Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 5 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Parkland-held (15) eindelijk uit ziekenhuis

Anthony Borges, de 15-jarige jongen die zijn klasgenoten beschermde tijdens de schietpartij op Stoneman Douglas High School in Parkland, mag eindelijk het ziekenhuis verlaten.

Op Valentijnsdag liep de 19-jarige ex-leerling Nikolas Cruz met een halfautomatisch wapen de school binnen en richtte daar een bloedbad aan. Zeventien mensen overleefden de schietpartij niet, veertien anderen raakten gewond. Eén van die zwaargewonde slachtoffers was de jonge Anthony. Hij zou de deur van een klaslokaal hebben geblokkeerd zodat Cruz daar niet naar binnen kon, schrijft CBS.

Door deze heldhaftige poging zijn klasgenoten te beschermen, raakte Anthony zelf ernstig gewond. Vijf kogels doorboorden zijn lichaam. De eerste raakte zijn long, de tweede ging net langs zijn lever en de laatste drie eindigden in zijn benen. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en onderging maar liefst negen operaties. Nu, bijna twee maanden later, mag hij eindelijk weer naar huis.

Geen held

Terwijl overlevenden Anthony als een held beschouwen, ziet hij dat zelf niet zo. „Ik dacht dat ik dood zou gaan” vertelt hij in de NBC-show Today. Hij vindt zichzelf geen held, hij heeft gewoon heel veel geluk dat hij nog leeft. Toch ontvangt hij wel heel veel brieven van mensen die hij niet eens kent, omdat ze hem willen bedanken voor zijn moed. Sommige brieven komen zelfs uit zijn thuisland Venezuela.

Alex Arezza, de advocaat van de jongen, zegt dat het ontslag uit het ziekenhuis niet het einde van het verhaal is voor Anthony. De familie Borges klaagt het schoolsysteem waar de school in Parkland onder valt namelijk aan. In de ogen van de familie hebben zij gefaald hun studenten (en specifiek Anthony) te beschermen tegen levensgevaarlijke situaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.