In het nieuws

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra tijdens zijn bezoek aan jonge Congolezen.

Foto van 'Erik Jonk'

29 MRT 2018

Waldemar Torenstra en Tineke Ceelen bezochten deze week Congo. Daar is een humanitaire crisis al jaren gaande en de afgelopen periode sterk verergerd. Ondertussen kijkt de wereld naar andere rampen.

4,5 miljoen ontheemden in eigen land, 746.000 vluchtelingen in buurlanden,  13 miljoen mensen die op hulp zijn aangewezen en 27 procent van de kinderen die nooit een schoolklas van binnen zien. Dat zijn de trieste cijfers van de Democratische Republiek Congo, een Afrikaans land zestig keer zo groot als Nederland. Doordat onze ogen vooral op het Midden-Oosten en andere crises zijn gericht, hebben we het bij deze humanitaire ramp over een land dat in stilte lijdt.

Doodop maar strijdbaar

Namens Stichting Vluchteling verbleven Tineke Ceelen (sinds 2003 directeur) en acteur Waldemar Torenstra (sinds 2010 ambassadeur) de afgelopen dagen in Congo. Op weg naar de Nacht van de Vluchteling - zie informatie onderaan- kunnen zij nu over de stille ramp vertellen en aandacht vragen. Metro trof hen woensdagmorgen in alle vroegte bij terugkomst op Schiphol, doodop maar strijdbaar.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra en Tineke Ceelen met bij inwoners van de Democratische Republiek Congo.

Wat is er al zo lang mis in Congo?

Torenstra: Er is een president die al héél lang niet goed functioneert en niet goed voor zijn mensen zorgt.

Ceelen: Maar wel voor zichzelf.

Torenstra: Er zitten rebellengroepen uit oorlogen in de landen er omheen. Er is voedseltekort, waardoor mensen op zoek gaan naar eten, zeer veel seksueel geweld tegen vrouwen en dorpen worden platgebrand. Mensen vluchten voor ziekte-epidemieën als cholera en malaria. Er zijn diverse redenen waarom miljoenen Congolezen binnenlands op zoek gaan naar een betere plek. De overheid doet niets, dus hulporganisaties als Stichting Vluchteling worden hoopvol aangekeken.

Ceelen: Familieleden worden gedwongen om toe te kijken hoe vrouwen en meisjes verkracht worden. Er is een ware geweldsepidemie in Congo. En dat voor een geweldig vruchtbaar land dat een fantastische toeristische bestemming zou kunnen zijn. Maar ja, het is zo gewelddadig dat mensen niet eens in staat zijn om hun akkers te bewerken of hun oogsten binnen te halen. Er is dus honger. Ontheemden gaan van plek naar plek.

Torenstra: Helaas is de rest van de wereld deze ramp een beetje vergeten.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Tineke Ceelen in een van de klinieken die het hoofd amper boven water kunnen houden.

Terwijl jullie weg waren besloot de EU 50 miljoen euro voor Congo uit te trekken, buurlanden nog eens bijna 11 miljoen. Goed nieuws toch?

Ceelen: Echt waar? Fantastisch.

Torenstra: Er is 1,7 miljard dollar nodig, maar alles wat er naartoe gaat helpt. We hebben gezien wat er in de ziekenhuizen van mensenrechtenactivist dokter Mukwege direct met geld gebeurt, dus ook die 50 miljoen is geweldig.

Met z'n dertigen in een plaggenhut

Wat hebben jullie nog meer gezien?

Ceelen: We richten ons op drie provincies waar de crisis hard heeft toegeslagen. Zo waren we in Zuid-Kivu, waar geen vluchtelingenkampen zijn. Grote aantallen ontheemden worden er opgevangen in gastgezinnen, heel bijzonder.

Torenstra: Ik was bij een boer met zeven kinderen in een plaggenhutje. Die heeft vier andere gezinnen met nog eens 22 kinderen opgenomen. Er zat gewoon meer dan dertig man in een hut en die moeten allemaal eten. Eén van de vrouwen was ernstig ziek, maar ja, klinieken kunnen het aantal zieken niet aan. De lokale bevolking kan dat allemaal zelf niet oplossen natuurlijk.

Ceelen: Een aantal groepen als verkrachte vrouwen, hiv-patiënten en ondervoede kinderen krijgen gratis zorg. Andere patiënten niet, met wat zij betalen worden de klinieken draaiende gehouden. Maar meer en meer mensen kunnen de - lage – kosten voor zorg niet meer betalen. De ziekenhuizen hebben daardoor veel te weinig inkomsten en weten niet meer hoe ze zorg kunnen blijven leveren aan de allerarmsten en tóch de lopende kosten voor de gezondheidszorg kunnen blijven betalen.

Horrorverhalen

Weten jullie het nog wel?

Ceelen: 65,6 miljoen mensen in de wereld zijn op de vlucht, dat zijn er meer dan ooit. Frustrerend, maar voor mij geldt: elk mensenleven is er een. Als ik zo’n verkrachte vrouw in het ziekenhuis van Mukwege spreek, dan doe ik m’n stinkende best voor elke euro en elke dollar.

Torenstra: Ik word niet moedeloos, al hoor ik telkens horrorverhalen. Wij hebben het goed en moeten dankbaar zijn dat we andere mensen kunnen helpen. Ik zie de noodzaak, hulp is voor mij een morele plicht.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra trof de afgelopen dagen een flink aantal jonge ontheemde Congolezen.

Hoe kan ik de Stichting Vluchteling helpen?

Ceelen: Door een paar euro over te maken.

Torenstra: En verdiep je eens in de vluchtelingenproblematiek. Ik kan me voorstellen dat mensen het een probleem van zover weg vinden. Maar dan snap je waarom hulp nodig is.

Ceelen: Als elke Nederlander het bedrag van een biertje doneert, dan kunnen wij in probleemgebieden een hoop draaiende houden. Zo makkelijk kan het zijn.

Torenstra: Dan kunnen we heel veel mensen een bed, een dokter en een kommetje soep geven. Dat kun je toch niet niét willen?

Met verwarring

Hoe gaan jullie de Paasdagen in?

Ceelen: Toch vol goede moed. Ik heb door de hartverscheurende verhalen weer kracht om mensen te overtuigen de helpende hand te bieden. Ik ga met hoop de Paasdagen in.

Torenstra: Ik toch met wat verwarring. Ik heb al wat brandhaarden gezien, maar als ik de waanzin in Congo afzet tegenover hoe goed wij het hier hebben… tja, Congo is een hele lelijke plek. Ik begrijp niet waarom zo’n land, met de enorme rijkdom elders in de wereld, niet opgelapt kan worden. Ik snap dat echt niet.

Donderdagavond vertelt Waldemar Torenstra zijn verhaal ook in RTL Late Night.

De Nacht van de Vluchteling

Duizenden deelnemers lopen in de nacht van 16 op 17 juni een sponsorloop van 40 kilometer tijdens de negende Nacht van de Vluchteling. Er zijn dit jaar vier routes, vanuit Rotterdam, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam. In de vooravond zijn er in de hoofdstad ook lopen van 10 en 20 kilometer. De opbrengst is voor 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd (in eigen regio) en gaat naar schoon drinkwater, onderdak, voedsel en medische zorg. In 2017 werd er 1,6 miljoen euro opgehaald. Organisator Stichting Vluchteling heeft ruim 157.000 donateurs. Informatie: Nachtvandevluchteling.nl.


We moeten minder plastic gebruiken, dit kun jij doen

Foto van 'Metro en ANP'

45 MIN

We kennen waarschijnlijk allemaal wel de beelden van schildpadden verstrikt in plastic, vissen op plastic dieet en de enorme berg afval in de zee. Maar het is niet langer een ver-van-ons-bed-show. Ook in de Waddenzee, het IJsselmeer en de Noordzee en in de Nederlandse grachten en sloten dobberen stukken plastic.

Het is niet precies bekend hoeveel plastic er in onze eigen wateren drijft. By the Ocean we Unite, een Nederlandse stichting die met zeiltochten mensen bewust wil maken van de vervuiling, heeft op meer dan zeventig plekken monsters genomen. De monsters werden onder andere in Normandië, Noorwegen, Schotland, Denemarken en Frankrijk genomen. Voor de Franse kust dreven meer dan 130.000 stukken klein plastic per vierkante kilometer.

Hoe dieper, hoe viezer


Daling vertrouwen consument kan ook door regen komen

Gaan we meer/minder aankopen doen dit jaar? Dat valt nu nog niet te voorspellen / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

Consumentenvertrouwen is voor het eerst sinds jaren negatief en dat kan ook door aanhoudende regenbuien en verlies van je lievelingselftal komen. Maar ook door teleurstelling en frustratie en Brexit en de btw-verhoging.

Groen/rood

Veel salarissen zijn omhoog gegaan, de werkloosheid wordt steeds minder en gisteren verscheen het bericht dat er weer minder mensen met een betalingsachterstand zijn. Vele signalen staan op groen en toch is de kleur die deze februari domineert rood, met het eerste negatieve consumentenvertrouwen sinds ruim drie jaar, zo meldt het CBS woensdag. In januari was het consumentenvertrouwen nog 1, een maand later -2 en zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid is verslechterd. Maar daar gaat vaak wel een en ander aan vooraf, volgens econoom Cor Molenaar.


Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10.

Advertorial

GISTEREN

‘The new Galaxy is coming up’ #20february #GalaxyUnpacked #10YearsOfGalaxy, postte Suzanne Schulting dinsdag enthousiast op Instagram. De Olympische kampioene shorttrack had, als gezicht van Samsung, het cijfer 10 in haar handen.

Pre-orderen

De boodschap was duidelijk: de langverwachte Samsung Galaxy S10-smartphone komt eraan (S10, S10+ en S10e). Op woensdag 20 februari start de pre-orderfase, die duurt tot en met 7 maart. Een dag later begint de daadwerkelijke sale van de onder millennials zo gewilde telefoon (opvallend veel dames zijn er overigens fan van!).


Slachtofferhulp roept op minder te kwetsen

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Regelmatig horen we dat we op sociale media best wat aardiger voor elkaar mogen zijn. Slachtofferhulp Nederland doet deze oproep nu ook, maar specifiek voor nabestaanden en slachtoffers van misdrijven, rampen en ongevallen. De organisatie roept op deze mensen niet lastig te vallen met kwetsende oproepen. Donderdag gaat de campagne #socialslachtoffer van start.

De reden voor deze actie is dat medewerkers van Slachtofferhulp Nederland steeds vaker vragen krijgen over vervelende ervaringen op sociale media, zegt bestuursvoorzitter Rosa Hansen. Harde cijfers zijn er helaas niet. „Mensen zouden voortaan eerst na moeten denken en zich inleven in het slachtoffer voordat ze een reactie op social media plaatsen.”

Groot bereik


Op safari met een urban jungle interieur

Op safari met een urban jungle interieur

Advertorial Veneta

GISTEREN

Een enorme trend in 2018, die ook nog even doorzet in 2019! En wat zijn we daar blij om. Alle Nederlanders vlogen massaal naar de tuincentra om vervolgens met een grote buit aan planten weer naar huis te gaan. Leeggeroofde tuincentrums bleven achter: een groot succes. Gelukkig staat deze interieurstijl niet alleen leuk, maar is het ook nog eens goed voor je. In dit artikel komen jullie erachter waarom je op safari moet gaan en je interieur een urban jungle look moet geven.

Pak je koffers maar vast

Ben je van plan om compleet van interieurstijl te gaan wisselen, ga dan eens door je spullen en maak een strenge selectie. Wat gaat er weg en wat blijft? Wanneer je al een paar vintage-items in je oude inrichting had, kun je die zeker weer goed kwijt in je urban jungle. Voor inspiratie over hoe jij jouw urban jungle het liefst hebt, neem je even een kijkje op Pinterest of Instagram. Maak je eigen moodboard en check de ruimte die je beschikbaar hebt. Het leuke is dat alle urban jungle-inrichtingen op elkaar lijken, maar geen één hetzelfde is. Dat is wat we willen, toch?


Dag van de moedertaal: sterven dialecten uit?

Dag van de moedertaal: sterven dialecten uit?

Dialecten worden steeds minder vaak gesproken. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

1 UUR

Vandaag is het de Dag van de Moedertaal. Misschien denk je bij deze dag direct aan officieel erkende talen, maar de dag is vooral om stil te staan bij alle dialecten die ons land rijk is. En dat worden er steeds minder. Sterven de Nederlandse dialecten uit?

Sinds het jaar 2000 viert de Unesco elk jaar op 21 februari de Internationale Dag van de Moedertaal. Voor de Unesco zijn talen hét instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijven taalkundige en culturele tradities bestaan.

Dialect kwetsbaar


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of5

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

18 FEB 2019

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_4ef4c8d924c529cf2b514f0e2c8049a0051007cd_avataruser_57e58222bf4f77b65d094f0c4124fa9d4cd6fa8b_avatar

+3


Webshopklanten ook de dupe van cybercriminelen

Criminelen stelen steeds vaker creditcardgegevens. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Naast phising, ransomware en andere klassieke manieren waarop cybercriminelen te werk gaan, is er nu een nieuwe werkwijze waarop consumenten geld afhandig wordt gemaakt. Online dieven besmetten bestelformulieren wan webshops. Wanneer de nietsvermoedende klant wil afrekenen, komen creditcardgegevens en persoonlijke informatie in verkeerde handen.

De manier wordt formjacking genoemd, meldde cyberbeveiliger Symantec in een artikel. Volgens de beveiliger is het makkelijk om te doen. Iedere maand zijn bijna 5000 unieke website de dupe van deze manier van fraude. Vooral in november en december gebeurt het veel, dat is in de aanloop naar de feestdagen waar veel wordt besteld.

Ook British Airways de dupe


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Likeability of5

Beelden ruzie Rutger Bregman en Fox News uitgelekt

De woordenwisseling was zo fel dat hij niet werd uitgezonden

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Historicus Rutger Bregman is de afgelopen weken veel op de Amerikaanse televisie te zien. Hij pleitte op het Economisch Forum van Davos voor een belasting voor de allerrijksten om zo de verschillen tussen arm en rijk kleiner te maken.

Zijn speech zorgde voor gemengde reacties; sommigen vonden dat hij helemaal gelijk had, anderen vonden dat de oprichter van de Correspondent onzin uitkraamde.

Go fuck yourself


lol
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avatar

Paranoïde dierenbeul dacht dat teckel een spion was

De vastgetapete teckel werd uit een auto gegooid om te sterven ©Jefferson County Sherrif Office

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Jimmy, een teckel uit het landelijk gelegen Jefferson County in de Amerikaanse staat Missouri, werd vorige week met zijn pootjes en muil vastgetapet aangetroffen in een greppel.

De bizarre vondst leidde tot grote woede in de Verenigde Staten, er werd een verdachte aangehouden die bekende deze gruwelijke daad op zijn kerfstok te hebben. Waarom hij dit deed? Hij dacht dat de teckel hem probeerde te bespioneren en raakte in paniek, zo schrijft de River Front Times.


Een brievenbus met de afbeelding van Holocaust-overlever Simone Veil, in het dertiende arrondissement van Parijs, besmeurd met antisemitische leuzen.
Likeability of3

Geweld tegen Joden in Frankrijk neemt toe: waarom?

Een brievenbus met de afbeelding van Holocaust-overlever Simone Veil, in het dertiende arrondissement van Parijs, besmeurd met antisemitische leuzen. / AFP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Dinsdagavond gingen in Parijs en zestig andere Franse steden naar schatting twintigduizend mensen de straat op om te protesteren tegen het toenemende antisemitisme. Diezelfde dag werden vlakbij Straatsburg 96 Joodse graven beklad met hakenkruizen en antisemitische teksten. In de Joodse wijk Le Marais in Parijs zijn de inwoners geschrokken. „Als zelfs de doden niet gerespecteerd worden, wie dan nog wel?”

Stijging geweld tegen Joden

De grootste Joodse gemeenschap van Europa woont in Frankrijk. Sinds een aantal jaar heeft de overheid te kampen met een toename van antisemitisch geweld. Zo werd er in 2018 meer dan 500 keer melding gemaakt van geweld tegen deze gemeenschap. Het betrof een stijging van 74 procent ten opzichte van 2017. Waar deze stijging vandaan komt is volgens Remco Ensel, universitair docent cultuurgeschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de Raboud Universiteit Nijmegen, moeilijk te zeggen. „Het is lastig te verklaren. Een piek in het aantal incidenten is meestal gerelateerd aan een specifieke gebeurtenis, bijvoorbeeld het Midden-Oosten conflict. Dat is nu niet het geval.”


dislikelike
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Hoe ontstaat vurig plasma bij druiven in magnetron?

Druiven en radiogolven zorgen voor een vlammende reactie © Veritasium, YouTube

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het is een bekend trucje in veel YouTube-filmpjes: wanneer je druiven bijna in tweeën snijdt en in de magnetron stopt, ontstaat er een bijzondere vuurshow die wordt veroorzaakt door plasma.

Lange tijd was dit een mysterie; een onverklaarbare reactie tussen de samenstelling van het fruit in combinatie met de radiogolven. Wetenschappers zijn er nu achter gekomen hoe dit precies in zijn werk gaat.


Vanaf 2020 is online gokken in Nederland legaal

Nieuwe online gokwet: wat verandert er precies?

Vanaf 2020 is online gokken in Nederland legaal. Bron: ANP

Foto van 'Femke van Rooijen'

GISTEREN

De kogel is door de kerk: gokken op internet wordt legaal in Nederland. Naar verwachting mogen gokwebsites hun spellen vanaf 2020 in Nederland aanbieden en dat brengt best veel veranderingen met zich mee.

Waar eerst geen enkele controle was, moeten gokwebsites die zich op de Nederlandse markt richten zich aan een aantal spelregels houden. Zo moeten ze om een vergunning te krijgen voldoen aan strenge voorwaarden en worden ze door de Kansspelautoriteit nauwlettend in de gaten gehouden.

De huidige gokwet is stokoud en stamt uit 1964. Een tijd waarin online gokken uiteraard nog niet bestond. Hierdoor is gokken via internet is eigenlijk verboden. Toch is online gokken populair, Nederlanders blijken massaal uit te wijken naar sites in het buitenland. Uit onderzoek van Motivaction blijft dat 1,8 miljoen Nederlanders regelmatig een online gokje wagen.


Politieagent daagt peuter Pomme uit voor wedstrijdje

Aaw... ©Politie Rotterdam EO

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Welk kind wil er nou geen wedstrijdje winnen van de politie? Voor de 3-jarige Pomme uit Rotterdam kwam deze droom woensdagochtend uit toen een agent in een politieauto haar uitdaagde voor een race.

Roze driewieler


Porno kijkende docent keert niet terug naar school
Likeability of5

Porno kijkende docent keert niet terug naar school

De docent zou binnenkort met pensioen gaan / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De docent die onlangs geschorst was omdat hij op zijn computer porno keek in de klas, keert niet terug naar school. De man, die lesgaf op het Staring College in Lochem, was gefilmd door een leerling die het filmpje online zette. Volgens bestuurder Nico Woonink is met de betreffende leerling „indringend" gesproken.

Pensioen

De docent gaat binnenkort met pensioen, maar zal tot die tijd niet meer voor de school werken. Zijn schorsing, die inging toen hij betrapt werd op 7 februari, is inmiddels beëindigd. Met de docent is een regeling getroffen. Hij zou volgens de school ook beseffen dat hij niet meer terug zou kunnen keren.


love
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avatar

34 Nederlanders krijgen nog 'Hitlerpensioen'
Likeability of5

34 Nederlanders krijgen nog 'Hitlerpensioen'

/ AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Naast 27 Belgen, krijgen ook 34 hoogbejaarde Nederlanders nog altijd een 'hitlerpensioen'. Dat heeft EenVandaag uitgezocht. Ze krijgen nog altijd aanvullend pensioen vanuit Duitsland, vanwege hun dienstjaren bij de Waffen-SS.

Trouw, loyaliteit en gehoorzaamheid

In 14 gevallen gaat het om hun weduwen. Volgens EenVandaag betaalt Duitsland sinds 1950 pensioenen aan alle ex-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog schade hebben opgelopen. De betalingen voor Nederland worden uitgekeerd door het Landschafts Verband Rheinland (LVR). Een woordvoerder van de LVR laat weten dat tien van de 34 Nederlanders ook de Duitse nationaliteit hebben.


like
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avatar

Ballonnen oplaten wordt verboden in Den Haag

Ballonnen oplaten wordt verboden in Den Haag

/ Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ballonnen oplaten bij je trouwerij is er niet meer bij in Den Haag. Daar komt binnenkort een verbod op het oplaten van ballonnen. Om dierenleed tegen te gaan.

Ludieke actie

Wanneer dat verbod moet ingaan is overigens nog niet bekend, net zoals niet duidelijk is wat voor straf erop komt te staan. „De restanten van ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren", legt wethouder Richard de Mos uit. Die restanten zorgen daarmee voor „veel dierenleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van ballonresten."


Het belooft een spannende WIDM te worden zaterdag

Het belooft een spannende WIDM te worden zaterdag

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Weet jij al zeker wie de mol is? Of lijd je toch aan tunnelvisie... Het 19e seizoen komt bijna op z'n einde met de halve finale zaterdag. En uit de teaser blijkt dat het zomaar eens heel spannend kan gaan worden.

Vrijstelling