Buitenland

Likeability of 5

Tiener overleeft beet ’s werelds giftigste kwal

De 14-jarige Hannah zwom in het water van West-Australië, toen zij werd gestoken door een van de meest giftige kwallen ter wereld. Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

16 APR 2018

De Australische Hannah Mitchell was met een vriendin aan het zwemmen toen ze voor de kust van West-Australië werd gestoken door een van de giftigste kwallen ter wereld. De 14-jarige Hannah overleefde wonder boven wonder de beet. "Het was meer dan alleen pijn. Ik dacht dat ik zou sterven”, zegt Hannah in de Australische media.

Vingernagel

De irukandji-kwal is zo groot als een vingernagel en bijna helemaal doorzichtig, hierdoor is het beestje nagenoeg onzichtbaar in het water. Volgens wetenschappers is deze piepkleine kwal het giftigste dier op aarde.

Het duurt meestal 20 minuten voor de eerste symptomen de kop op steken. Een zeer sterk verhoogde bloeddruk, ondraaglijke pijn in ongeveer alle spieren van het lichaam, misselijkheid en eventueel vochtophoping in de longen zijn de meest voorkomende symptomen.

Coma

„Ik voelde mijn longen en mijn hart, het leek alsof alles aan het afbrokkelen was,"  zegt Hannah aan 9news. Voor het jonge meisje voelde het alsof ze dood ging en ze had al bijna afscheid genomen van haar familie.

In het ziekenhuis werd de tiener twee dagen kunstmatig in coma gehouden. Na twee weken mocht ze het ziekenhuis verlaten. Het gaat een stuk beter met haar, maar ze moet nog wel medicijnen slikken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

500+

Trump niet aanwezig bij begrafenis Barbara Bush. / ANP

Trump niet aanwezig bij begrafenis Barbara Bush

Voormalig president Barack Obama en zijn vrouw Michelle Obama groeten Melania Trump bij de begrafenis van Barbara Bush. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

President Trump was niet aanwezig bij de begrafenis van Barbara Bush, de vrouw en moeder van twee ex-presidenten van de Verenigde Staten. De voormalige first lady overleed afgelopen woensdag op 92-jarige leeftijd.

Barbara Bush was 73 jaar getrouwd met George H.W.Bush, president van 1989 tot 1993. Het echtpaar kreeg zes kinderen. Onder wie George W. Bush, president van 2001 tot 2009.

Niet onnodig verstoren

Zaterdag vond het afscheid van Barbara Bush plaats in Houston. Ongeveer 1500 mensen woonden de kerkdienst bij. Naast haar man en zoons, waren ook Bill Clinton en Barack Obama aanwezig.

Trump was daarentegen niet van de partij. Hij stuurde echtgenote Melania Trump in zijn plaats. De huidige president liet weten dat met zijn komst ook veel beveiliging gepaard gaat, en de bijeenkomst niet onnodig te willen verstoren.

Werkelijke reden

Volgens de NOS wordt er gespeculeerd over de werkelijke reden van zijn afwezigheid. Dit zou te maken kunnen hebben met de eerder geuite kritiek van de Bushes op het beleid van Trump. De familie Bush was het zo oneens met de nieuwe leider van hun partij, dat George Bush senior zelfs op diens democratische tegenstander Hillary Clinton stemde.

Barbara Bush zal na de plechtigheid worden overgebracht naar haar laatste rustplaats, het Bush museum. Daar zal zij bijgezet worden in het graf waar ook haar dochter Robin begraven ligt, zij overleed op driejarige leeftijd aan leukemie.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

India voert doodstraf in voor verkrachting kinderen
Likeability of 5

India voert doodstraf in voor verkrachting kinderen

Er wordt gebeden voor een slachtoffer van verkrachting in Amritsar, India Foto: EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In India wordt de doodstraf ingevoerd op het verkrachten van kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar oud.

Het kabinet van premier Narendra Modi heeft zaterdag ingestemd met een aanpassing van het strafrecht, zodat verkrachters strenger kunnen worden bestraft.

Van tien naar twintig jaar

Verkrachting van kinderen jonger dan twaalf jaar kon tot nog toe maximaal bestraft worden met levenslang. Het kabinet heeft ook ingestemd met het verhogen van de minimumstraf voor het verkrachten van kinderen tussen de twaalf en zestien jaar. Dat is nu tien jaar en wordt twintig jaar.

Ook de minimumstraf voor verkrachting van volwassenen wordt verhoogd, van zeven naar tien jaar cel.De krant Times of India meldde dat het decreet over het aanpassen van het strafrecht nu ter goedkeuring aan president Ram Nath Kovind wordt voorgelegd.

Meerdere zaken

In India zijn de gemoederen de afgelopen tijd hoog opgelopen door meerdere verkrachtingszaken. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in de staat Uttar Pradesh een negenjarig meisje gevonden dat was gewurgd. Een elfjarig meisje werd woensdag in de staat Chattisgarh verkracht en met een steen geslagen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_9315b310d538eb6153a97398a8a5f494b5792a65_avatar

Views

100+

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

500+

Politie Oman weet wat er met Avicii is gebeurd

Politie Oman weet wat er met Avicii is gebeurd

Avicii in 2016 Foto: EPA

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De dood van de Zweedse dj Avicii is geen misdrijf, vermoedt de politie van Oman. Ook zeggen ze te weten wat er dan wel is gebeurd, maar dit willen ze nog niet onthullen.

Een woordvoerder van de politie zegt volgens de Zweedse nieuwssite SVT dat de zaak is afgerond. Het lichaam van Avicii, die eigenlijk Tim Bergling heet, kan worden overgevlogen naar Zweden nu het onderzoek klaar is.

Antwoorden

David Bergling, de oudste broer van Avicii, is zaterdag aangekomen in Muscat, de hoofdstad van Oman, om op te zoek te gaan naar antwoorden. Nieuwssite TMZ meldt dat de familie nog niets weet over de doodsoorzaak.

Vrijdagavond werd bekend dat Avicii dood was gevonden in Muscat, waar hij op vakantie was met een aantal vrienden. De pas 28-jarige dj is onverwachts overleden.

Gezondheidsproblemen

Avicii kampte al een aantal jaar met gezondsheidsproblemen, hij gaf om deze reden in 2016 zijn laatste optreden. Ook zei hij niet veel op te hebben met het artiestenleven en de druk die bij zo’n leven komt kijken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

100+

Israël boos over weigering prijs Portman

Natalie Portman / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In Israël is met veel woede gereageerd op de weigering van de Amerikaans-Israëlische actrice Natalie Portman om de uitreiking van de Genesis Prize bij te wonen. Portman wil de Genesis-prijs niet in ontvangst nemen uit protest tegen het anti-Palestijns beleid van premier Benjamin Netanyahu.

Manipulatie

Politici opperen nu zelfs dat het Israëlisch paspoort en staatsburgerschap van Portman haar ontnomen moeten worden. Een aantal ministers uit het Israëlisch kabinet zeggen dat de actrice gemanipuleerd is door de Palestijnen geleide internationale boycotcampagne tegen Israël.

Premier Netanyahu zou spreken tijdens de ceremonie, maar de uitreiking is inmiddels afgelast. Portman hoorde afgelopen november dat ze de prijs won. Toen reageerde ze nog dankbaar. De prijs gaat jaarlijks naar ‘buitengewone individuen die een inspiratie vormen voor de volgende generatie joden, vanwege hun uitstekende professionele prestaties en toewijding aan de joodse waardes en het joodse volk’.

Internationale kritiek

Oscar-winnares Natalie Portman is geboren in Jeruzalem. Ze speelde de rol van Padmé Amidala in Star Wars Episode I, II en III. In 2005 werd ze genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Closer. Daar won ze onder meer een Golden Globe mee. In 2011 won ze de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in de film Black Swan.

Israël kreeg de afgelopen week veel internationale kritiek vanwege de gewelddadige reacties op de Palestijnse protesten bij de grens met de Gazastrook. Zeker 35 Palestijnse demonstranten werden door het Israëlische leger doodgeschoten, en honderden raakten gewond.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

75

'De koe is over paar honderd jaar grootste zoogdier'

'De koe is over paar honderd jaar grootste zoogdier'

De koe is volgens onderzoekers over een paar eeuwen het grootste zoogdier Foto: Pixabay

Foto van 'Sofie Smulders'

20 APR 2018

Over een paar honderd jaar is het grootste zoogdier dat op onze aardbol rondloopt de koe, vrezen wetenschappers.

De mens wordt hierin als schuldige aangewezen, meldt The Guardian. Mensensoorten waren in de geschiedenis van de aarde immers al eerder verantwoordelijk voor het uitsterven van dieren als de mammoet en de sabeltandtijger, zeggen de wetenschappers. Deze theorie wordt niet door iedereen voor waarheid aangenomen.

Grote dieren

Hoofdonderzoeker van de recente studie, Felisa Smith van de universiteit van New Mexico, zegt dat er een duidelijk patroon te zien is in de uitsterving van grote dieren, die nu voornamelijk nog in Afrika leven.

In de studie werd uitsterving van dieren in de afgelopen 125,000 jaar onder de loep genomen. Voornamelijk de grote dieren, die door mensen worden gebruikt voor het vlees, verdwenen steeds meer van onze planeet. Zo is het gemiddelde gewicht van landzoogdieren in het continent Noord-Amerika geslonken van 98 naar 7.5 kilo nadat de mens hier aankwam.

Koe

In Afrika zal, als deze trend doorzet, de zoogdierenpopulatie zodanig afnemen dat er straks geen olifanten, giraffen en nijlpaarden meer leven, waarschuwen de wetenschappers: „Het grootste zoogdier op aarde zal over een paar honderd jaar dan heel goed een koe kunnen zijn.”

De studie wordt door verschillende andere onderzoekers tegengesproken. Volgens hen worden er voldoende maatregelen getroffen om bedreigde diersoorten groter dan de koe, zoals de olifant en de blauwe vinvis, te beschermen tegen uitsterven.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+