Dossier

Likeability of5

Emoties van starters drijven huizenprijs stevig op

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

31 AUG 2017

Starters zoeken zich rot naar een ingang op de woningmarkt. Als ze al een hypotheek weten te bemachtigen met studieschuld, zonder spaargeld, maar gelukkig wel met een vast contract of drie jaar werkervaring als zzp’er, dan spelen hun emoties nog vaak parten bij het succesvol rondmaken van een aankoop. Als ze de kans krijgen om überhaupt een bod te doen.

Berichtgeving over de woningmarkt klinkt tegenwoordig weinig rooskleurig. En dat lijkt al helemaal te gelden voor de jongere die een eerste woning wil kopen. „Een woning wordt tegenwoordig scherp in de markt gezet, want de emoties van de kopers bepalen de uiteindelijke prijs”, zegt makelaar Thijs Waals van Makelaarsgroep AMEO in Amsterdam. In de hoofdstad wordt 67 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht.

Overbieden

„Het komt voor dat woningen te goedkoop in de markt gezet worden om meer kijkers te trekken. Door de schaarste op de woningmarkt gaan kopers meer en meer uit emotie bieden en komt de prijs toch ver boven de vraagprijs uit. Dat kan een verkoopstrategie zijn. In de basis wordt nu vaak een reële prijs gevraagd. Voorheen zette je een woning iets hoger in de markt zodat er onderhandelingsruimte was. Dat hoeft momenteel niet meer. Als je de woning tegen een rationele waarde in de markt zet, zeg voor het gemak 250.000 euro, dan kan het zomaar zijn dat je hem verkoopt voor boven 275.000 euro.”

Niet laten opjutten

Dit komt volgens Waals omdat kopers zich door hun emoties laten leiden. Hij waarschuwt jongeren dan ook om bij zichzelf te blijven en zich niet te laten opjutten door verhalen en andere kopers. „Neem een aankoopmakelaar in de hand om je te adviseren en bepaal voor jezelf wat je maximaal aan een woning wil uitgeven en blijf daarbij. Denk niet als je door een woning loopt met andere kopers: die zal wel dat gaan bieden en die dat. Laat je niet meeslepen in die emotie, want daar krijg je in veel gevallen spijt van.”

Kamperen voor een kluswoning in Den Haag. Foto: ANP

Kamperen voor een kluswoning in Den Haag. Foto: ANP

Want maakte je ’vroeger’ een afspraak met een makelaar voor een één-op-eenbezichtiging, nu schuifel je met veertig man door een appartement van 50 vierkante meter. In zo’n oververhitte situatie laaien de emoties natuurlijk snel hoog op. Je kunt er ook niet meer even een nachtje over slapen of je gaat bieden of niet, dat gebeurt vaak meteen.

Kijkers brengen ter plekke een eindbod uit. De verkoper bepaalt vervolgens welk bod hij of zij accepteert. Dit zijn biedingen met voorbehoud van financiering, maar ook zonder. De trend is dat rijke ouders starterswoningen wegkapen door ze contant af te tikken. „Ik zie veel jonge starters, tweeverdieners, die een woning zoeken tussen de 250.000 en 350.000 euro. Dat is een lastig segment waar veel emotie bij komt kijken. Hier wordt veel in overboden. In Amsterdam is de gemiddelde waarde van een woning in korte tijd met 21 procent gestegen door de hogere vraag en het lagere aanbod. Puur emotie. Als je hier wil wonen, moet je daarin meegaan.”

Beleggers

Uit cijfers van de NVM blijkt dat 22,5 procent van de koopwoningen in Nederland boven de vraagprijs wordt verkocht. En ruim 14 procent gaat bovendien voor de vraagprijs weg. Dit komt volgens de NVM mede door particuliere beleggers die meebieden boven de vraagprijs. Voor het eerst in de historie is er dit jaar voor appartementen gemiddeld zelfs meer betaald dan dat er gevraagd is.

Eigen geld nodig

Waals ziet nog wel mogelijkheden voor de starter in de huidige markt, maar het wordt steeds lastiger als je geen ouders achter je hebt staan of geen spaargeld hebt. Vanaf volgend jaar moeten de kosten door de koper helemaal betaald worden met eigen geld, omdat dan nog maximaal 100 procent van de woningwaarde geleend kan worden via een hypotheek. Nu is dat 101 procent.

Het lage aanbod aan koopwoningen is nog de grootste bottleneck, volgens Waals. „In de crisistijd is weinig gebouwd en door de lage rente en aantrekkende economie lopen we daar nu tegenaan. Daarnaast is in Amsterdam ongeveer 70 procent een huurwoning. Het is dus al een kleine vijver waar een koper in kan vissen.”

Wat is er voor de starter te koop?

Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma is voortvarend aan de slag gaan met nieuwbouw nu prioriteit nummer 1. Voor het eerst in dertien jaar stonden er in de afgelopen drie maanden in het hele land minder dan 100.000 bestaande woningen te koop. „Om te zorgen dat de woningmarkt niet implodeert en de prijzen niet exploderen, zullen gemeenten, ontwikkelaars en makelaars hun beste beentje moeten voorzetten om straks 18 miljoen Nederlanders een woning op maat te bieden”, zegt Jaarsma.

Hij constateert dat de aanhoudende prijsstijgingen het voor starters steeds moeilijker maken om een huis te kopen. „Deze trend wordt in de nieuwbouw versterkt doordat de projectontwikkeling zich steeds meer toelegt op de ontwikkeling van relatief grote, dure woningen”, zegt Jaarsma. „Nauwelijks meer dan 10 procent van al het nieuwbouwaanbod is goedkoper dan 200.000 euro.” Dit vertaalt zich volgens hem direct terug in de doelgroepen die actief zijn op de nieuwbouwmarkt. Welvarende gezinnen en stellen drukken, veelal alleenstaande, jongeren van de markt.” In de bestaande bouw doet deze trend zich ook voor, „maar in een minder extreme vorm”.

Tussen de wal en het schip

Starters vallen volgens Jaarsma momenteel tussen de wal en het schip. Naast een moeilijke positie op de koopwoningmarkt komen ze in de huursector ook niet makkelijk aan betaalbare woonruimte. „Geen recht op sociale huur en door de strikte financieringsregels geen mogelijkheid om een woning te kopen. Er moet dus zo snel mogelijk een volwaardige verhuurmarkt ontstaan als alternatief voor koop. Dit betekent dat bestaande belemmeringen voor particuliere verhuur in met name het goedkopere huursegment zo veel mogelijk moeten worden weggenomen.”

Het prijsniveau van een gemiddelde woning heeft een nieuw record bereikt van gemiddeld 258.000 euro. Vooral appartementen worden duurder verkocht. Jaarsma: „Dat prijsniveau ligt met zo’n 203.000 euro bijna 20.000 euro boven het niveau van vlak voor de crisis.”

Weinig appartementen over

Daar komt nog eens bij dat het aantal te koop staande appartementen het sterkst terugloopt van alle woningtypen. Het aanbod ligt bijna de helft lager dan vorig jaar. De appartementen en tussenwoningen die te koop zijn, gaan binnen slechts anderhalve maand van de hand. In krappe woningmarktregio’s als Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Groningen werden koopovereenkomsten gemiddeld een maand of minder na het op de markt komen getekend.

Een potentiële koper van een appartement of een tussenwoning kan momenteel uit zo’n drie woningen kiezen. Regionaal zijn de verschillen wel groot. En de vraagprijzen blijven maar stijgen, en stijgen ook steeds sneller. Deze stijging gaat ook weer het snelst bij appartementen.

Hoe groot is de kans op een hypotheek?

Dit is allemaal slecht nieuws voor de koopgrage jongere. Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker, ziet dat starters steeds vaker aangewezen zijn op de huursector. „Maar voor deze groep betekent huren in de regel veel hogere maandlasten dan een koopwoning, zeker gezien de huidige lage hypotheekrente. Dit verschil kan oplopen tot een paar honderd euro per maand.”

En een hypotheek krijgen, wordt ook steeds moeilijker. „De strengere wet- en regelgeving werkt ook niet in het voordeel van de starter”, zegt De Jong. „Zo mag er nog maar maximaal 101 procent van de marktwaarde van de woning worden geleend. Volgend jaar is dat 100 procent. Ook wordt er in steeds minder gemeenten een starterslening aangeboden, die het juist gemakkelijker maakt om een eerste woning te kunnen financieren.”

Maar er zijn ook een paar lichtpuntjes te bespeuren. Zo worden er steeds meer initiatieven gelanceerd om het voor de zzp’er gemakkelijker te maken om een woning te kopen. „De Hypotheker geeft zelfstandig ondernemers sinds kort binnen een week duidelijkheid over de mogelijkheid om een hypotheek te sluiten die niet onder de Nationale Hypotheek Garantie valt. Hierdoor krijgen zelfstandig ondernemers snel zekerheid over hun hypotheekaanvraag. Dit is al mogelijk met een inkomensverklaring vanaf 12 maanden.”

Flexwerkers

Voor de flexwerker is er de perspectiefverklaring. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar het huidige inkomen van flexwerkers (zoals bij een werkgeversverklaring of intentieverklaring), maar ook naar het arbeidsperspectief. De Jong: „Zo worden opleiding, werkervaring, functie en de arbeidsmarktsituatie onder de loep genomen om na te gaan of ook in de toekomst verplichtingen nagekomen kunnen worden. Het huidige inkomen telt dan mee alsof er een vast dienstverband is.” Deze verklaring is bij een beperkt aantal uitzendorganisaties aan te vragen.

Daarnaast is er de arbeidsmarktscan. Op basis van een ingevulde vragenlijst, opleiding en werkervaring wordt een score berekend. Hiermee wordt inzicht verkregen in de toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Een score tussen 80-100 weegt mee in de beoordeling van de hypotheekaanvraag. De Jong is erg blij met alle nieuwe initiatieven in de markt. „Maar we pleiten ervoor dat ook de geldverstrekkers hier flexibeler mee omgaan.”

Over Metro's Dossiers

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro’s Dossiers ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

Ditmaal duiken we in de wereld van fitboys, fitgirls, zelfbeeld en gezondheid. We hielden een enquête onder ruim 500 lezers, en vroegen experts en ervaringsdeskundigen naar hun visie op gezondheid.

Meer uit Dossier Wonen:


likelove
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_678a19420495cd308a1890814370e1c3fec0faf3_avatar

Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of6

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of6

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!