Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Besteelplatform in België: fraude in gevangenis

Gevalletje van foutje bedankt in een gevangenis in Belgische Beveren. Door een IT-fout kregen minstens dertig gevangenen al hun bestelde sigaretten, drank en andere spullen gratis, zo meldt de Belgische site HLN. De schade loopt tot in de duizenden euro’s en er werd waarschijnlijk al sinds de opening van de gevangenis vier jaar geleden van geprofiteerd.

Digitale buurtwinkel

Gedetineerden kunnen via een computersysteem spullen aankopen, bijvoorbeeld sigaretten, schrijfgerei, postzegels of doucheproducten. Een soort digitale buurtwinkel, vertelt een gerechtelijke bron.

Normaal worden aankopen afgerekend met het geld dat de gevangenen verdienen door te werken in de gevangenis, maar enkelen ontdekten een programmeerfout in het systeem en maakten daar gretig gebruik van. „Geen bestelplatform, maar een besteelplatform", klinkt het in Beveren.

Extra veroordeling

Door bepaalde manipulaties uit te voeren, werden alle producten op het bestellijstje geleverd, zonder betaling. De directie ontdekte de massale fraude en schakelde de politie in. Minstens dertig gedetineerden worden inmiddels onderzocht en riskeren een extra veroordeling.

Bronnen binnen de gevangenis stellen dat sommige gevangenen voor zo’n vijfduizend euro aan spullen hebben buitgemaakt. Het totaalbedrag gaat over de tienduizend euro, en dat is alleen van de eerste paar maanden van 2018.

Honderdduizend euro schade

Een bron in de gevangenis zegt dat de fraude al sinds de opening van de gevangenis in 2014 gaande is en dat er dus al jaren gratis scheermesjes en tandenborstels binnenkomen. Dat zou betekenen dat de schade tot in de honderdduizend euro zou kunnen lopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.