Dossier

Als je baas de grootste seksist op de werkvloer is

Foto van 'Mario Wisse'

31 AUG 2017

Uit eigen onderzoek van Metro blijkt dat 61 procent van onze lezers weleens te maken heeft gehad met seksisme op de werkvloer. Bijna 40 procent van die groep geeft aan dat het een baas was die zich schuldig maakte aan seksisme.

„Zorgwekkend”, vindt Marianne Cense, onderzoeker en interventie-ontwikkelaar bij Rutgers, een organisatie die pleit voor seksuele rechten en gezondheid. Zij vindt het vooral heftig dat veel geënquêteerden aangeven dat het een baas was die zich ongepast gedroeg. „Een vervelende opmerking van een collega kan al heel naar zijn, maar als het je baas is, weegt het vaak nóg zwaarder. Je verhouding met de baas is vaak iets waar je niet makkelijk iets aan kunt veranderen. Een baas zou de sfeer en de veiligheid op de werkvloer juist op een positieve manier moeten beïnvloeden.”

Seksisme op Facebook

Wat Cense ook zorgen baart, is dat uit de Metro-enquête blijkt dat het veel jonge mensen overkomt. „Bijna zeventig procent van degenen die de vragenlijst heeft ingevuld, is tussen de 18 en 34 jaar. Een groot deel van die groep heeft in zijn of haar korte loopbaan dus al te maken heeft gehad met seksisme op de werkvloer. Dat vind ik heftig. Het volgt in mijn optiek de cultuur van Facebook en andere social media waar veel denigrerende opmerkingen over vrouwen worden gemaakt. Dat is niet de werkvloer, maar het hangt natuurlijk wel samen. De cultuur waarin snel wordt geoordeeld dat een vrouw een slet zou zijn als ze bepaalde kleding draagt.”

Maar het zijn niet alleen vrouwen die lijden onder seksisme op de werkvloer. 35,8 procent van de formulieren is ingevuld door een man. „Je ziet dat vrouwen veel meer last hebben van seksisme op de werkvloer dan mannen, even grof uitgerekend 75 procent tegen 33 procent. Je ziet dat het bij mannen veelal gaat om vervelende opmerkingen en veel minder om handtastelijkheden. Bij vrouwen scoren vervelende opmerkingen het hoogst, maar leveren ook handtastelijkheden en ‘collega bezorgde me een naar gevoel’ flinke percentages op.”

'Het was toch een grapje?'

Op de vraag wat je kunt doen om het seksisme in je werkomgeving aan te pakken blijft Cense een moment stil. „Dat is niet zo makkelijk”, klinkt het dan. „Vaak wordt het afgedaan met opmerkingen als ‘dat is een grapje’, ‘maak het niet te groot’ of ‘stel je niet aan’. Terwijl er in die wordcloud bij de resultaten van jullie enquête woorden als ‘vernederd’, ‘beledigd’ en ‘gekleineerd’ staan, woorden kortom waaruit blijkt dat seksisme op de werkvloer hard aankomt. Degene die het aankaart wordt als lastig beschouwd.”

„Je kunt je verhaal doen bij een vertrouwenspersoon. Elke werkgever is verplicht, via de arbowet, om beleid te hebben, om werknemers te beschermen tegen seksuele intimidatie, en daar valt dit onder. Ze moeten klachten serieus nemen en een vertrouwenspersoon benoemen, in of buiten de organisatie. Een vertrouwenspersoon kan met je meedenken welke stappen je kunt zetten.”

Om het bij de wortel aan te pakken vindt Cense dat pubers moet worden duidelijk gemaakt dat seksisme verkeerd is en zeker niet grappig. „De moraal die eronder zit moet op de scholen worden aangepakt. Bij een vak als maatschappijleer moet aandacht worden besteed aan hoe er naar vrouwen wordt gekeken.”

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: seksisme op de werkvloer, hoe deal jij daarmee?


Views

400+

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


Views

7k+

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Views

3k+

Likeability of 5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

Views

3k+

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


Views

4k+