Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 9 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Zwerfkittens’ blijken geen huiskatten maar lynxen

Een Texaanse familie trof aan de kant van weg een tweetal zeer aaibare jonge katjes aan. Ze besloten zich over de diertjes te ontfermen en ze mee te nemen naar huis.

Thuis aangekomen bleken de nieuwe huisdieren echter ietsje wilder te zijn dan vooraf gedacht. Het ging mis toen de vrouw van het gezin de kittens een kattenmelk wilde geven. De lynxjes reageerden hier direct op en beten drie leden van de zorgzame familie, aldus ABC News.

Hey listen, wildlife really should remain IN THE WILD and it's up to us to help make that happen! These bobcat kittens…

Posted by City of San Antonio Animal Care Services on Monday, May 7, 2018

Lynxkittens

Toen ze het uiterlijk van de katjes iets verder onder de loep namen, vielen er een aantal verschillen op; ze waren eigenlijk wel erg groot en sterk voor een normale kitten, ook hadden ze een veel kortere staart dan een huiskat.

Na wat onderzoek op internet kwamen ze erachter dat dit geen huiskatten waren maar rode lynxen. De rode lynx komt voor in Noord-Amerika en Mexico en kan meer dan 1,25 meter worden wanneer ze volwassen zijn. Absoluut geen gezellige schootpoes dus.

De dieren werden opgevangen door de dierenwelzijnsorganisatie Animal Care Services. Zij hebben de jonge diertjes van de Texaanse familie overgenomen en overgebracht naar een opvangplek van Wildlife Rescue & Rehabilitation, een organisatie die wilde dieren opvangt en deze later weer in het wild uit te zetten.

Een rode lynx is niet geschikt als huisdier©ANP

Opvang

Met de jonge lynxjes gaat het goed, ze zitten in quarantaine. De familie moest zich laten behandelen voor de bijtwonden maar heeft geen ernstig letsel opgelopen na dit misverstand.

„Deze diertjes hadden nooit bij hun moeder weggehaald moeten worden", vindt Lynn Cuny van Wildlife Rescue & Rehabillitation. „Zij verstopte zich waarschijnlijk voor deze mensen of was op jacht naar voedsel. Een deel van het probleem is dat de kittens eruit zien als schattige kittens zodat mensen denken dat lynxen huisdieren zijn."

Jonge lynxen blijven bij hun moeder tot ze ongeveer twee jaar oud zijn. Ze leren in deze tijd essentiële vaardigheden zoals jagen en voor zichzelf zorgen. De organisatie wil proberen om de moeder te lokaliseren en haar te herenigen met haar kittens. Deze zoektocht is volgens Cuny tot dusver zonder resultaat.

De organisatie wil de kittens als ze er klaar voor zijn weer vrijlaten in het wild. Tot die tijd worden ze gehuisvest in een speciale beschermde omgeving die hun natuurlijke habitat zoveel mogelijk moet nabootsen. Ze hebben geen naam gekregen van Wildlife Rescue & Rehabilitation.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.