In het nieuws

'Zonder kernwapen valt Noord-Korea van wereldpodium'

Kim Jong-un en Donald Trump tijdens hun ontmoeting in Singapore. Foto: EPA

Foto van 'Johan van Boven'

12 JUN 2018

Vooruitgang! Fantastisch! Geschiedschrijving! President Donald Trump kwam bijna superlatieven tekort om zijn tevredenheid over de top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un samen te vatten. In Singapore kwamen ze overeen dat ze hard gaan werken aan een complete denuclearisering van het Koreaanse schiereiland.

De intentie is er, maar wereldwijd werd direct de vraag gesteld wat er daadwerkelijk terecht zal komen van alle plannen. Ook Wim van der Bijl twijfelt over het voornemen van Kim en Trump. De Noord-Koreakenner uit Utrecht heeft vroeger meer dan twintig keer een bezoek gebracht aan het land. Vanwege zijn werk als postzegelhandelaar werd hij in 1998 voor het eerst uitgenodigd, wat het startschot bleek van een lange reeks reizen naar Noord-Korea. Toen hij in 2011 foto’s maakte van de armoede op het platteland werd hij echter opgepakt en twee weken lang vastgehouden.

Positiever

Sindsdien heeft Van der Bijl het land niet meer bezocht, maar schuift hij nog altijd naar het puntje van zijn stoel als Noord-Korea in het nieuws is. Zo ook de afgelopen dagen rond de top tussen Kim en Trump. Op voorhand dacht de postzegelhandelaar de ontmoeting op niets zou uitlopen. „Ik had het vermoeden dat die twee elkaar na een paar minuten beu zouden zijn, maar nu hebben ze zelfs een gezamenlijke verklaring ondertekend. Dat is positiever dan ik had gedacht. Een paar maanden geleden scholden ze elkaar tenslotte nog de huid vol.”

Maar dat is zo’n beetje het enige lichtpuntje van het gesprek tussen de twee leiders, zegt Van der Bijl. „Kim Jong-un zal namelijk zijn kernwapens nóóit inleveren. Zijn opa, vader en hijzelf hebben het heel slim gespeeld door kernwapens te ontwikkelen, waardoor ze een grote internationale speler zijn geworden. Het zijn goede pokerspelers. Denk je dat Noord-Korea zonder kernwapens ook maar iets voorstelt? Nee, dus. Dan wil geen enkele wereldleider meer met Kim praten, simpelweg omdat het land dan niets meer voorstelt. Als hij zijn kernwapens inlevert kan hij gelijk een enkeltje naar Den Haag boeken, omdat hij dan voor het Internationaal Gerechtshof wordt gesleept.”

Hoeveel is deze handdruk uiteindelijk waard? Foto: AFP

Van der Bijl zegt dat de leider van Noord-Korea de recente geschiedenis als voorbeeld heeft hoe het mis kan gaan. „Neem Khadaffi, de leider van Libië, die onder druk van de Amerikanen zijn atoomideeën liet varen. Twee jaar later was hij dood. Kim is natuurlijk niet achterlijk. Hij wil niet van het wereldtoneel verdwijnen. Zonder kernwapens in zijn bezit had hij nooit aan tafel met Trump gezeten.”

De postzegelhandelaar had liever een positiever verhaal afgestoken, maar hij moet nu eenmaal reëel zijn, zegt hij. „Ik hoop op het beste voor de Noord-Koreaanse bevolking, want het zijn echt heel lieve en eerlijke mensen. Alleen hun leider is een beetje gek. Ergens diep van binnen hoop ik op een volksopstand tegen Kim, maar die kans is erg klein. De bevolking is ervan overtuigd dat zij de beste leider ter wereld hebben en dat andere landen jaloers zijn op hoe hun land wordt geleid. Althans, dat zeggen ze, want ze laten nooit het achterste van hun tong zien. Ze durven zich niet negatief uit te laten. Ik hoop dat dit gesprek uiteindelijk toch nog iets positiefs oplevert doordat bijvoorbeeld de sancties tegen Noord-Korea omlaag worden geschroefd en er meer en beter voedsel komt voor de bevolking. De ‘inner circle’ van Kim heeft het heel goed, maar op het platteland is er nog altijd heel veel armoede.”


Views

2k+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+