Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Bekijk hier de lava-livestream van vulkaan op Hawaii

De Kilauea-vulkaan op Hawaii is erg actief de afgelopen drie weken. Het natuurgeweld is op dit moment live te zien bij CNN.

Op de beelden is te zien hoe grote hoeveelheden gesmolten gesteente de lucht in geknald worden. De lavastroom verwoest alles wat het op zijn destructieve pad tegenkomt. Check hier de beelden.

We're watching Hawaii's Kilauea volcano spew lava into the air three weeks after the eruption began. https://cnn.it/2IKKKm1

Posted by CNN on Wednesday, May 23, 2018

Kilauea vulkaan

De Kilauea Vulkaan bevindt zich op het eiland Hawaii van de Hawaii-archipel in de Grote Oceaan. Dit is qua oppervlakte het grootste eiland van de staat, maar het is relatief dunbevolkt met ongeveer 185.000 inwoners. De hoofdstad Honolulu bevindt zich op een ander eiland genaamd O‘ahu.

Een aantal weken geleden begon de 1247 meter hoge schildvulkaan uit te barsen. Ongeveer 2000 inwoners werden hierop in veiligheid gebracht. Het gloeiend hete gesteende van 1170 graden Celsius heeft al tientallen huizen en een snelweg verwoest. Ook een geothermische energiecentrale loopt gevaar.

De lava belandt uiteindelijk in het water van de oceaan, waar het door de afkoeling geleidelijk een vaste vorm zal krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.