Als je baas de grootste seksist op de werkvloer is

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

31 AUG 2017

Uit eigen onderzoek van Metro blijkt dat 61 procent van onze lezers weleens te maken heeft gehad met seksisme op de werkvloer. Bijna 40 procent van die groep geeft aan dat het een baas was die zich schuldig maakte aan seksisme.

„Zorgwekkend”, vindt Marianne Cense, onderzoeker en interventie-ontwikkelaar bij Rutgers, een organisatie die pleit voor seksuele rechten en gezondheid. Zij vindt het vooral heftig dat veel geënquêteerden aangeven dat het een baas was die zich ongepast gedroeg. „Een vervelende opmerking van een collega kan al heel naar zijn, maar als het je baas is, weegt het vaak nóg zwaarder. Je verhouding met de baas is vaak iets waar je niet makkelijk iets aan kunt veranderen. Een baas zou de sfeer en de veiligheid op de werkvloer juist op een positieve manier moeten beïnvloeden.”

Seksisme op Facebook

Wat Cense ook zorgen baart, is dat uit de Metro-enquête blijkt dat het veel jonge mensen overkomt. „Bijna zeventig procent van degenen die de vragenlijst heeft ingevuld, is tussen de 18 en 34 jaar. Een groot deel van die groep heeft in zijn of haar korte loopbaan dus al te maken heeft gehad met seksisme op de werkvloer. Dat vind ik heftig. Het volgt in mijn optiek de cultuur van Facebook en andere social media waar veel denigrerende opmerkingen over vrouwen worden gemaakt. Dat is niet de werkvloer, maar het hangt natuurlijk wel samen. De cultuur waarin snel wordt geoordeeld dat een vrouw een slet zou zijn als ze bepaalde kleding draagt.”

Maar het zijn niet alleen vrouwen die lijden onder seksisme op de werkvloer. 35,8 procent van de formulieren is ingevuld door een man. „Je ziet dat vrouwen veel meer last hebben van seksisme op de werkvloer dan mannen, even grof uitgerekend 75 procent tegen 33 procent. Je ziet dat het bij mannen veelal gaat om vervelende opmerkingen en veel minder om handtastelijkheden. Bij vrouwen scoren vervelende opmerkingen het hoogst, maar leveren ook handtastelijkheden en ‘collega bezorgde me een naar gevoel’ flinke percentages op.”

'Het was toch een grapje?'

Op de vraag wat je kunt doen om het seksisme in je werkomgeving aan te pakken blijft Cense een moment stil. „Dat is niet zo makkelijk”, klinkt het dan. „Vaak wordt het afgedaan met opmerkingen als ‘dat is een grapje’, ‘maak het niet te groot’ of ‘stel je niet aan’. Terwijl er in die wordcloud bij de resultaten van jullie enquête woorden als ‘vernederd’, ‘beledigd’ en ‘gekleineerd’ staan, woorden kortom waaruit blijkt dat seksisme op de werkvloer hard aankomt. Degene die het aankaart wordt als lastig beschouwd.”

„Je kunt je verhaal doen bij een vertrouwenspersoon. Elke werkgever is verplicht, via de arbowet, om beleid te hebben, om werknemers te beschermen tegen seksuele intimidatie, en daar valt dit onder. Ze moeten klachten serieus nemen en een vertrouwenspersoon benoemen, in of buiten de organisatie. Een vertrouwenspersoon kan met je meedenken welke stappen je kunt zetten.”

Om het bij de wortel aan te pakken vindt Cense dat pubers moet worden duidelijk gemaakt dat seksisme verkeerd is en zeker niet grappig. „De moraal die eronder zit moet op de scholen worden aangepakt. Bij een vak als maatschappijleer moet aandacht worden besteed aan hoe er naar vrouwen wordt gekeken.”

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro Dossier ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal: seksisme op de werkvloer, hoe deal jij daarmee?


Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Camera videoStressmis!? ‘Maak de dagen niet te belangrijk!’

De mooiste tijd van het jaar? Of kijk je stiekem al uit naar januari? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

10 DEC 2017

Nog ongeveer twee weken en dan is het kerst en over drie weken vieren we oud en nieuw. Gezellig! Toch? In reclames en liedjes hoor je bijna niets anders: december is de mooiste maand van het jaar. Maar is dat ook echt zo? Verplichte familiebezoekjes, de speurtocht naar speciale (dure) kerstcadeaus, de druk om perfecte culinaire hoogstandjes te creëren en dan moet je er ook nog eens een beetje leuk uitzien. Hoe zorg je dat je niet totaal uitgeput en doorgedraaid het nieuwe jaar in gaat?

Stress rond de feestdagen

Likeability of 5

Camera videoWat draag je in december? Stylist Lilian geeft tips!

Wat draag jij met kerst en oud&nieuw? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

9 DEC 2017

Fashion en Shopping editor @lilianbrijl Foto: Annabelle van Hardeveld

Waar moeten we dit jaar op letten als we gaan winkelen? Wat zijn de trends van 2017?
Fluweel all over the place!  Pakken zowel voor mannen als vrouwen! Midi lengtes (rokken en jurken), wrap en double breasted sluiting. Verder zie je veel metallic en oversized pasvormen. Heb je een mooi jurkje dat misschien een beetje koud is? Draag lange mouwen of een coltrui onder een mouwloze jurk, ja dat kan allemaal!

Ik ga nu voor easy in plaats van amazing

Camera videoIk ga nu voor easy in plaats van amazing

Foto: Unsplash / Annie Spratt

Foto van 'Maaike Helmer'

Maaike Helmer

9 DEC 2017

Merry christmas and a happy new year! Wees eens eerlijk: ben jij ook nog bezig te stressen voor de feestdagen? Maaike Helmer van online magazine STRESSED OUT rekende ermee af.

Je wilt met kerst en het nieuwe jaar in aantocht natuurlijk letterlijk en figuurlijk alle (kerst)ballen hoog houden – sorry, flauwe woordspeling. Je wilt laten zien dat jij het allemaal kunt: een perfect diner met de laatste culinaire trends, lachende en geamuseerde mensen, jij als stralend middelpunt, je kadootjes zijn bijzonder en persoonlijk en tot slot: jijzelf hebt het ook enorm naar je zin. It’s all amaaaazing.

Camera videoMiljuschka: Maak nooit een nieuw gerecht met kerst!

Miljuschka: ‘Wij hebben ook weleens patat gehaald op eerste kerstdag, dus zo erg is het allemaal niet als het misgaat.’

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

9 DEC 2017

Ook het meest uitgebreide kerstdiner loopt op rolletjes als je je houdt aan de kerstdinertips van tv-presentatrice en foodlover Miljuschka Witzenhausen (32).

Tips voor een fantastisch kerstdiner

Likeability of 5

Camera videoVeel baasjes zien liever partner dan hond sterven

De liefde tussen een vrouw en een hond kan heel ver gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

3 DEC 2017

De relatie tussen een mens en dier kan ver gaan. Acht op de tien mensen beschouwt hun hond als volwaardig lid van het gezin. Maar ze blijken dan ook goed voor je gezondheid en ze krijgen nooit genoeg van je verhalen. De liefde van de baas gaat daarom diep. „Sommigen zien liever hun partner dan hun hond overlijden. Toen ik dit voor het eerst hoorde, dacht ik: oeps! Maar het blijkt geen uitzondering.”

Nienke Endenburg, senior docent en onderzoeker aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, heeft ook een praktijk als GZ-psycholoog. Ze is gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier en helpt mensen bij de rouwverwerking van hun huisdier. „Dat iemand liever zou hebben gehad dat de partner was overleden dan de hond zegt uiteraard ook iets over de relatie met de partner, maar de relatie tussen mensen onderling en die tussen een mens en een dier liggen op een heel ander niveau.”

Likeability of 6

Camera videoDeze liefde voor huisdieren doet je versteld staan

Lotte (links) en Lisa Beltman zijn cavia fanaten, ze hebben er negentig! Foto: AW Foto

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

6 DEC 2017

Huisdieren zijn unieke portretten. Ze hebben niet alleen stuk voor stuk een eigen karakter, maar vervullen ook een eigen rol in een huishouden. Zo ook de reuzenslakken van Kim, de negentig cavia’s van Lotte en Lise en de beestenbende van Bonnie. Het leven van deze baasjes draait in grote mate om het verzorgen van hun huisdieren. Alle mensen houden van dieren, maar zij nog dat beetje extra.

’Reuzenslakken zijn een natuurlijk medicijn om te ontstressen’

Camera videoEen linkspotige kat is veel liever. Nou en!

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

2 DEC 2017

Je leest geregeld over de gekste onderzoeken bij dieren waarvan je denkt: is dat nou echt nodig? Nee, luidt dan vaak het antwoord bij leken. Ze vinden het grappig om te lezen met een uitschieter naar interessant, maar nodig? Neem een Iers onderzoek naar de links- of rechtspotigheid van katten. Blijkt de kat een duidelijke ’pootvoorkeur’ te hebben, dan is hij liever. Dus?

Nou, dat soort onderzoeken zijn wel degelijk ergens goed voor, zeggen gedragsbioloog Claudia Vinke en hoogleraar neurobiologie van gedrag Louk Vanderschuren, beiden verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ten eerste gaat het bij de berichtgeving over dit soort onderzoeken om de toon die de muziek maakt, meent Vanderschuren. Hij legt dit uit aan de hand van een voorbeeld.