen niet. „Eigenlijk vind ik dat een onbeschofte gedachte. Ik was vijftien toen ik mijn eerste sigaret rookte. Ik kon de gevolgen daarvan helemaal niet overzien.”

Lees AnneMaries hele verhaal hier:

Misdadig

Dat het een keuze is om te beginnen met roken, beamen longartsen Dekker en De Kanter. Beiden zeggen daar meteen achteraan dat dat geldt voor de eerste sigaret, en misschien ook de tweede. „Daarna neemt de verslaving het over”, zegt De Kanter. „Rokers hebben in die zin geen vrije wil meer.”

Daaraan is in veel grotere mate dan de roker de tabaksindustrie debet. En dus willen Dekker en De Kanter de fabrikanten verantwoordelijk stellen voor het verslaafd maken en houden van grote groepen mensen. „De schuld en schaamte liggen nu bij de roker”, zegt De Kanter. „Terwijl die bij de tabaksindustrie hoort te liggen. Zij manipuleren sigaretten om ze verslavender te maken, liegen over de hoeveelheden teer en nicotine die in een sigaret zitten en marketen bewust kinderen om te zorgen dat ze voor iedere dode een nieuwe klant werven. Dat is misdadig.”

Advocaat Bénédicte Ficq deed in september 2016 aangifte bij het Openbaar Ministerie tegen vier tabaksfabrikanten in Nederland, namens Stichting Rookpreventie Jeugd, COPD-patiënt Lia Breed en AnneMarie van Veen. Het doel van de laatste is om de tabaksindustrie te straffen. „Zeker niet om een schadevergoeding te krijgen, want dat zou betekenen dat ik toestem met wat die industrie doet. Ik doe dit om mijn kinderen te beschermen. Ze zijn nu 5, 7 en 8 jaar. Als zij pubers zijn, hoop ik dat zij geen sigaret meer kunnen krijgen.”

Achter de gordijnen

Als het lukt, beleeft Nederland een wereldprimeur: het zou de eerste keer wereldwijd zijn dat tabaksfabrikanten als criminelen worden vervolgd. „Extreem belangrijk”, noemt De Kanter de strafzaak. Maar ook zegt ze: „Als onze overheid steviger maatregelen had genomen, hadden wij dit misschien niet hoeven doen.” Ze doelt op: goede, gratis rookstopbegeleiding, fors hogere accijns, emtionele hard hitting campagnes, véél minder verkooppunten dan de huidige 60.000, fabrikanten dwingen tot plain packaging (dus ook zonder merksymbolen en –kleuren van de fabrikant) en roken uit het openbare leven verbannen. Als je het niet ziet, niet kunt betalen en niet makkelijk kunt krijgen, wordt roken vanzelf een zeldzaamheid, is de gedachte daarachter.

De rokers die Nederland nog heeft, zijn tegen die tijd een uitstervend ras, die achter de gordijnen hun sigaretjes roken. „Die laten we dan met rust”, zegt De Kanter, „een beetje zoals je methadonverslaafden ook laat begaan.” Of ik ook met gesloten gordijnen mijn sigaretjes ga roken: nee, nee, nee. Ik wil het niet. Maar áls ik dan de 90 haal en het bejaardenhuis in moet, zet ik het du moment dat ik over de drempel rol, op een zuipen en roken. To hell met de gevolgen.

Een roker hoef ik niet mijn hele leven te zijn. Verslaafd ben ik tot mijn einde.

Over Metro Dossier

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: roken. We zouden peuken massaal links laten liggen. Maar is dat zo? Hoe hip vinden we roken nog anno 2017?


sadlike
user_cc7910a0ce1139916db1f9b0faa654e3ad38701d_avataruser_58e8c480aed217a29402a1903a629f1a3e038aeb_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Dit was een weekend waar je u tegen zegt!

Essaouira, waar je op het strand op een kameel kunt chillen en even verderop heel goed kunt feesten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

28 OKT 2019

Marrakech blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, maar waarom zou je - als je er toch al bent - niet ook een korte trip naar het strandplaatsje Essaouira maken? Het is goedkoper en rustiger dan Marrakech en er is genoeg te doen. Metro geeft 5 tips voor jouw stedentrip naar de prachtige badplaats. 

1. Het ligt aan het strand

Essaouira is een kustplaats en het strand is serieus de moeite waard. De boulevard aan de blauwe zee is lang en gezellig: kinderen zijn aan het spelen, mensen liggen te zonnebaden, er wordt volop geskateboard en gevoetbald en aan de andere kant van de boulevard zijn er tal van gezellige restaurantjes waar je een hapje kunt eten of een drankje kunt doen. Maar nog leuker aan het feit dat de plek aan het strand ligt is het bijkomende feit dat de golven zéér geschikt zijn voor watersport.


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.