In het nieuws

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra tijdens zijn bezoek aan jonge Congolezen.

Foto van 'Erik Jonk'

29 MRT 2018

Waldemar Torenstra en Tineke Ceelen bezochten deze week Congo. Daar is een humanitaire crisis al jaren gaande en de afgelopen periode sterk verergerd. Ondertussen kijkt de wereld naar andere rampen.

4,5 miljoen ontheemden in eigen land, 746.000 vluchtelingen in buurlanden,  13 miljoen mensen die op hulp zijn aangewezen en 27 procent van de kinderen die nooit een schoolklas van binnen zien. Dat zijn de trieste cijfers van de Democratische Republiek Congo, een Afrikaans land zestig keer zo groot als Nederland. Doordat onze ogen vooral op het Midden-Oosten en andere crises zijn gericht, hebben we het bij deze humanitaire ramp over een land dat in stilte lijdt.

Doodop maar strijdbaar

Namens Stichting Vluchteling verbleven Tineke Ceelen (sinds 2003 directeur) en acteur Waldemar Torenstra (sinds 2010 ambassadeur) de afgelopen dagen in Congo. Op weg naar de Nacht van de Vluchteling - zie informatie onderaan- kunnen zij nu over de stille ramp vertellen en aandacht vragen. Metro trof hen woensdagmorgen in alle vroegte bij terugkomst op Schiphol, doodop maar strijdbaar.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra en Tineke Ceelen met bij inwoners van de Democratische Republiek Congo.

Wat is er al zo lang mis in Congo?

Torenstra: Er is een president die al héél lang niet goed functioneert en niet goed voor zijn mensen zorgt.

Ceelen: Maar wel voor zichzelf.

Torenstra: Er zitten rebellengroepen uit oorlogen in de landen er omheen. Er is voedseltekort, waardoor mensen op zoek gaan naar eten, zeer veel seksueel geweld tegen vrouwen en dorpen worden platgebrand. Mensen vluchten voor ziekte-epidemieën als cholera en malaria. Er zijn diverse redenen waarom miljoenen Congolezen binnenlands op zoek gaan naar een betere plek. De overheid doet niets, dus hulporganisaties als Stichting Vluchteling worden hoopvol aangekeken.

Ceelen: Familieleden worden gedwongen om toe te kijken hoe vrouwen en meisjes verkracht worden. Er is een ware geweldsepidemie in Congo. En dat voor een geweldig vruchtbaar land dat een fantastische toeristische bestemming zou kunnen zijn. Maar ja, het is zo gewelddadig dat mensen niet eens in staat zijn om hun akkers te bewerken of hun oogsten binnen te halen. Er is dus honger. Ontheemden gaan van plek naar plek.

Torenstra: Helaas is de rest van de wereld deze ramp een beetje vergeten.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Tineke Ceelen in een van de klinieken die het hoofd amper boven water kunnen houden.

Terwijl jullie weg waren besloot de EU 50 miljoen euro voor Congo uit te trekken, buurlanden nog eens bijna 11 miljoen. Goed nieuws toch?

Ceelen: Echt waar? Fantastisch.

Torenstra: Er is 1,7 miljard dollar nodig, maar alles wat er naartoe gaat helpt. We hebben gezien wat er in de ziekenhuizen van mensenrechtenactivist dokter Mukwege direct met geld gebeurt, dus ook die 50 miljoen is geweldig.

Met z'n dertigen in een plaggenhut

Wat hebben jullie nog meer gezien?

Ceelen: We richten ons op drie provincies waar de crisis hard heeft toegeslagen. Zo waren we in Zuid-Kivu, waar geen vluchtelingenkampen zijn. Grote aantallen ontheemden worden er opgevangen in gastgezinnen, heel bijzonder.

Torenstra: Ik was bij een boer met zeven kinderen in een plaggenhutje. Die heeft vier andere gezinnen met nog eens 22 kinderen opgenomen. Er zat gewoon meer dan dertig man in een hut en die moeten allemaal eten. Eén van de vrouwen was ernstig ziek, maar ja, klinieken kunnen het aantal zieken niet aan. De lokale bevolking kan dat allemaal zelf niet oplossen natuurlijk.

Ceelen: Een aantal groepen als verkrachte vrouwen, hiv-patiënten en ondervoede kinderen krijgen gratis zorg. Andere patiënten niet, met wat zij betalen worden de klinieken draaiende gehouden. Maar meer en meer mensen kunnen de - lage – kosten voor zorg niet meer betalen. De ziekenhuizen hebben daardoor veel te weinig inkomsten en weten niet meer hoe ze zorg kunnen blijven leveren aan de allerarmsten en tóch de lopende kosten voor de gezondheidszorg kunnen blijven betalen.

Horrorverhalen

Weten jullie het nog wel?

Ceelen: 65,6 miljoen mensen in de wereld zijn op de vlucht, dat zijn er meer dan ooit. Frustrerend, maar voor mij geldt: elk mensenleven is er een. Als ik zo’n verkrachte vrouw in het ziekenhuis van Mukwege spreek, dan doe ik m’n stinkende best voor elke euro en elke dollar.

Torenstra: Ik word niet moedeloos, al hoor ik telkens horrorverhalen. Wij hebben het goed en moeten dankbaar zijn dat we andere mensen kunnen helpen. Ik zie de noodzaak, hulp is voor mij een morele plicht.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra trof de afgelopen dagen een flink aantal jonge ontheemde Congolezen.

Hoe kan ik de Stichting Vluchteling helpen?

Ceelen: Door een paar euro over te maken.

Torenstra: En verdiep je eens in de vluchtelingenproblematiek. Ik kan me voorstellen dat mensen het een probleem van zover weg vinden. Maar dan snap je waarom hulp nodig is.

Ceelen: Als elke Nederlander het bedrag van een biertje doneert, dan kunnen wij in probleemgebieden een hoop draaiende houden. Zo makkelijk kan het zijn.

Torenstra: Dan kunnen we heel veel mensen een bed, een dokter en een kommetje soep geven. Dat kun je toch niet niét willen?

Met verwarring

Hoe gaan jullie de Paasdagen in?

Ceelen: Toch vol goede moed. Ik heb door de hartverscheurende verhalen weer kracht om mensen te overtuigen de helpende hand te bieden. Ik ga met hoop de Paasdagen in.

Torenstra: Ik toch met wat verwarring. Ik heb al wat brandhaarden gezien, maar als ik de waanzin in Congo afzet tegenover hoe goed wij het hier hebben… tja, Congo is een hele lelijke plek. Ik begrijp niet waarom zo’n land, met de enorme rijkdom elders in de wereld, niet opgelapt kan worden. Ik snap dat echt niet.

Donderdagavond vertelt Waldemar Torenstra zijn verhaal ook in RTL Late Night.

De Nacht van de Vluchteling

Duizenden deelnemers lopen in de nacht van 16 op 17 juni een sponsorloop van 40 kilometer tijdens de negende Nacht van de Vluchteling. Er zijn dit jaar vier routes, vanuit Rotterdam, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam. In de vooravond zijn er in de hoofdstad ook lopen van 10 en 20 kilometer. De opbrengst is voor 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd (in eigen regio) en gaat naar schoon drinkwater, onderdak, voedsel en medische zorg. In 2017 werd er 1,6 miljoen euro opgehaald. Organisator Stichting Vluchteling heeft ruim 157.000 donateurs. Informatie: Nachtvandevluchteling.nl.


GGD: gezondheidsrisico's door klimaatregels

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

31 MIN

Het is een tikkeltje dubbel. Het kabinet levert met het klimaatbeleid een bijdrage aan de gezondheid, maar sommige maatregelen kunnen weer gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Dat stelt de GGD op haar website. De dienst zegt een belangrijke rol te kunnen spelen bij het belichten van de risico's, ook op lokaal niveau.

Geluidsoverlast


Alles over treinen op één platform te vinden

Alles over treinen op één platform te vinden

Erik de Zwart, bepakt en bezakt voor een treinreis. / Juri Verstappen

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

Video’s, reisverslagen, documentaires over treinen, maar ook boeken en magazines. Dat is vanaf dinsmiddag allemaal te vinden op het platform 24Trains.tv.

Hij stond al aan de wieg van TMF en Radio 538 en is sinds mensenheugenis voorzitter van stichting Top 40. Erik de Zwart komt vandaag met weer iets nieuws: 24Trains.tv. Op dit online streaming platform combineert De Zwart met zijn team video’s met magazines en boeken. Het onderwerp: treinen en alles wat je daar maar bij kunt bedenken. „Alles verzameld op één plek. Een kruising tussen Netflix en Blendle”, zo noemt hij het zelf. De Zwart lanceert 24Trains.tv dinsdagmiddag om 17.30 uur in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op de site is nu alleen een klok te zien, die terugloopt naar nul. Maar aan ov-krant Metro wil de man die jarenlang tv-programma’s maakte zijn treinnieuws alvast wel kwijt.

Wereldprimeur


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Homohuwelijk en abortus niet meer illegaal in Noord-Ierland

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Noord-Ierland liep nog een stapje achter op andere delen van Groot-Brittannië, maar vanaf nu zijn het homohuwelijk en abortus (onder bepaalde voorwaarden) er ook toegestaan.

Wetten die de veranderingen mogelijk maken, zijn dinsdag van kracht geworden.

Niet meer illegaal


Fred laat z'n stylingshandjes weer wapperen

Fred van Leer hier in de kast / TLC

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Iedereen heeft een beste versie van zichzelf, soms zit het alleen ergens verstopt. In het nieuwe seizoen van Alles uit de Kast steekt Fred van Leer z'n stylingsarmen weer uit de mouwen om de vrouwen te laten shinen.

Bel je met Fred, dan lijkt het na seconde drie al alsof je gezellig met hem aan de thee zit, of een wit wijntje. ,,Hé vriendin, wat leuk dat je belt!”, klinkt zijn kenmerkende vrolijke stem vanuit Rotterdam. Vol enthousiasme en verrassende intonaties vertelt hij over het nieuwe seizoen Alles uit de Kast dat vanaf vanavond weer op TLC te zien is. Achttien vrouwen die verschillen als thee en wijn helpt hij aan een nieuwe outfit. Bovenal doen en hij zijn team er alles aan om die beste versie van henzelf terug te vinden. ,,Deze vrouwen zijn stuk voor stuk prachtig wat ze helaas niet altijd willen of kunnen zien. Door ze opnieuw naar zichzelf te laten kijken, gebeurt er een hoop moois.”

Verslonst


Status van de mythische ruimtemissie Artemis

Mythische ruimtemissie Artemis en de eerste vrouw op de maan

Ruimtepakingenieur Kristine Davis tijdens de NASA presentatie van de pakken op 15 oktober. Foto: NASA

Foto van 'Tim van der Steen'

3 UUR

NASA presenteerde recent de ruimtepakken voor project Artemis en wil binnen vijf jaar de eerste vrouw op de maan zetten, maar is dat wel realistisch?

Toen de Griekse oppergod Zeus aan zijn dochter Artemis vroeg wat zij het liefste wilde hebben moest hij lachen om haar antwoord: eeuwige maagdelijkheid. Dat, en een zilveren boog zodat ze altijd kon jagen. Artemis kreeg als we de verhalen geloven haar zin, of de Amerikaanse president dat ook krijgt is nog maar de vraag.

Status van de mythische ruimtemissie Artemis

Christina Koch tijdens haar ruimtewandeling. Foto: NASA


Zo geniet je optimaal van de ‘vallende sterren’-regen

Tekst: Kleed je warm aan en zoek een donkere plek op: er komt een meteorenregen aan! / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

3 UUR

Liefhebbers van vallende sterren kunnen hun wekkers weer zetten: er komt namelijk weer een sterrenregen aan!

Rond deze tijd van het jaar vliegen de Orioniden weer langs de aarde. Over de hele wereld zijn talloze vallende sterren te zien. Althans, vallende sterren zijn het eigenlijk niet. „Het lijkt op een ster, omdat het licht geeft”, legt Weeronline meteoroloog Yannick Damen uit. „Dat is ook wel de enige relatie. Het zijn kleine stofdeeltjes van een komeet die in onze atmosfeer binnenschieten.” In dit geval komen de stofdeeltjes van de planeet Halley vandaan, legt Damen uit. „Zodra ze onze atmosfeer binnenkomen, verbranden ze niet echt maar ontstaat er een soort elektrische lading. Daardoor gaan ze gloeien.”

Stofdeeltjes


Sue zwanger van 22ste kind

Sue zwanger van 22ste kind

Sue zwanger van 22ste kind. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waar de ene ouder al snel zijn handen vol heeft aan überhaupt meer dan één kind, krijgen de Engelse Sue Radford (44) en haar man Noel (48) er maar geen genoeg van. Sue is namelijk in verwachting van haar 22e kindje. Ja, dat lees je goed!

Op hun populaire Youtubekanaal The Radford Family toont het stel bewijs: een echo. Sue is momenteel vijftien weken zwanger en hoopt binnenkort te kunnen vertellen of ze een jongetje of een meisje verwachten. Als het een meisje wordt, heeft het stel elf jongens en elf meisjes.

Inkomsten


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus
Likeability of3

Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus

Ex-politiechef doet aangifte tegen Grapperhaus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Fatima Aboulouafa, de weggestuurde Leidse politiechef, heeft aangifte gedaan van smaad en laster tegen minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. 

Dat bevestigt haar juridisch adviseur Karim Aachboun na berichtgeving van de NOS.

Kritiek


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Facebook krijgt een make-over, werkt dat?

Facebook krijgt een make-over, werkt dat?

Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Facebook wil een aantal veranderingen aanbrengen aan het platform. Dat werd in mei dit jaar aangegeven. Het bedrijf is nu bezig met het testen van de zogeheten ‘dark mode’.  

We zijn er allemaal wel eens schuldig aan: veel te lang scrollen door onze timeline. Vooral ’s avonds wanneer we in bed liggen. En dat is natuurlijk niet goed voor onze ogen. Maar, het nieuwe design van Facebook zou onze ogen meer rust moeten geven.

Het bedrijf is bezig met een make-over van de website, waarin de blauwwitte pagina is veranderd in een compleet zwarte versie. Dat is de zogeheten ‘dark mode’. Via social media laten enkele mensen weten dat ze deze nieuwe versie kunnen uittesten, maar niet iedereen is even enthousiast. Sommigen vinden het te duister. Maar het merendeel is enthousiast over de 'dark mode'. Gelukkig kunnen gebruikers die het niets vinden weer terugschakelen naar de originele versie.


55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger
Likeability of3

55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger

55 olifanten sterven in Zimbabwe van honger. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een wildpark in het westen van Zimbabwe zijn sinds september zeker 55 olifanten gestorven aan honger veroorzaakt door droogte. Dat liet het nationale park maandag weten. 

Een woordvoerder zei dat de dieren waren gestorven in de buurt van waterbronnen verspreid over het nationale park Hwange, een teken dat ze lange afstanden hadden afgelegd om toegang te krijgen tot water.

Onderzoek toonde aan dat ten minste 55 olifanten waren gestorven wegens gebrek aan voedsel en water in het park, dat de grootste olifantenkudde van 50.000 dieren herbergt.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

John Bercow.

Johnson mag brexitstemming niet herkansen

John Bercow. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis, geeft geen toestemming voor een nieuwe stemming op maandag over de brexitdeal van premier Boris Johnson. 

Johnson wilde eigenlijk op zaterdag al parlementaire goedkeuring voor de overeenkomst die hij vorige week sloot met de EU, maar daar staken parlementariërs toen een stokje voor.

Amendement


De boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar de technische recherche het onderzoek voortzet.

Vader van gezin Ruinerwold blijft vastzitten

De boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar de technische recherche het onderzoek voortzet. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vader van het gezin dat samen met zes kinderen afgezonderd leefde op een boerderij in het Drentse Ruinerwold, blijft langer vastzitten. 

De rechter-commissaris van de rechtbank heeft zijn voorarrest maandag met veertien dagen verlengd. Hij zit in beperking, dat wil zeggen dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.

Medeplegen


Hoe zat het ook alweer met de donorwet?

Hoe zat het ook alweer met de donorwet?

Dankzij de nieuwe wet ben je, als je niets laat weten, automatisch donor./ ANP

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Nog geen twee minuten duurt het om je donorkeuze kenbaar te maken. Toch heeft meer dan de helft van de Nederlanders nog niet laten weten of ze hun organen willen afstaan na het overlijden.

‘Ja, tenzij’ is de wet die vorig jaar februari werd aangenomen. Dankzij deze wet ben je, als je niets laat weten, automatisch donor. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en heeft nog steeds meer dan de helft van de Nederlanders geen keuze geregistreerd, zelfs als ze geen donor willen zijn.

Zo ook Samra, die haar keuze als donor niet heeft ingevuld, terwijl ze wel weet van de nieuwe wet. „Ik ben groot voorstander van de nieuwe wet. Maar het registreren doe ik gewoon niet. Het schiet er steeds bij in”, zegt ze.


Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media

Dit zijn de meestgemaakte taalfouten op social media

Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op social media neemt niet iedereen de grammatica-en spellingregels even serieus. Zoals ieder jaar publiceert het bedrijf OBI4 maandag een overzicht van de meestgemaakte fouten op social media.

OBI4, een tool voor online monitoring, doet ieder jaar onderzoek naar hoe het er voorstaat met de spelling van de gemiddelde socialmediagebruiker. Een van de woorden waar vooral creatieve spelling wordt toegepast is: sowieso.

Mond-op-mond


Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners

Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners

Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft het kabinet onlangs geadviseerd om de mogelijkheid tot het lenen van het geld te verruimen voor tweeverdieners die samen een huis willen kopen.

Voor koppels met allebei een inkomen zal het daarom makkelijker worden om een hogere hypotheek af te sluiten. Volgens Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het Nibud, komt dat doordat het sinds een paar jaar mogelijk is de helft van het tweede inkomen mee te tellen bij het bepalen van de maximale woonlast.

Meer geld over


Lerarenstaking op 6 november gaat door

Lerarenstaking op 6 november gaat door

Lerarenstaking op 6 november gaat door / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De leraren in het basis- en voortgezet onderwijs gaan op 6 november staken. Eerder was daar ook al sprake van, maar nu is het officieel. Het ultimatum van onderwijsbonden voor meer geld in het onderwijs is afgelopen.

Tijdens de stakingsdag gaan de leraren niet naar het Malieveld in Den Haag, zoals tijdens de vorige staking op 15 maart wel het geval was. De bonden roepen nu leerkrachten op om op social media zoveel mogelijk van zich te laten horen. „Samen met alle stakers willen we de Tweede Kamer via social media overtuigen dat het anders moet."

Eis


Weer een mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin dit weekend gemined

Weer een mijlpaal: 18 miljoenste bitcoin dit weekend gemined

Foto: Jack Guez / AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ee 18 miljoenste bitcoin is het afgelopen weekend gemined. Een mijlpaal voor de eerste én veruit bekendste cryptomunt.

Die mijlpaal heeft alles te maken met schaarste: er komen maximaal 21 miljoen bitcoins. Nu de 18 miljoenste bitcoin is gevonden, is 85 procent van alle bitcoins al in omloop.

Wat betekent dit voor bitcoin?