Onweer, geuren en water in Pathé-bioscopen

Onweer, geuren en water in Pathé-bioscopen

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

29 MEI 2017

Altijd al willen weten hoe het ruikt op piratenschip de Black Pearl? Of hoe het voelt als King Arthur's Excalibur rakelings langs je gezicht zwiept? Binnenkort komt deze ervaring weer een stukje dichterbij. Pathé brengt de Nederlandse bioscoopervaring namelijk naar een vierdimensionaal niveau.

In Parijs konden bioscoopbezoekers van Pathé al een tijd genieten van 4D-films als Fast & Furious 8, Alien: Covenant en Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. De bioscoopexploitant neemt in samenwerking met het Zuid-Koreaanse bedrijf 4DX eerdaags ook de stap in Nederland. „Het is niet langer naar film kijken, maar het ervaren”, stelt Ivar Schutte van Pathé.

Blockbuster in 4D

Iedereen die weleens de Pandadroom in de Efteling heeft bezocht, is bekend met de water- wind- en bewegingseffecten. Nieuw is het concept dus niet. Maar de insteek van Pathé is wél anders. „Wat wij doen voor deze ervaring is uitgaan van een bestaande grote blockbuster, die ook in de normale theaters en bioscopen draaien. Deze wordt dan omgebouwd naar 4DX”, vertelt Schutte. Bij een pretpark wordt de film juist speciaal voor de attractie gemaakt.”

Wat kun je verwachten?

De effecten in de zaal zijn heel breed, vertelt Schutte. „Het begint bij de stoel: deze beweegt alle kanten op en trilt.” Daarnaast heb je allemaal geluids- en visuele effecten, zoals licht. Maar ook effecten als water, stoom, rook en onweer kunnen voorbij komen. „Eigenlijk alles wat je je kunt bedenken.”

Word je al moe van de gedachten om de hele film door elkaar te worden geschud? Geen zorgen, niet de hele film zal non-stop beweging worden. „De ervaring wordt goed gedoseerd”, meent Schutte. „Het is intensief, maar heel bijzonder.”

Binnenkort wordt er meer bekendgemaakt over de exacte locaties en timing van 4DX zalen.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

24

Dronevliegles voor reddingswerkers op Twente Airport

Dronevliegles voor reddingswerkers op Twente Airport

Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

5 JUL 2017

Op Twente Airport krijgen reddingswerkers dronevlieglessen van de Chinese fabrikant DJI. Dit vloeit voort uit de samenwerking tussen DJI en de gemeente Enschede.

Brandweerlieden en ambulancepersoneel krijgen lessen om drones op een zo effectief mogelijke wijze te kunnen inzetten bij noodsituaties. In Enschede test de brandweer al op beperkte schaal met drones.

Likeability of 2

Forse kritiek op gelanceerd 'NPO-premium'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

4 JUL 2017

De NPO kondigde dinsdag aan zijn video-on-demand-dienst een upgrade te hebben gegeven. Er komt namelijk een optie om de uitzendingen in HD terug te kijken in NPO Start, het nieuwe Uitzending Gemist. Enige voorwaarde: je moet daarvoor 2,95 euro per maand betalen.

Je betaalt toch al belasting?

Met deze VR-gadget voel je kou en pijn

Met deze VR-gadget voel je kou en pijn

Beeld ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

3 JUL 2017

Gek op virtual reality maar mis je toch nog iets als je met een bril op aan het gamen bent? Daar gaat een eind aan komen. Een nieuwe VR-gadget zorgt ervoor dat je hitte, kou en zelfs pijn kunt voelen als je augmented reality ervaart.

Hitte en kou

Hiermee (her)ontdek je Game of Thrones

©2017 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and all related programs are property of Home Box Office, Inc.

Foto van 'Metro'

Metro

10 JUL 2017

17 juli start in Nederland alleen bij Ziggo het zevende seizoen van het met 38 Emmy Awards bekroonde Game of Thrones®. Speciaal voor alle beginnende kijkers én trouwe Game of Thrones fans is er nu de Guide of Thrones Messenger van Ziggo; een interactieve chatbot die je snel up-to-date brengt over de serie.

Guide of Thrones geeft je korte samenvattingen over belangrijke momenten en personages uit de serie. Met of juist zonder spoilers, afgestemd op hoeveel je al gezien hebt en wat je nog wil weten. De tool werkt op Facebook Messenger en is toegankelijk voor iedereen met een Facebookaccount.

Eén fout op social media kan je leven verpesten

Foto: iStock

Foto van 'Metro World'

Metro World

27 JUN 2017

Er was eens… een 30-jarige pr-dame genaamd Justine Sacco uit New York: een blanke vrouw met een goed salaris. Zoals vele anderen probeerde ze geestige tweets te plaatsen, vooral over reizen naar Zuid-Afrika: „Going to Africa. Hope I don’t get AIDS. Just kidding. I’m white!”, postte ze.

'Facebook in gesprek met Hollywood'

'Facebook in gesprek met Hollywood'

Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

26 JUN 2017

Netflix, Amazon en Hulu krijgen er weer een concurrent bij. Social netwerkgigant Facebook is in gesprek met Hollywoodstudio's over het maken van originele producties. Deze zouden al tegen het eind van de zomer klaar moeten zijn, meent The Wall Street Journal (WSJ).

Van vlinder tot pinguïn: 5 verrassend slimme robots

Foto van 'Metro World News'

Metro World News

22 JUN 2017

Denk jij bij robots nog steeds aan Robin uit Bassie en Adriaan of een andere houterige machine die slechts geschikt is om eenzelfde klusje te klaren en er niet zo goed uitziet? Dan moet je echt even de creaties van Festo bekijken. Het bedrijf maakt robots die de eigenschappen en gewoontes van dieren hebben en er ook nog eens op lijken.

AquaPenguin