Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Israël boos over weigering prijs Portman

In Israël is met veel woede gereageerd op de weigering van de Amerikaans-Israëlische actrice Natalie Portman om de uitreiking van de Genesis Prize bij te wonen. Portman wil de Genesis-prijs niet in ontvangst nemen uit protest tegen het anti-Palestijns beleid van premier Benjamin Netanyahu.

Manipulatie

Politici opperen nu zelfs dat het Israëlisch paspoort en staatsburgerschap van Portman haar ontnomen moeten worden. Een aantal ministers uit het Israëlisch kabinet zeggen dat de actrice gemanipuleerd is door de Palestijnen geleide internationale boycotcampagne tegen Israël.

Premier Netanyahu zou spreken tijdens de ceremonie, maar de uitreiking is inmiddels afgelast. Portman hoorde afgelopen november dat ze de prijs won. Toen reageerde ze nog dankbaar. De prijs gaat jaarlijks naar ‘buitengewone individuen die een inspiratie vormen voor de volgende generatie joden, vanwege hun uitstekende professionele prestaties en toewijding aan de joodse waardes en het joodse volk’.

Internationale kritiek

Oscar-winnares Natalie Portman is geboren in Jeruzalem. Ze speelde de rol van Padmé Amidala in Star Wars Episode I, II en III. In 2005 werd ze genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Closer. Daar won ze onder meer een Golden Globe mee. In 2011 won ze de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in de film Black Swan.

Israël kreeg de afgelopen week veel internationale kritiek vanwege de gewelddadige reacties op de Palestijnse protesten bij de grens met de Gazastrook. Zeker 35 Palestijnse demonstranten werden door het Israëlische leger doodgeschoten, en honderden raakten gewond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.