Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 18 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Merken gebruiken vettaks: meer stof is meer betalen

Op een gezond gewicht blijven loont. Letterlijk. Diverse merken blijken voor dezelfde kleren meer te rekenen als het kledingstuk een paar maatje groter is. Het gaat om onder andere H&M, Forever 21 en NewLook.

Een vrouw in Engeland ontdekte dat dezelfde kleding in de plus-size maten meer kostte, dan die aan het rek met standaardmaten. Al snel bleek dit in meer winkels te gelden met verschillen van 2 tot 5 euro. En uiteraard heeft het tot de nodige reacties geleid.

36 en 46 wel hetzelfde

Vooral omdat het enkel om de supersize modellen gaat. ,,Dat er meer stof nodig is en dat de prijs dan stijgt, vind ik niet raar. Maar als je er zo naar kijkt, is het wel gek dat maat 36 en maat 46 voor dezelfde prijs in de winkel hangen”, zo stelt Dionne Markelo van Supersize My Fashion tegenover RTL Nieuws.

,,Het argument meer stof betekent duurder, werkt alleen als het consequent wordt doorgevoerd", vervolgt Markelo. ,,Dat is nu absoluut niet zo. In heel veel winkels heb je mama, tall en petite lijnen, die zijn net zo duur als de standaardmaten. Dat er meer stof wordt gebruikt en vanaf maat 48 de prijzen ineens stijgen, is dan een heel slap excuus."

Vroeger alles op maat

Volgens branchespecialist mode bij INretail, Edwin Belt, waren dergelijke prijsverschillen vroeger doodnormaal. ,,Toen werd alles op maat gemaakt, nu gebeurt dat nauwelijks. Tot een bepaalde maat kun je extrapoleren, dat klopt. De standaardmaat in Nederland is 36, een kledingstuk wordt eerst daarop gemaakt. Als een fabrikant dat mooi vindt, en aangeeft daar meer van te willen, heb je machines die van datzelfde ontwerp verschillende maten kan maken. Dat kan maar tot een bepaalde maat, want op een gegeven moment heb je een nieuw ontwerp nodig. Bij plus size moet het wel mooi vallen."

,,Alleen is de standaardmaat allang geen 36 meer", zo gaat Belt verder. ,,Ik kan me voorstellen dat plus size-kleding ooit in de reguliere serie belandt en je dan hetzelfde betaalt. Dat zou netjes zijn." Of juist verschillende prijzen voor elke maat. "Want wie weet vindt een vrouw met maat 36 het dan oneerlijk dat ze moet meebetalen voor stof voor een vrouw met een grotere maat."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.