Onweer, geuren en water in Pathé-bioscopen

29 mei 2017 om 16:30 door Jessica Heijmans
Onweer, geuren en water in Pathé-bioscopen
Foto ter illustratie: Colourbox

Altijd al willen weten hoe het ruikt op piratenschip de Black Pearl? Of hoe het voelt als King Arthur's Excalibur rakelings langs je gezicht zwiept? Binnenkort komt deze ervaring weer een stukje dichterbij. Pathé brengt de Nederlandse bioscoopervaring namelijk naar een vierdimensionaal niveau.

In Parijs konden bioscoopbezoekers van Pathé al een tijd genieten van 4D-films als Fast & Furious 8, Alien: Covenant en Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. De bioscoopexploitant neemt in samenwerking met het Zuid-Koreaanse bedrijf 4DX eerdaags ook de stap in Nederland. „Het is niet langer naar film kijken, maar het ervaren”, stelt Ivar Schutte van Pathé.

Blockbuster in 4D

Iedereen die weleens de Pandadroom in de Efteling heeft bezocht, is bekend met de water- wind- en bewegingseffecten. Nieuw is het concept dus niet. Maar de insteek van Pathé is wél anders. „Wat wij doen voor deze ervaring is uitgaan van een bestaande grote blockbuster, die ook in de normale theaters en bioscopen draaien. Deze wordt dan omgebouwd naar 4DX”, vertelt Schutte. Bij een pretpark wordt de film juist speciaal voor de attractie gemaakt.”

Wat kun je verwachten?

De effecten in de zaal zijn heel breed, vertelt Schutte. „Het begint bij de stoel: deze beweegt alle kanten op en trilt.” Daarnaast heb je allemaal geluids- en visuele effecten, zoals licht. Maar ook effecten als water, stoom, rook en onweer kunnen voorbij komen. „Eigenlijk alles wat je je kunt bedenken.”

Word je al moe van de gedachten om de hele film door elkaar te worden geschud? Geen zorgen, niet de hele film zal non-stop beweging worden. „De ervaring wordt goed gedoseerd”, meent Schutte. „Het is intensief, maar heel bijzonder.”

Binnenkort wordt er meer bekendgemaakt over de exacte locaties en timing van 4DX zalen.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!