In het nieuws

‘Deze dynamiek van Noord-Korea zie je al jaren’

‘Deze dynamiek van Noord-Korea zie je al jaren’

De cocktail die in Singapore ter gelegenheid van de top wordt geschonken, met de naam 'Bromance'. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

11 JUN 2018

Denuclearisering van Noord-Korea. Dat is morgen het doel van de Amerikaanse president Donald Trump bij zijn top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Helaas zal het zover niet komen, zegt Casper van der Veen. Hij is Noord-Koreadeskundige en bracht onlangs het boek De Kim-dynastie. Geschiedenis van Noord-Korea uit. „Je kunt je afvragen hoe oprecht de intenties van Noord-Korea zijn.”

Wat verwacht je van de top?

„Waarschijnlijk levert het een mooie foto op van Trump en Kim, die Kim mooi aan zijn eigen bevolking en aan bevriende landen als Syrië en Iran en clubs als Hezbollah kan laten zien. Daar kan hij aan de ene kant mee laten zien dat Noord-Korea serieus genomen wordt door de VS en aan de andere kant toont het dat het ontwikkelen van kernwapens loont en je verder brengt."

„Maar de standpunten liggen qua denuclearisering zó ver uit elkaar: De VS blijven vasthouden aan complete denuclearisering van Noord-Korea, terwijl Pyongyang eigenlijk niet eens bereid is tot enige denuclearisering. Daardoor kán de top op dat gebied eigenlijk niets opleveren."

‘Deze dynamiek van Noord-Korea zie je al jaren’

Casper van der Veen. / Eigen foto

Wat wil Noord-Korea dan met die top?

„Noord-Korea is vooral afgelopen jaar in het nieuws geweest vanwege zijn kern- en raketproeven. Daarbij had het regime één doel: de Verenigde Staten met een kernwapen kunnen raken. Dat doel is bereikt. Nu hoeven ze die tests niet meer uit te voeren en kunnen ze op de diplomatieke tour gaan, om daar voordelen uit te slepen."

„Ik heb begrepen dat Kim en Trump de eerste twee uur alleen met elkaar en een paar tolken gaan zitten. Misschien weet Kim dan met een retorisch trucje Trump te bewegen tot wat sanctieverlichting of olieleveranties. Dat zou mooi meegenomen zijn voor Noord-Korea."

In je boek heb je het vaak over de Noord-Koreaanse charmeoffensieven. Kunnen we de ontmoeting tussen Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In, de top met Trump en de Noord-Koreaanse deelname aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea ook zien als charmeoffensief?

„Zeker. Als je die raketproeven van vorig jaar en deze top ziet, is het eigenlijk een enorm uitvergrote versie van wat je al jaren ziet. Het is nu veel groter en gevaarlijker, maar de dynamiek is in zekere zin hetzelfde. Er wordt eerst geweldig veel gedreigd. Daarbij proberen de Noord-Koreanen vooral Zuid-Korea en de VS tegen elkaar uit te spelen."

„Toen Noord-Korea in januari begon over nauwere samenwerking tussen Noord- en Zuid-Korea, waren de VS ook nog heel erg op ramkoers met Pyongyang. President Moon Jae-In heeft sinds mei vorig jaar geprobeerd de Noord-Koreanen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Dat lukte nooit. En een maand nadat Noord-Korea een raket heeft ontwikkeld die de VS kan raken, willen ze opeens wel aan tafel. Dan kun je je afvragen hoe oprecht de intenties van de Noord-Koreanen zijn."

‘Deze dynamiek van Noord-Korea zie je al jaren’

Kim Jong-un bij zijn aankomst in Singapore. / EPA

In je boek staat ook dat noodhulp aan Noord-Korea eigenlijk alleen de elite van het land bereikt. Is er dan toch een manier om de situatie te verbeteren?

„Er is helaas geen quick fix voor het probleem. Wat je eigenlijk zou moeten doen, is aan de Chinezen laten zien dat het steunen van het Kim-regime niet in hun belang is. Hun belang is stabiliteit in de regio en aan hun oostgrens. Daar zorgde Noord-Korea, zeker vroeger, niet bepaald voor. Maar een plotselinge val van het regime zorgt voor nog meer onrust. Dus als je China aan boord zou kunnen krijgen om een burgerbeweging in Noord-Korea te steunen die steeds machtiger wordt, dan zou dat heel goed kunnen werken."


Views

2k+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Likeability of 3

Vriendin van boer Olke uit BZV overleden

Foto van 'Constance van Amstel'

6 FEB 2018

Karen, de vriendin van de Texaanse boer Olke Jongsma uit het laatste seizoen van Boer Zoekt Vrouw Internationaal, is overleden. Dat heeft de redactie van het tv-programma dinsdag laten weten. Karen is gestorven aan de gevolgen van borstkanker.

Karen en Olke leerden elkaar kennen vlak na de opnames van Boer Zoekt Vrouw Internationaal waarin het de grote melkveehouder niet gelukt was om een vrouw te vinden. De Nederlandse Sandra bleek na een ingewikkeld traject niet de ware. Tijdens de terugblikaflevering destijds werd duidelijk dat Olke de liefde toch had gevonden bij Karen, een dame die nota bene bij hem in de buurt woonde.

Boer Olke en zijn logees (v.l.n.r.) Harriet, Alberdien, Sandra. /KRO-NCRV


sad
user_cdf319e50003f0ba99427b0a60d80e4461264ff9_avatar

Views

3k+