In het nieuws

'Afval lag er wel, maar de stank valt wel mee'

'Afval lag er wel, maar de stank viel wel mee'

Zo ziet het er normaal gesproken uit op Corfu / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

17 JUN 2018

Volgens Belgische toeristen is er op Corfu sprake van een enorme afvaloverlast, maar volgens Nederlandse toeristen valt het allemaal wel mee. Dorothé Burg is net met haar man op Corfu geweest: „Het viel ons op dat er veel afval lag, maar qua stank viel het wel mee."

Er werd aan gewerkt

Het stel heeft een fijne vakantie op het eiland gehad. „We konden zien dat eraan gewerkt werd." Afgelopen dinsdag zijn ze weer thuis gekomen, maar toen ze gingen lag er nog wel afval. „We zagen vooral dat er grote containers waren geplaatst, waar de zakken in waren gedaan."

Maar die containers staan er nog steeds. „Dat kan wel een probleem worden. Nu valt het namelijk nog mee met de stankoverlast, maar als het dagenlang in de brandende zon blijft staan zal het goed gaan stinken", denkt Burg.

Afschrikwekkend

Ze is van mening dat er wel wat moet gebeuren aan de situatie. „Als dat afval niet weggaat, kan het afschrikwekkend zijn voor de toeristen." En dat is juist een grote inkomstenbron.

Nieuwe vuilnisbelt nodig

De Vlaamse zender VTM meldde zaterdag dat het Griekse eiland vol vuilnis lag. De bestaande vuilnisbelten zijn namelijk vol, maar er is nog geen nieuwe. Omwonenden waren het namelijk niet eens met de plek waar deze zou komen.

Toerist Monique Vancauwenbergh zei tegen de zender dat er vele meters afval liggen op het eiland.

BEKIJK OOK


  Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

  Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

  Wie zich netjes aan de snelheid houdt, spekt de buurtpot

  Foto van 'Tim van der Steen'

  19 MIN

  Een markante flitspaal haalt plotseling het nieuws: de Safety-Safe. De paal registreert of jij je aan de maximumsnelheid houdt maar geeft geen boete bij een overtreding, hij beloont je juist voor goed gedrag. Die aanpak blijkt verrassend goed te werken.

  Je ontvangt het geld niet eens persoonlijk, wel wordt er een paar cent in een buurtpot gestort wanneer langsrijdend verkeer zich netjes aan de maximumsnelheid houdt. Het resultaat: bijna een kwart minder snelheidsovertredingen.

  Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

  Buurtbewoners bepalen zelf waarvoor zij willen sparen.


  Likeability of5

  Romantisch! Verhaal getrouwde forenzen wordt verfilmd

  In de trein werd Zoë verliefd op haar echtgenoot / Pexels

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  The Holiday, Nothing Hill, Crazy Stupid Love, Pretty Woman, Love Actually. Bijna allemaal hebben we op een onbewaakt moment wel eens gedroomd dat we zelf ooit de hoofdrol zouden spelen in deze bevlogen liefdesverhalen.

  Helaas blijkt de liefde van je leven vinden in de realiteit vaak een stuk minder geschikt voor het witte doek. Maar er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Een Britse vrouw werd in 2003 tijdens haar dagelijkse treinreizen verliefd op een medereiziger en inmiddels zijn de twee gelukkig getrouwd.

  Hartkloppingen


  love
  user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

  Foto's: Dierenbescherming

  Foto van 'Erik Jonk'

  21 OKT 2019

  Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

  De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

  Is dat wel zo’n mooi getal?


  Likeability of3

  Schietpartij in Amsterdam: dode en gewonde

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Door een schietpartij op het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West is een persoon gewond geraakt en een persoon overleden. Eén verdachte is inmiddels aangehouden.

  Eén van de verdachten is aangehouden aan de Admiraal de Ruijterweg. De politie houdt rekening met een tweede verdachte.

  Volgens de Telegraaf werd het vermoedelijke vluchtvoertuig gespot en aan de kant gezet. Het zou gaan om een grijze Volkswagen met een Belgisch nummerbord. Er is één waarschuwingsschot gelost waarna een verdachte kon worden aangehouden. Het is onbekend of het gaat om een liquidatiepoging.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of5

  Nieuw middel voor Alzheimer lijkt succesvol

  Eén op de vijf mensen wordt dement / ANP

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Goed nieuws in de medische wereld: voor het eerst in vijftien jaar komt er misschien een nieuw medicijn tegen Alzheimer op de markt.

  Een Amerikaans farmaceutisch bedrijf wil de toezichthouder FDA goedkeuring vragen voor een nieuw middel tegen de ziekte. Ook in Europa wil het bedrijf toestemming vragen. Dementie is op dit moment nog niet te voorkomen of te genezen, wel zijn er middelen om de ziekte te vertragen.

  Geen effect


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld.
  Likeability of5

  Verbod op zware voertuigen op Malieveld

  Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  In Den Haag staat de gemeente niet meer toe dat er tractoren en andere zware voertuigen op het Malieveld komen. De gemeente heeft daartoe besloten omdat het dek van de parkeergarage die zich onder een groot deel van het Malieveld bevindt, maar beperkt mag worden belast met zware voertuigen.

  In overleg met Staatsbosbeheer, eigenaar van het Malieveld, heeft de gemeente besloten het terrein nog wel beschikbaar te houden voor grote groepen demonstranten. Voorwaarde is wel dat die actievoerders te voet komen. Op die manier is er ruimte voor enkele tienduizenden personen.

  Groot aantal zware landbouwvoertuigen


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

  Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

  Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:24

  De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat de EU-regeringsleiders het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot 31 januari moeten accepteren. David Sassoli sluit zich daarmee aan bij het advies van EU-president Donald Tusk aan de leiders.

  „Dit uitstel staat het Verenigd Koninkrijk toe zijn positie te verhelderen, en het Europees Parlement om zijn rol te vervullen", zegt Sassoli in een verklaring. Het EU-parlement behandelt het brexitakkoord pas als het aan de Britse kant is geratificeerd. Het Lagerhuis heeft daar echter meer tijd voor nodig, zodat de geplande vertrekdatum van 31 oktober niet langer haalbaar lijkt.

  Bijeenkomen niet nodig


  Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

  Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

  Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren. / Foto: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:39

  Dachten we dat het goed voor ons was om af en toe die telefoon aan de kant te leggen, blijkt ook dát stress te kunnen veroorzaken. Uit Brits onderzoek volgt: ook verplicht onbereikbaar zijn kan stress opleveren.

  De hele dag ben je aan telefoneren, appen en mailen. Lichtpuntje is dat je werkdag ooit een keer ten einde loopt en dat je dan niet meer voortdurend bereikbaar hoeft te zijn. Morgen weer een dag. In Nederland en de rest van Europa heerst namelijk het idee dat de hele dag door bereikbaar zijn stress oplevert.

  Recht op onbereikbaarheid


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  39 doden gevonden in container in Engeland
  Likeability of3

  39 doden gevonden in container in Engeland

  Foto ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 11:34

  In het Engelse Grays zijn woensdagochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener.

  De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije en kwam zaterdag binnen in Wales. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van moord.

  „Dit is een tragisch incident waarbij een groot aantal mensen om het leven is gekomen", zegt een politiecommandant. „We onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ik verwacht dat dit proces lang gaat duren."


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

  Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

  De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren. / Unsplash

  Foto van 'Amarins de Boer'

  VANDAAG, 10:39

  Het werk van de automonteur verandert drastisch. Om toekomstige monteurs daarop voor te bereiden, start het Vista College in Heerlen een nieuwe opleiding.

  De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren, maar kan zijn werk gewoon doen vanachter een laptop. De reden: de waterstofauto en elektrische auto zijn bezig met een flinke opmars.

  En ja, aan een Tesla valt weinig te sleutelen. „De automonteur van de toekomst zit nog wel in een autogarage, maar wel in een hele schone”, zegt Gio Colombi. Hij is opleidingsmanager van de nieuwe opleiding tot elektro-automonteur in Heerlen, die start vanaf september 2020. Het Vista College gaat samenwerken met vijf dealerbedrijven uit de omgeving. „We zijn blij met deze samenwerking, want de bedrijven uit het werkveld hebben veel kennis.”


  Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline
  Likeability of5

  Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

  Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:19

  Marktplaats heeft woensdag vier advertenties verwijderd waarin in Nederland verboden exotische plant- en diersoorten te koop werden aangeboden.

  Aanleiding was een bericht van de organisatie Stop Invasieve Exoten. Deze groep had op 6 oktober al melding gedaan bij Marktplaats, maar daar werd toen niets mee gedaan.

  Onderzoek


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'
  Likeability of3

  In België worden kinderen op school 'opgesloten in de kast'

  In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:19

  Op Belgische kleuter- en lagere scholen worden nog steeds kinderen opgesloten als ze ‘lastig’ zijn. Dat meldt onderzoeker Elke Emmers van de Hogeschool Leuven-Limburg aan het programma De Wereld Vandaag op Radio 1. 

  Aanleiding hiervoor was een opiniestuk over de gedwongen afzondering en isolatie van kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp en het bijzonder onderwijs.

  Taboe


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

  Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

  Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:21

  Door het kabinet is een brigade van honderd taalexperts ingesteld om brieven van de overheid begrijpelijker te maken. 

  De taalcoaches trekken het land in om ambtenaren te helpen bij het schrijven van duidelijker teksten, meldt het AD.

  „Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan", zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die woensdag de aftrap geeft voor het project. De taalbrigade begint met vijftig experts, dat moeten er volgend jaar honderd zijn.


  Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

  Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

  Basisscholen willen flexibele onderwijstijd. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:39

  Zo'n 80 procent van de basisschooldirecteuren wil flexibeler kunnen omgaan met onderwijstijd. Zij willen bijvoorbeeld afwijken van de vakanties en van de vijfdaagse schoolweek om het onderwijs beter op individuele leerlingen af te stemmen, bericht Trouw.

  Die flexibiliteit is niet alleen in het belang van ouders, maar vooral goed voor leerlingen, zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De vereniging hield een peiling onder 616 directeuren.

  Niet van deze tijd


  Steeds meer transformatiewoningen: huizen met een verleden

  In Oostmahorn staat dit voormalige zendstation van de PTT / www.redres.nl

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 06:01

  Steeds meer mensen gaan voor een transformatiewoning: ,,Mensen willen een plek met emoties en geschiedenis.”

  Wonen in een oude school of voormalig ziekenhuis: steeds vaker worden oude gebouwen en panden gerecycled en omgetoverd tot nieuwe woningen. In 2018 waren dat er 13.000, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag naar buiten brengt.

  Nieuwbouw, met bijna 67.000 woningen, is nog altijd de belangrijkste factor voor groei van het aantal woningen, maar steeds meer mensen gaan voor woningen met een verleden. ,,Die hebben helemaal geen zin in nieuwbouw. Ze zoeken een plek met emoties, een huis met geschiedenis.” Jan-Willem Andriessen begrijpt dit wel. Hij is directeur van Redres, dat gespecialiseerd is in de verkoop van erfgoed. Hij is net onderweg naar Giethoorn voor de verkoop van een oude molen waar de geschiedenis van afstraalt. ,,Wat is er nou mooier dan dat je het patina van decennia terug kunt zien in een huis.” Net zoals het craquelé van een schilderij, of ‘het karakteristieke van oude mensen’. ,,Jammer dat zoveel vrouwen tegenwoordig aan de botox gaan, mooie rimpels zijn niet lelijk.”


  Likeability of3

  Duitse liet zoon (6) meedoen aan IS-training en excecutie bijwonen

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Net zoals vanuit Nederland zijn er ook vanuit Duitsland mensen naar het IS-gebied afgereisd. Daartoe behoort ook een moeder Carla-Josephine S., die haar zoontje kennis liet maken met de gewoonten van de IS.

  De vrouw vertrok in 2015 toen haar man aan het werk was tegen zijn zin in naar het kalifaat. Hun kinderen, waaronder een zoon van pas zes jaar oud, werden gedwongen om mee te doen aan de trainingen die IS verzorgde. Ook moesten ze een openbare excecutie bijwonen.

  Wapenskills


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Klimaatverandering maakt Rusland nóg groter

  Rusland/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Rusland is al met afstand het grootste land ter wereld, maar het is nog aan het groeien. Door klimaatveranderingen zijn er een paar kleine eilandjes komen bovendrijven.

  Volgens Aleksandr Moisejev, chef van de Noordelijke Russische vloot, dachten ze altijd dat het om drijvende gletsjers ging. Nu het ijs gesmolten is, blijken er in de kaap een aantal eilandjes te zijn. „De eilandjes zijn ontdekt doordat het ijs smelt en instort en door de temperatuurverandering", vertelt Moisejev.

  Acht voetbalvelden


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Johnson wint eerste brexitstemming, maar verliest versnelde procedure

  Boris Johnson/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed, maar de tweede ronde kwam er niet door. Een brexit op 31 oktober lijkt nu zeer onwaarschijnlijk.

  De zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

  Tweede stemronde