Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Het aantal mensen op de vlucht was nog nooit zo hoog

Uit een rapport van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is gebleken dat het aantal mensen op de vlucht voor oorlog, geweld, en vervolging, nog nooit zo hoog is geweest. Aan het eind van 2017 waren er in totaal 68,5 miljoen mensen op de vlucht.

Geweld

Volgens de UNCHR is wereldwijd 1 op de 10 mensen op de vlucht. 53 procent van de vluchtelingen zou nog minderjarig zijn. Het toenemend aantal vluchtelingen is onder meer te verklaren door het oplaaiende geweld in Congo, door de oorlog in Zuid-Soedan, en de massale uittocht van islamitische Rohingya’s uit het boeddhistische Myanmar.

Ongeveer 25,4 miljoen mensen – 2,9 miljoen meer dan in 2016 –  waren gedwongen hun thuisland te verlaten. Nu.nl schrijft dat het de grootste stijging is die ooit door de vluchtelingenorganisatie is waargenomen.

Opvang

Het zijn grotendeels de arme landen en landen met middeninkomens die de vluchtelingen opvangen. 85 procent wordt opgevangen in die landen. Dit staat haaks op het heersende beeld dat veel vluchtelingen naar Europa en Noord-Amerika vertrekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.