Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Uitdager Erdogan brengt 2,5 miljoen man op de been

In Turkije zijn de presidentsverkiezingen aanstaande en Recep Erdogan lijkt serieus rekening te moeten gaan houden met de oppositie. Kort voor de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen heeft de leider van de grootste oppositiepartij, Muharrem Ince van CHP (de Republikeinse Volkspartij), in de stad Izmir een aanhang van naar schatting 2,5 miljoen mensen op de been gebracht.

Izmir als bolwerk

De centrumlinkse partij CHP – dat zelf claimt dat er zelfs drie miljoen man aanwezig waren – is seculier ingesteld en Izmir, met ruim vier miljoen inwoners de derde stad van het land, geldt als CHP-bolwerk. De 54-jarige Ince is in opiniepeilingen nummer twee, na president Erdogan, die al vijftien jaar regeert en de laatste vijf jaren steeds meer autoritair optreedt.

Dat en de vervolging van vooral vermeende aanhangers van de omstreden geestelijke en politicus Fethullah Gülen werpen een schaduw over het democratisch gehalte van de stembusgang. Volgens Erdogan zat Gülen achter een poging tot staatsgreep in 2016.

Tweede ronde

Als Erdogan er niet in slaagt zondag meer dan de helft van de stemmen te behalen, komt er 8 juli een tweede ronde in de presidentsverkiezingen naar verwachting tussen Ince en Erdogan. De partij van Erdogan, de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK), dreigt zondag zijn absolute meerderheid te verliezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.