Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Donald Trump staakt omstreden kinderdetentie

Donald Trump maakt een einde aan het omstreden beleid om kinderen van illegalen na aankomst in de VS te scheiden van hun ouders en apart te detineren. Illegale immigranten met kinderen krijgen bovendien voortaan voorrang bij de afwikkeling van de procedures. De Amerikaanse president heeft daartoe een decreet ondertekend, waarvan een regeringsofficial de strekking al had onthuld. Over het tot dusver gevoerde beleid was zowel binnen als buiten de VS veel ophef ontstaan.

Zero tolerance

Trump is echter niet van plan een eind te maken aan zijn beleid van ‘zero tolerance’ ten aanzien van mensen die illegaal de grens oversteken en naar zijn zeggen voor veel criminaliteit zorgen. ,,We willen veiligheid voor ons land. Tezelfdertijd hebben we ook mededogen”, aldus de president. ,,Het gaat dus om families bijeen te houden terwijl we er tevens voor zorgen dat we een zeer effectieve en stevige grens krijgen”.

Beelden van jonge kinderen in kooien en geluidsfragmenten van huilende peuters die om hun moeder of vader riepen, zorgden voor grote maatschappelijke verontwaardiging onder zowel geestelijk leiders als topmensen uit het zakenleven. First lady Melania Trump was een van de eersten die aandrong op medeleven. Ook in politiek Den Haag was er ophef. Premier Rutte repte van een schrijnende situatie.

Het Huis van Afgevaardigden stemt waarschijnlijk donderdag over twee wetsontwerpen, die het scheiden van families definitief moeten voorkomen en die andere problemen ten aanzien van immigratie oplossen. Republikeinen hebben gezegd dat het onzeker is of deze voorstellen een meerderheid halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.