Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 30 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Onthoofde pechvogel uit Pompeii opgegraven

Archeologen hebben een man opgegraven die in het jaar 79 na Christus, na de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius, is verpletterd door een stuk puin. De man van ongeveer dertig jaar oud werd geraakt door een rondvliegend projectiel dat zijn bovenlichaam van zijn romp af verpletterde.

De onderzoekers merken op dat het de man even daarvoor waarschijnlijk was gelukt om aan de lavastroom te ontsnappen. Hij werd gevonden op de eerste verdieping van een gebouw.

Vesuvius

De uitbarsting van 79 van de Vesuvius vaagde de volledige Romeinse stad Pompeii weg. Nog steeds worden er versteende lichamen gevonden van inwoners die geen schijn van kans hadden tegen het natuurgeweld. Deze man dacht een veilig onderkomen te hebben gevonden door naar boven te vluchten. De archeologen denken dat hij dit heeft gedaan omdat hij vanwege een verwonding of een infectie aan zijn been niet in staat zou zijn om weg te rennen.

Toch was het niet de lavastroom die voor de meeste slachtoffers zorgde. De meeste inwoners van Pompeii stikten vanwege de giftige gassen die vrij kwamen bij de eruptie. De lavastroom heeft de stad echter nooit bereikt. Een dikke laag van stof en as bedekte de stad echter wel. De lichamen zijn met de tijd vergaan maar hun silhouet is tot op detail bewaard gebleven. Hierbij werd hun laatste levende moment ‘vereeuwigd’.

De onderzoekers vermoeden dat deze Romein al gestorven was aan vergiftiging door de gassen en na zijn overlijden door het vliegende stuk puin werd getroffen. Het zou om een stenen deurpost gaan.

De archeologen zijn in hun nopjes met deze vondst. Massimo Osanna meldt dat het skelet een "bijzondere ontdekking" is. Hij en zijn mede-historici willen er graag achter komen hoe de burgers van Pompeii hebben geleefd en wat ze hebben gedaan om aan het natuurgeweld van de ontploffende Vesuvius te ontkomen. Met moderne technieken worden er de afgelopen jaren in een hoog tempo veel nieuwe ontdekkingen gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.