Likeability of 5

Vier vragen over vrij mobiel internet binnen de EU

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

15 JUN 2017

Niet extra betalen voor je internetgebruik buiten de Nederlandse grenzen. Het is (deels) waarheid geworden. Metro praat je bij over gratis dataroamen binnen de Europese Unie.

Wat is er precies afgesproken?

Bewoners van de Europese Unie hoeven per 15 juni 2017 niet extra te betalen voor de bel- en internetdiensten zolang ze zich in een EU-land bevinden. In landen als Zwitserland geldt dit dus niet. Je gebruikt gewoon je normale bundel. Het enige waar je op moet letten, is dat het als het om bellen gaat, je wel extra betaalt als je bijvoorbeeld een Italiaans nummer belt, ook al bevind je je op dat moment in Italië.

Dus ik hoef nu niets meer te doen als ik straks de grens over rij?

Dat hangt ervan af. Het kan verstandig zijn om in de basis je dataroaming uit te hebben staan, dat je het niet vergeet om uit te zetten indien je naar Marokko vliegt en je ineens met een torenhoge rekening thuiskomt. Maar als je naar Duitsland gaat, vergeet dan de functie dataroamen niet aan te zetten. De optie vind je doorgaans als je naar instellingen gaat en vervolgens naar mobiel netwerk.

Wat gebeurt er als ik mijn bundel opmaak?

Dit kan nog wel eens verschillen per aanbieder en het kan daarom geen kwaad om dit van tevoren eens even te controleren bij je provider. In Nederland is het zo dat als je al je data verbruikt hebt, je een lagere internetsnelheid toebedeeld krijgt en/of dat je data kan bijkopen. KPN heeft in ieder geval aangekondigd dat het deze methode ook gehanteerd zal worden binnen de rest van de EU.

Dus als ik nu ergens anders in de EU ga studeren of wonen, kan ik gewoon mijn Nederlandse abonnement houden?

Dat kan, maar dat kan wel eens onaangenaam duur uitvallen. Stel je dat naar het dure Hongarije gaat met je Nederlandse bundel en daar een jaar verblijft, dan maak je wel een jaar gebruik van het Hongaarse netwerk, maar je betaalt een stuk minder dan de Hongaren. Daarom zijn er regels opgesteld over ‘redelijk gebruik’. Als providers kunnen aantonen dat jij je simkaart eigenlijk alleen maar in het buitenland gebruikt, mogen ze extra kosten in rekening brengen. Het gaat dan om maximaal 4 cent per gebelde minuut of iets minder dan 1 cent per megabyte. Kortom, dat kan aardig oplopen.


love
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Dronevliegles voor reddingswerkers op Twente Airport

Dronevliegles voor reddingswerkers op Twente Airport

Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

5 JUL 2017

Op Twente Airport krijgen reddingswerkers dronevlieglessen van de Chinese fabrikant DJI. Dit vloeit voort uit de samenwerking tussen DJI en de gemeente Enschede.

Brandweerlieden en ambulancepersoneel krijgen lessen om drones op een zo effectief mogelijke wijze te kunnen inzetten bij noodsituaties. In Enschede test de brandweer al op beperkte schaal met drones.

Likeability of 2

Forse kritiek op gelanceerd 'NPO-premium'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

4 JUL 2017

De NPO kondigde dinsdag aan zijn video-on-demand-dienst een upgrade te hebben gegeven. Er komt namelijk een optie om de uitzendingen in HD terug te kijken in NPO Start, het nieuwe Uitzending Gemist. Enige voorwaarde: je moet daarvoor 2,95 euro per maand betalen.

Je betaalt toch al belasting?

Met deze VR-gadget voel je kou en pijn

Met deze VR-gadget voel je kou en pijn

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

3 JUL 2017

Gek op virtual reality maar mis je toch nog iets als je met een bril op aan het gamen bent? Daar gaat een eind aan komen. Een nieuwe VR-gadget zorgt ervoor dat je hitte, kou en zelfs pijn kunt voelen als je augmented reality ervaart.

Hitte en kou

Hiermee (her)ontdek je Game of Thrones

©2017 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and all related programs are property of Home Box Office, Inc.

Foto van 'Metro'

Metro

10 JUL 2017

17 juli start in Nederland alleen bij Ziggo het zevende seizoen van het met 38 Emmy Awards bekroonde Game of Thrones®. Speciaal voor alle beginnende kijkers én trouwe Game of Thrones fans is er nu de Guide of Thrones Messenger van Ziggo; een interactieve chatbot die je snel up-to-date brengt over de serie.

Guide of Thrones geeft je korte samenvattingen over belangrijke momenten en personages uit de serie. Met of juist zonder spoilers, afgestemd op hoeveel je al gezien hebt en wat je nog wil weten. De tool werkt op Facebook Messenger en is toegankelijk voor iedereen met een Facebookaccount.

Eén fout op social media kan je leven verpesten

Foto: iStock

Foto van 'Metro World'

Metro World

27 JUN 2017

Er was eens… een 30-jarige pr-dame genaamd Justine Sacco uit New York: een blanke vrouw met een goed salaris. Zoals vele anderen probeerde ze geestige tweets te plaatsen, vooral over reizen naar Zuid-Afrika: „Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!”, postte ze.

'Facebook in gesprek met Hollywood'

'Facebook in gesprek met Hollywood'

Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

26 JUN 2017

Netflix, Amazon en Hulu krijgen er weer een concurrent bij. Social netwerkgigant Facebook is in gesprek met Hollywoodstudio's over het maken van originele producties. Deze zouden al tegen het eind van de zomer klaar moeten zijn, meent The Wall Street Journal (WSJ).

Van vlinder tot pinguïn: 5 verrassend slimme robots

Foto van 'Metro World News'

Metro World News

22 JUN 2017

Denk jij bij robots nog steeds aan Robin uit Bassie en Adriaan of een andere houterige machine die slechts geschikt is om eenzelfde klusje te klaren en er niet zo goed uitziet? Dan moet je echt even de creaties van Festo bekijken. Het bedrijf maakt robots die de eigenschappen en gewoontes van dieren hebben en er ook nog eens op lijken.

AquaPenguin