Dossier

Likeability of5

Opgepast #fitgirl, hier komt de #fitboy!

Foto van 'Margot Smolenaars'

31 AUG 2017

Jongens zijn aan een opmars bezig in de sportschool. Niet omdat ze gezond willen zijn of omdat het zo leuk is. Nee, jongens sporten vooral om er beter uit te zien - met voetbalster Ronaldo als grote voorbeeld. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Metro onder ruim vijfhonderd personen.

‘Ugh, waarom lukt een sixpack niet gewoon?’ ‘Ik zie eruit als Moby Dick’, ‘Mijn kont is te dik’, ‘Was ik maar 10 kilo lichter’. De kritiek die jongens op hun eigen uiterlijk geven, is niet mals, blijkt uit de Metro-enquête. Jongens zijn op het gebied van uiterlijk echt aan een inhaalslag bezig. Ze bevolken in groteren getale dan ooit het krachthonk. Dat buikje moet eraf, die schouders mogen breder, en als we dan toch bezig zijn: doe maar een wasbordje. Dat strenge schoonheidsideaal heeft naast een hoop voordelen ook een paar duistere randjes. Metro duikt in modelletje Adonis.

Wij vroegen jullie te omschrijven wat je denkt als je in de spiegel kijkt. Dit antwoordden onze mannelijke lezers:

5x per week trainen

Lange lokken, tatoeages, een mooie kop en een gespierd lijf: Nigel van der Horsts Instagramfeed is een feest voor het oog. Toch antwoordt hij op de vraag of hij tevreden is met zijn lichaam: „Ik denk nu, nou Nige, je had jezelf wel iets minder kunnen laten gaan. Ik ben nu meer dan een week niet naar de sportschool geweest, waar ik normaal vier tot vijf keer per week train.”

Dat, benadrukt hij meteen, is wel een momentopname. Doorgaans wordt hij wel blij van wat hij in de spiegel ziet. „De reden dat ik dat zeg, is omdat ik na een week niet trainen niet de normale Nigel ben. Minder vrolijk, minder energiek, minder scherp, ik zit minder goed in mijn vel. Als ik sport, voel ik me veel beter.”

Voor de 27-jarige kok, sporter en model is trainen al ruim elf jaar een vaste waarde in zijn leven. Hij begon er op zijn vijftiende mee, omdat hij ontevreden was met zijn eigen omvang. „Van mijn 7e tot mijn 10e woonde ik met mijn ouders in de Verenigde Arabische Emiraten. Tijdens dat laatste jaar hadden mijn ouders veel onenigheid en daar had ik last van. Mijn oplossing zocht ik in eten, ik ben een echte emotie-eter. Omdat ik op een Amerikaanse school zat, was er genoeg junkfood voorhanden.”

De ruzies tussen zijn ouders monden uit in een scheiding, en Nigel keert met zijn moeder terug naar Nederland, waar hij in groep 8 terechtkomt. „Ja, ik was toen wel dik, ja. Ik zat helemaal niet lekker in mijn vel en voelde me tijdens het zwemmen ongemakkelijk. Op het strand zag ik hoe zeker gespierde jongens van zichzelf waren. Dat wilde ik ook.” Zodra een oudere vriend Nigel meevraagt naar de sportschool, zegt hij ja. „Vanaf toen was ik hooked.”

Veel te zwaar

Nigel is niet de enige jongen die zo jong in de sportschool belandt. Tussen de ruim 2 miljoen fitnessende Nederlanders zitten steeds meer tieners. Uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek valt af te lezen dat in 2015 18 procent van de tieners tussen 12 en 18 jaar wekelijks naar de sportschool ging. In 2001 deed nog maar 9 procent aan fitness. Van de 513 Metro-lezers die onze enquête invulden, zijn er 197 man, en daarvan doet het overgrote deel aan krachtsport en fitness.

In 2015 verlaagden veel sportscholen de leeftijdsgrens voor een lidmaatschap van 16 naar 12 jaar. Dat was reden voor bezorgdheid. Zo zou onbegeleid aan zware gewichten hangen niet per se goed zijn voor jongeren in de groei en zouden ze in hun streven naar een Bieber-achtig bovenlijf te snel resultaten willen zien. Die zorgen uitte zelfs de KNKF, de bond voor fitness en krachtsport, in een uitzending van EenVandaag.

Remko Eenink, voorzitter van de Nederlandse Gewichthefbond en al 52 jaar gewichtheffer en trainer, herhaalt die zorgen een jaar later nog maar eens. „Het doet me zeer om te zien hoe de meeste jongens trainen. Totaal verkeerd, veel te veel, veel te zwaar. Maar ja, sportscholen concurreren op prijs en begeleiding kost extra. En die jongens zich maar afvragen waarom resultaten uitblijven.”

240 kilo tillen

Het antwoord ligt in weten wat je doet. Train je te licht, dan gebeurt er niks. Train je te zwaar, dan dus ook niet. „Hooguit loop je een blessure op. Kijk maar naar al die jongeren met knieproblemen. Tegen mij klagen fysiotherapeuten dat ze daarom die leg extensions haten. Maar blessures ontstaan omdat ze te zwaar trainen, niet omdat de oefening niet deugt.”

Hij geeft een voorbeeld: een van de gewichtheffers, waarmee Remco vroeger getraind heeft in Duitsland, was een echte ‘zware’ jongen, die vanuit stand 240 kilo tilde. „Een serieus sterke vent, dus. Maar die leg extensions trainde hij met 60 kilo. Het gaat erom dat je je spieren zodanig prikkelt dat ze zich aanpassen. Dat doe je met relatief kleine gewichten.”

Klaar met gekookte kip

Nigel kan beamen dat de begeleiding in de sportschool ver te zoeken was. True, hij zocht die zelf ook niet op, maar het wás er ook gewoon niet, zegt hij. En dus: „Deed ik twee jaar lang maar wat. Trainde ik twee, drie uur achter elkaar. Er gebeurde wel iets, maar niet het optimale. Ik heb geleerd hoe het wél moet door te doen hoe het niet moet.”

Dat moet toch anders kunnen, dacht hij, en zo begon zijn zoektocht naar informatie. Amerikaanse fitnessmodellen boden uitkomst. „Zij gaven online veel informatie weg, over trainingsschema’s, voeding en hoe je daartussen de juiste balans vindt.”

En toen de gekookte kip met gestoomde broccoli en rijst hem de neus uitkwamen, ging hij weer op zoek, ditmaal naar gezonde, gebalanceerde voeding. Dat leverde hem naast een gespierd lijf ook een carrière op, want hij ging in de leer bij een chef-kok en kookt nu professioneel. Op 7 september brengt hij zijn eerste kookboek uit: Chef met Lef. Daarmee wil hij andere jongeren eenzelfde zoektocht besparen.

Arnold Schwarzenegger

Een gezonde levensstijl is tegenwoordig niet de belangrijkste reden dat jongens het krachthonk in duiken. Sporten is van een leuk tijdverdrijf veranderd in een middel om een doel te bereiken. Dat blijkt ook duidelijk uit de Metro-enquête. 33 procent zegt aan fitness en krachtsport te doen om er beter uit te zien, tegenover 26 procent die sport omdat ze het leuk vinden.

Ruud Stokvis noemt dat eerste een ijdel doel: „Ze sporten omdat ze willen voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal”, zegt de sportsocioloog. Dat schoonheidsideaal is bovendien nog maar heel ‘jong’, zo valt in Stokvis’ boek Fitter, harder, sterker te lezen, dat hij met Ivo van Hilvoorde schreef.

Tot ver in de vorige eeuw was een gespierd lijf namelijk iets van de lagere sociale klasse. „Alleen circusartiesten en arbeiders, die lichamelijk zwaar werk verrichtten, hadden spieren”, zegt Stokvis. Daarmee was het bepaald niet iets om na te streven. „Het gespierde lijf wordt pas populair op het moment dat het prestige krijgt, en dat krijgt het pas als prestigieuze plekken dat ideaal omarmen.”

Het moment waarop dat gebeurt, is precies aan te wijzen: in 1976, als Arnold Schwarzenegger in het Whitney Museum in New York samen met Andy Warhol de tentoonstelling The Body as Art organiseert. Daar laat de wereldberoemde bodybuilder zien dat zijn lichaam niet verschilt van hoe de klassieken het weergaven. Via films als Rocky, de fitnessrage in de jaren 80 en later via internet verspreidt het ideaal van een strak, sterk en gezond lijf zich als een olievlek over de westerse wereld. „Fitheid is tegenwoordig een uiting van zelfcontrole”, zegt Stokvis. „Ben je slank en strak, dan ben je dus gezond en weet je je te beheersen.”

Afslag Doping

Aan een adonistorso zitten echter wel wat gezondheidshaken en -ogen, zoals het gebruik van doping als een soort snelweg naar een gestaald lijf, in de vorm van middelen die helpen bij het afslanken of bij de vorming van spieren. Dat is veel gewoner dan je zou denken.

De Dopingautoriteit voor de fitnessbond liet TNO en de Universiteit Utrecht in 2009 meer dan zevenhonderd fitnessers bij 92 verschillende sportscholen ondervragen. Een op de honderd gebruikt spieropbouwende middelen, zoals anabole steroïden. Middelen die verlies van vetmassa stimuleren, zijn nog populairder: een op de twintig sporters gebruikt die. Een op de acht onderzochte sporters toont interesse in één van deze twee middelen, uit puur cosmetische afwegingen.

Let wel: dit is nog vóór de explosie van beeldgedragen social media als Instagram, Facebook en Snapchat. Universitair docent Jeugd en Gezin Dian de Vries onderzoekt al enkele jaren hoe dit type social media het zelfbeeld van jongeren beïnvloedt. Haar conclusie: wat je ziet, vind je belangrijk. Zo schrijft ze in 2014 in haar proefschrift dat heftig gebruik van sociale netwerksites ertoe leidt dat jongeren het niet alleen belangrijker vinden hoe ze eruit zien, maar dat ze ook ontevredener worden met hun lichaam. Beide zijn belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van psychische problemen, zoals depressie en eetstoornissen.

Eenmaal een wasbordje, graag

Gewichtheffer Remco Eenink ziet in de praktijk hoe belangrijk jongens hun uiterlijk zijn gaan vinden. „Zo had ik eens een student uit Groningen op proefles. Al na een half uur begon hij over anabolica. Hij is niet de enige, hoor. Een heleboel jongelui met niveau nul, nauwelijks getraind, grijpen naar dat type middelen of zijn ernaar op zoek. Onvoorstelbaar, vind ik dat, want die middelen verwoesten je gezondheid.”

Gevraagd naar hoe realistisch zo’n wasbordje is, antwoordt hij: „Niet. Gewoon niet. Het is bijna onmogelijk om een wasbordje te trainen. Aan de modellen of sporters waaraan deze jongens zich spiegelen, kun je in de meeste gevallen al aan de bouw zien dat ze groeihormonen gebruiken. Of is er gedokterd met het beeld zelf, dat kan ook. Hoe dan ook zet dit schoonheidsideaal aan tot extreem trainen, tot extreem middelengebruik of een combinatie daarvan. Als je ook nog naar school moet, moet werken of nog andere bezigheden hebt, kun je zo’n wasbordje wel vergeten.”

Aan de andere kant: als je niet zozeer focust op een buik waarop je een kwartje kunt stuiteren, is een gezond en sterk lichaam binnen handbereik. „Dat opbouwen is het makkelijkste wat er is, als je weet wat je doet”, zegt Remco. „Een sterk lijf trainen vereist kennis, discipline en planning. Wil je iets bereiken, dan moet je een schema of zelfs een meerjarenplan hebben en daar stap voor stap aan werken. Qua blessures zitten we met gewichtheffen net iets boven schaken. Je kunt de belasting heel exact doseren, dat maakt het zo’n gezonde sport.”

Wij vroegen jullie te omschrijven wat je denkt als je in de spiegel kijkt. Dit antwoordden onze vrouwelijke lezers:

OVER METRO'S DOSSIERS

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro’s Dossiers ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal duiken we in de wereld van fitboys, fitgirls, zelfbeeld en gezondheid. We hielden een enquête onder ruim 500 lezers, en vroegen experts en ervaringsdeskundigen naar hun visie op gezondheid.

Meer uit Dossier Fit&Gezond


likelove
user_678a19420495cd308a1890814370e1c3fec0faf3_avataruser_1d328523e94a85660908e848e8cfd68ed8d53eb2_avatar

Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of6

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!