In het nieuws

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra tijdens zijn bezoek aan jonge Congolezen.

Foto van 'Erik Jonk'

29 MRT 2018

Waldemar Torenstra en Tineke Ceelen bezochten deze week Congo. Daar is een humanitaire crisis al jaren gaande en de afgelopen periode sterk verergerd. Ondertussen kijkt de wereld naar andere rampen.

4,5 miljoen ontheemden in eigen land, 746.000 vluchtelingen in buurlanden,  13 miljoen mensen die op hulp zijn aangewezen en 27 procent van de kinderen die nooit een schoolklas van binnen zien. Dat zijn de trieste cijfers van de Democratische Republiek Congo, een Afrikaans land zestig keer zo groot als Nederland. Doordat onze ogen vooral op het Midden-Oosten en andere crises zijn gericht, hebben we het bij deze humanitaire ramp over een land dat in stilte lijdt.

Doodop maar strijdbaar

Namens Stichting Vluchteling verbleven Tineke Ceelen (sinds 2003 directeur) en acteur Waldemar Torenstra (sinds 2010 ambassadeur) de afgelopen dagen in Congo. Op weg naar de Nacht van de Vluchteling - zie informatie onderaan- kunnen zij nu over de stille ramp vertellen en aandacht vragen. Metro trof hen woensdagmorgen in alle vroegte bij terugkomst op Schiphol, doodop maar strijdbaar.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra en Tineke Ceelen met bij inwoners van de Democratische Republiek Congo.

Wat is er al zo lang mis in Congo?

Torenstra: Er is een president die al héél lang niet goed functioneert en niet goed voor zijn mensen zorgt.

Ceelen: Maar wel voor zichzelf.

Torenstra: Er zitten rebellengroepen uit oorlogen in de landen er omheen. Er is voedseltekort, waardoor mensen op zoek gaan naar eten, zeer veel seksueel geweld tegen vrouwen en dorpen worden platgebrand. Mensen vluchten voor ziekte-epidemieën als cholera en malaria. Er zijn diverse redenen waarom miljoenen Congolezen binnenlands op zoek gaan naar een betere plek. De overheid doet niets, dus hulporganisaties als Stichting Vluchteling worden hoopvol aangekeken.

Ceelen: Familieleden worden gedwongen om toe te kijken hoe vrouwen en meisjes verkracht worden. Er is een ware geweldsepidemie in Congo. En dat voor een geweldig vruchtbaar land dat een fantastische toeristische bestemming zou kunnen zijn. Maar ja, het is zo gewelddadig dat mensen niet eens in staat zijn om hun akkers te bewerken of hun oogsten binnen te halen. Er is dus honger. Ontheemden gaan van plek naar plek.

Torenstra: Helaas is de rest van de wereld deze ramp een beetje vergeten.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Tineke Ceelen in een van de klinieken die het hoofd amper boven water kunnen houden.

Terwijl jullie weg waren besloot de EU 50 miljoen euro voor Congo uit te trekken, buurlanden nog eens bijna 11 miljoen. Goed nieuws toch?

Ceelen: Echt waar? Fantastisch.

Torenstra: Er is 1,7 miljard dollar nodig, maar alles wat er naartoe gaat helpt. We hebben gezien wat er in de ziekenhuizen van mensenrechtenactivist dokter Mukwege direct met geld gebeurt, dus ook die 50 miljoen is geweldig.

Met z'n dertigen in een plaggenhut

Wat hebben jullie nog meer gezien?

Ceelen: We richten ons op drie provincies waar de crisis hard heeft toegeslagen. Zo waren we in Zuid-Kivu, waar geen vluchtelingenkampen zijn. Grote aantallen ontheemden worden er opgevangen in gastgezinnen, heel bijzonder.

Torenstra: Ik was bij een boer met zeven kinderen in een plaggenhutje. Die heeft vier andere gezinnen met nog eens 22 kinderen opgenomen. Er zat gewoon meer dan dertig man in een hut en die moeten allemaal eten. Eén van de vrouwen was ernstig ziek, maar ja, klinieken kunnen het aantal zieken niet aan. De lokale bevolking kan dat allemaal zelf niet oplossen natuurlijk.

Ceelen: Een aantal groepen als verkrachte vrouwen, hiv-patiënten en ondervoede kinderen krijgen gratis zorg. Andere patiënten niet, met wat zij betalen worden de klinieken draaiende gehouden. Maar meer en meer mensen kunnen de - lage – kosten voor zorg niet meer betalen. De ziekenhuizen hebben daardoor veel te weinig inkomsten en weten niet meer hoe ze zorg kunnen blijven leveren aan de allerarmsten en tóch de lopende kosten voor de gezondheidszorg kunnen blijven betalen.

Horrorverhalen

Weten jullie het nog wel?

Ceelen: 65,6 miljoen mensen in de wereld zijn op de vlucht, dat zijn er meer dan ooit. Frustrerend, maar voor mij geldt: elk mensenleven is er een. Als ik zo’n verkrachte vrouw in het ziekenhuis van Mukwege spreek, dan doe ik m’n stinkende best voor elke euro en elke dollar.

Torenstra: Ik word niet moedeloos, al hoor ik telkens horrorverhalen. Wij hebben het goed en moeten dankbaar zijn dat we andere mensen kunnen helpen. Ik zie de noodzaak, hulp is voor mij een morele plicht.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra trof de afgelopen dagen een flink aantal jonge ontheemde Congolezen.

Hoe kan ik de Stichting Vluchteling helpen?

Ceelen: Door een paar euro over te maken.

Torenstra: En verdiep je eens in de vluchtelingenproblematiek. Ik kan me voorstellen dat mensen het een probleem van zover weg vinden. Maar dan snap je waarom hulp nodig is.

Ceelen: Als elke Nederlander het bedrag van een biertje doneert, dan kunnen wij in probleemgebieden een hoop draaiende houden. Zo makkelijk kan het zijn.

Torenstra: Dan kunnen we heel veel mensen een bed, een dokter en een kommetje soep geven. Dat kun je toch niet niét willen?

Met verwarring

Hoe gaan jullie de Paasdagen in?

Ceelen: Toch vol goede moed. Ik heb door de hartverscheurende verhalen weer kracht om mensen te overtuigen de helpende hand te bieden. Ik ga met hoop de Paasdagen in.

Torenstra: Ik toch met wat verwarring. Ik heb al wat brandhaarden gezien, maar als ik de waanzin in Congo afzet tegenover hoe goed wij het hier hebben… tja, Congo is een hele lelijke plek. Ik begrijp niet waarom zo’n land, met de enorme rijkdom elders in de wereld, niet opgelapt kan worden. Ik snap dat echt niet.

Donderdagavond vertelt Waldemar Torenstra zijn verhaal ook in RTL Late Night.

De Nacht van de Vluchteling

Duizenden deelnemers lopen in de nacht van 16 op 17 juni een sponsorloop van 40 kilometer tijdens de negende Nacht van de Vluchteling. Er zijn dit jaar vier routes, vanuit Rotterdam, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam. In de vooravond zijn er in de hoofdstad ook lopen van 10 en 20 kilometer. De opbrengst is voor 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd (in eigen regio) en gaat naar schoon drinkwater, onderdak, voedsel en medische zorg. In 2017 werd er 1,6 miljoen euro opgehaald. Organisator Stichting Vluchteling heeft ruim 157.000 donateurs. Informatie: Nachtvandevluchteling.nl.


Dronken wasbeer waggelt over kerstmarkt

Dronken wasbeer waggelt over kerstmarkt

Of deze wasbeer momenteel zijn kater uitslaapt is niet bekend / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

3 MIN

Van de glühwein afblijven is altijd moeilijk, zo ook voor een Duitse wasbeer. Hij waggelde dronken over een kerstmarkt in het Duitse Erfurt. 

Op een kerstmarkt verwacht je misschien een opvoering van het kerstverhaal. Of een koor dat Stille Nacht net niet helemaal zuiver ten gehore brengt. Een dronken wasbeer is een minder voorkomend verschijnsel.

Glühwein


McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger

McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger

McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger / ANP

Foto van 'Metro'

19 MIN

„We hopen dat vegetariërs het prima vinden dat onze vegaburgers niet helemaal vega zijn", hoopt de Nieuw-Zeelandse McDonald's. De nieuwe - niet zo - vegetarische burger is pas gelanceerd.

De nieuwe McVeggie wordt gefrituurd met hetzelfde materiaal, waar ook kip in gekookt wordt. De keten hoopt dat vegetariërs dat oké vinden, schrijft The GuardianDe ingrediënten in de burger zijn wel allemaal vega. De burger bestaat namelijk uit gemixte groenten en kaas.

Flexitariërs


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Top 2000 top 5 bekend: om 23.59 zingen we...

Drukte in het Top2000 café tijdens het aftellen naar het nieuwe jaar / ANP

Foto van 'Metro'

52 MIN

Voor de zeventiende keer wordt het jaar afgesloten met de legendarische woorden Anywhere the wind blows. Bohemian Rhapsody van Queen staat weer op één. Danny Vera is de hoogste nieuwe binnenkomer ooit!

Dat heeft NPO Radio 2 bekend gemaakt in de uitzending. Zaterdag opende het Top 2000 café de deuren voor de onthulling van de hoogst genoteerde platen in de lijst der lijsten van dit jaar. De Eagles zijn met Hotel California op nummer twee beland.

Opvallende nieuwe binnenkomer is de Nederlandse Danny Vera, die met zijn Rollercoaster op de vierde plek staat. Volgens Radio 2 is hij de hoogste nieuwe binnenkomer óóit.


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

5 DEC 2019

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Britten ontevreden met trieste kerstboom
Likeability of3

Britten ontevreden met trieste kerstboom

/ Screenshot Twitter cobm123

Foto van 'Metro'

1 UUR

De misschien wel meest bekende kerstboom van Engeland heeft de takken laten hangen. De boom op Trafalgar Square ziet er bijzonder triest uit.

De inmiddels bejaarde boom, die zo'n 90 jaar geleden een gift was van Oslo, staat traditiegetrouw rond de Kerst op het beroemde plein in Londen. In de decembermaand is de boom mooi verlicht en staat het voor de vriendschap tussen de twee steden.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

De zon op slechts 24 miljoen kilometer afstand / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Nog nooit zijn we zo dicht bij de zon geweest als in augustus vorig jaar. Toen wist een ruimtesonde op een luttele 24 miljoen kilometer afstand van de zon een kiekje te maken. 

De ruimtesonde, Parker genaamd, werd vorig jaar gelanceerd en moet als dichtste ooit bij de zon in de buurt komen, schrijft NASA. Dat staat overigens pas voor over een paar jaar op het programma, eerst moet Parker nog nieuwe ontdekkingen doen over de ster.

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten / ANP


Hier in Nederland is de grootste kans op treinvertraging
Likeability of3

Hier in Nederland is de grootste kans op treinvertraging

/ ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Waar je in Nederland op de trein stapt, heeft een grote invloed op de vertraging die je reis kan hebben. In Groningen of Friesland rijden de treinen namelijk vaak op tijd, waar Brabanders juist een grotere kans hebben op vertraging.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Vertraagd.com. Veel Brabantse stations scoren lager dan gemiddeld op punctualiteit. Op geen enkel station rijdt meer dan 96 procent van de treinen op tijd. In het Noorden van het land ziet dat er heel anders uit: daar rijden de treinen namelijk vaker op tijd.

Station Sneek staat daarbij stipt op één. Van alle 393 Nederlandse stations hebben de treinen in Sneek een 'op tijd-percentage' van 98,9 procent. Ook de rest van dat traject doet het goed: Koudum-Molkwerum, Sneek Noord, Hindeloopen, Workum en Stavoren staan met Sneek in de top zes.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Nog steeds onrust Den Haag: dertien mensen aangehouden

Nog steeds onrust Den Haag: dertien mensen aangehouden

De politie verricht een aanhouding in Duindorp. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:23

Het is nog steeds niet klaar met de onrust in Den Haag. Vrijdagavond en -nacht heeft de politie wederom mensen aangehouden. Het gaat om dertien mensen die zijn aangehouden voor brandstichting, voorbereidingen daartoe en het gooien van zwaar vuurwerk. Ze zitten allemaal nog vast. 

Vooral in de omgeving van Duindorp en Scheveningen is het afgelopen week erg onrustig geweest. Dit is het gevolg van het besluit van de gemeente om geen vergunning te geven voor vreugdevuren tijdens de jaarwisseling.

Op heterdaad betrapt


Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro
Likeability of5

Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:00

Een enigszins opmerkelijk kunstwerk werd deze week op een beurs in Miami verkocht. Het gaat om een banaan die met ducttape tegen de muur was geplakt. 

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk.

Meerdere edities


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Dit moet het eenvoudiger maken om hulp te vinden voor mensen die dit nodig hebben. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:09

Twitter start een samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie om geestelijke gezondheidszorg in Nederland te ondersteunen. Dit moet het eenvoudiger maken om online hulpmiddelen te vinden voor mensen die hulp nodig hebben. 

Zoek je vanaf nu op Twitter naar termen die een link hebben met zelfmoord of zelfverwonding? Dan krijg je als eerste zoekresultaat een aansporing om hulp te zoeken. Deze melding bevat de contactgegevens van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dit is een hulplijn waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning.

Benodigde ondersteuning


ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten
Likeability of3

ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:23

ING gaat het aantal servicepunten volgend jaar sterk verminderen. Van de 380 punten, sluiten er 150 in winkels als Bruna en Primera. 

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat.

Nieuwe formule


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Jan-Willem Roodbeen mag op Eerste Kerstdag aftrappen om 08.00 uur met de nummer 2000. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:58

Sluiten we het jaar wederom af met de welbekende 'Bohemian Rhapsody'? Of wordt het een ander nummer? Aan het einde van de middag wordt het bekendgemaakt. 

Het top 2000 Café opent zaterdag de deuren voor de onthulling van de hoogst genoteerde platen in de top 2000 van dit jaar. NPO Radio 2 maakt tijdens de eerste radio-uitzending van dit jaar vanuit het café bekend of we 31 december voor de zeventiende keer afsluiten met Queens 'Bohemian Rhapsody'.

Stemfinaledag


Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar
Likeability of5

Hoera! Prinses Amalia is vandaag 16 jaar

Foto van prinses Amalia ter ere van haar verjaardag. /Rijksvoorlichtingsdienst - Z.M. de Koning

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:08

Kroonprinses Amalia is zaterdag jarig en mag zestien kaarsjes uitblazen. Reden voor een mooi feestje dus. 

Ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag heeft koning Willem-Alexander een foto van zijn oudste dochter gemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst bracht de nieuwe foto zaterdag naar buiten waarop prinses Amalia te zien is in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar is het gezin dit jaar heen verhuisd.

Geen groot feest


likewowdislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?
Likeability of3

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet
Likeability of3

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar