In het nieuws

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra tijdens zijn bezoek aan jonge Congolezen.

Foto van 'Erik Jonk'

29 MRT 2018

Waldemar Torenstra en Tineke Ceelen bezochten deze week Congo. Daar is een humanitaire crisis al jaren gaande en de afgelopen periode sterk verergerd. Ondertussen kijkt de wereld naar andere rampen.

4,5 miljoen ontheemden in eigen land, 746.000 vluchtelingen in buurlanden,  13 miljoen mensen die op hulp zijn aangewezen en 27 procent van de kinderen die nooit een schoolklas van binnen zien. Dat zijn de trieste cijfers van de Democratische Republiek Congo, een Afrikaans land zestig keer zo groot als Nederland. Doordat onze ogen vooral op het Midden-Oosten en andere crises zijn gericht, hebben we het bij deze humanitaire ramp over een land dat in stilte lijdt.

Doodop maar strijdbaar

Namens Stichting Vluchteling verbleven Tineke Ceelen (sinds 2003 directeur) en acteur Waldemar Torenstra (sinds 2010 ambassadeur) de afgelopen dagen in Congo. Op weg naar de Nacht van de Vluchteling - zie informatie onderaan- kunnen zij nu over de stille ramp vertellen en aandacht vragen. Metro trof hen woensdagmorgen in alle vroegte bij terugkomst op Schiphol, doodop maar strijdbaar.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra en Tineke Ceelen met bij inwoners van de Democratische Republiek Congo.

Wat is er al zo lang mis in Congo?

Torenstra: Er is een president die al héél lang niet goed functioneert en niet goed voor zijn mensen zorgt.

Ceelen: Maar wel voor zichzelf.

Torenstra: Er zitten rebellengroepen uit oorlogen in de landen er omheen. Er is voedseltekort, waardoor mensen op zoek gaan naar eten, zeer veel seksueel geweld tegen vrouwen en dorpen worden platgebrand. Mensen vluchten voor ziekte-epidemieën als cholera en malaria. Er zijn diverse redenen waarom miljoenen Congolezen binnenlands op zoek gaan naar een betere plek. De overheid doet niets, dus hulporganisaties als Stichting Vluchteling worden hoopvol aangekeken.

Ceelen: Familieleden worden gedwongen om toe te kijken hoe vrouwen en meisjes verkracht worden. Er is een ware geweldsepidemie in Congo. En dat voor een geweldig vruchtbaar land dat een fantastische toeristische bestemming zou kunnen zijn. Maar ja, het is zo gewelddadig dat mensen niet eens in staat zijn om hun akkers te bewerken of hun oogsten binnen te halen. Er is dus honger. Ontheemden gaan van plek naar plek.

Torenstra: Helaas is de rest van de wereld deze ramp een beetje vergeten.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Tineke Ceelen in een van de klinieken die het hoofd amper boven water kunnen houden.

Terwijl jullie weg waren besloot de EU 50 miljoen euro voor Congo uit te trekken, buurlanden nog eens bijna 11 miljoen. Goed nieuws toch?

Ceelen: Echt waar? Fantastisch.

Torenstra: Er is 1,7 miljard dollar nodig, maar alles wat er naartoe gaat helpt. We hebben gezien wat er in de ziekenhuizen van mensenrechtenactivist dokter Mukwege direct met geld gebeurt, dus ook die 50 miljoen is geweldig.

Met z'n dertigen in een plaggenhut

Wat hebben jullie nog meer gezien?

Ceelen: We richten ons op drie provincies waar de crisis hard heeft toegeslagen. Zo waren we in Zuid-Kivu, waar geen vluchtelingenkampen zijn. Grote aantallen ontheemden worden er opgevangen in gastgezinnen, heel bijzonder.

Torenstra: Ik was bij een boer met zeven kinderen in een plaggenhutje. Die heeft vier andere gezinnen met nog eens 22 kinderen opgenomen. Er zat gewoon meer dan dertig man in een hut en die moeten allemaal eten. Eén van de vrouwen was ernstig ziek, maar ja, klinieken kunnen het aantal zieken niet aan. De lokale bevolking kan dat allemaal zelf niet oplossen natuurlijk.

Ceelen: Een aantal groepen als verkrachte vrouwen, hiv-patiënten en ondervoede kinderen krijgen gratis zorg. Andere patiënten niet, met wat zij betalen worden de klinieken draaiende gehouden. Maar meer en meer mensen kunnen de - lage – kosten voor zorg niet meer betalen. De ziekenhuizen hebben daardoor veel te weinig inkomsten en weten niet meer hoe ze zorg kunnen blijven leveren aan de allerarmsten en tóch de lopende kosten voor de gezondheidszorg kunnen blijven betalen.

Horrorverhalen

Weten jullie het nog wel?

Ceelen: 65,6 miljoen mensen in de wereld zijn op de vlucht, dat zijn er meer dan ooit. Frustrerend, maar voor mij geldt: elk mensenleven is er een. Als ik zo’n verkrachte vrouw in het ziekenhuis van Mukwege spreek, dan doe ik m’n stinkende best voor elke euro en elke dollar.

Torenstra: Ik word niet moedeloos, al hoor ik telkens horrorverhalen. Wij hebben het goed en moeten dankbaar zijn dat we andere mensen kunnen helpen. Ik zie de noodzaak, hulp is voor mij een morele plicht.

Waldemar Torenstra: Congo lijdt in stilte

Waldemar Torenstra trof de afgelopen dagen een flink aantal jonge ontheemde Congolezen.

Hoe kan ik de Stichting Vluchteling helpen?

Ceelen: Door een paar euro over te maken.

Torenstra: En verdiep je eens in de vluchtelingenproblematiek. Ik kan me voorstellen dat mensen het een probleem van zover weg vinden. Maar dan snap je waarom hulp nodig is.

Ceelen: Als elke Nederlander het bedrag van een biertje doneert, dan kunnen wij in probleemgebieden een hoop draaiende houden. Zo makkelijk kan het zijn.

Torenstra: Dan kunnen we heel veel mensen een bed, een dokter en een kommetje soep geven. Dat kun je toch niet niét willen?

Met verwarring

Hoe gaan jullie de Paasdagen in?

Ceelen: Toch vol goede moed. Ik heb door de hartverscheurende verhalen weer kracht om mensen te overtuigen de helpende hand te bieden. Ik ga met hoop de Paasdagen in.

Torenstra: Ik toch met wat verwarring. Ik heb al wat brandhaarden gezien, maar als ik de waanzin in Congo afzet tegenover hoe goed wij het hier hebben… tja, Congo is een hele lelijke plek. Ik begrijp niet waarom zo’n land, met de enorme rijkdom elders in de wereld, niet opgelapt kan worden. Ik snap dat echt niet.

Donderdagavond vertelt Waldemar Torenstra zijn verhaal ook in RTL Late Night.

De Nacht van de Vluchteling

Duizenden deelnemers lopen in de nacht van 16 op 17 juni een sponsorloop van 40 kilometer tijdens de negende Nacht van de Vluchteling. Er zijn dit jaar vier routes, vanuit Rotterdam, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam. In de vooravond zijn er in de hoofdstad ook lopen van 10 en 20 kilometer. De opbrengst is voor 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd (in eigen regio) en gaat naar schoon drinkwater, onderdak, voedsel en medische zorg. In 2017 werd er 1,6 miljoen euro opgehaald. Organisator Stichting Vluchteling heeft ruim 157.000 donateurs. Informatie: Nachtvandevluchteling.nl.


Deel Amerikanen draagt hele week zelfde ondergoed

Deel Amerikanen draagt hele week zelfde ondergoed

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

26 MIN

De dag beginnen met een schone onderbroek, dat is hoe de meeste mensen het aanpakken. Toch doen ze het in Amerika een stukje anders. Uit onderzoek van onderbroekenmerk Tommy John blijkt dat 45 procent van de Amerikanen weleens hetzelfde stuk ondergoed voor twee dagen of langer aanhoudt.

Dertien procent van de ondervraagden houdt gerust dezelfde boxer of string de hele week aan, schrijft USA Today. Volgens Tommy John is dat bij mannen zo'n 2,5 keer vaker het geval dan bij vrouwen.

Er is eigenlijk bar weinig kennis over wát er nu precies in de onderbroekenla ligt. Zo doet bijna de helft van de Amerikanen minstens een jaar met hetzelfde onderbroekkie. Nog eens 38 procent heeft geen flauw idee hoe lang ze het oudste exemplaar al hebben liggen.


Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

Illustratie van vrouw op rots / Pexels

Foto van 'Metro'

1 UUR

Bij het nemen van een selfie is in Australië zaterdag een 27-jarige vrouw overleden. Ze viel van een klif tijdens het nemen van een selfie. Dat schrijft The Guardian

Het ongeluk gebeurde bij de Diamond Bay, nabij Sydney. Volgens ooggetuigen was de vrouw foto's aan het maken toen ze plots van de klif af viel. Ze kwam dertig meter lager op stenen terecht. Er is nog geprobeerd haar te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Diamond Bay is een populaire fotoplek voor toeristen, die vaak over het hek heen klimmen om foto's te maken op de rand van de klif. Eerder dit jaar werd al onderzocht hoe men deze trend tegen kan gaan. Er werd aan camerabewaking of meer hekken gedacht.


Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?video icon
01:09

In samenwerking met Dutch Film Works

15 AUG 2019

Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?

In 2013 was het Witte Huis het doel van terroristen, in 2016 werd Londen verwoest. Nu wordt Mike Banning (Gerard Butler) zelf verdacht van een aanval op de president. Drones vormen daarbij de nieuwe terroristische dreiging.

Actiefilm Angel Has Fallen

Dat is de keiharde werkelijkheid in de actiefilm Angel Has Fallen, na de net zo keiharde voorgangers Olympus Has Fallen en London Has Fallen. Lukt het Mike Banning zijn eigen collega’s van de FBI te ontwijken, terwijl hij de échte dreiging probeert te ontmaskeren?

Je kunt het allemaal ontdekken, vanaf 22 augustus in de bioscoop.


Twee doden door mes-aanval op Duits station

Twee doden door mes-aanval op Duits station

Er zijn twee mensen doodgestoken op een Duits station, een verdachte is aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Op het station in het Duitse Iserlohn (Noordrijn-Westfalen) zijn zaterdag twee mensen doodgestoken. De slachtoffers zijn een man en een vrouw, meldt een woordvoerder van de politie. In de loop van de middag is een verdachte aangehouden.

Relationele sfeer

Volgens de eerste bevindingen gaat de politie uit van een daad in de relationele sfeer. Verscheidene mensen waren getuige van de bloedige daad. Volgens de Duitse krant Bild heeft een van de slachtoffers nog voor zijn leven gevochten, maar hij kon niet worden gered.


Veel Amerikanen bang voor massaschietpartij

Veel Amerikanen bang voor massaschietpartij

Een derde van de volwassen Amerikanen vermijdt bepaalde plaatsen of evenementen uit angst voor massaschietpartijen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een derde van de volwassen Amerikanen vermijdt bepaalde plaatsen of evenementen uit angst voor massaschietpartijen. Dat meldt Time op basis van onderzoek van de American Psychological Association (APA). Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de schietpartijen in Dayton en El Paso begin augustus. Daarbij kwamen in totaal 32 mensen om.

Stress door angst

Maar liefst 79 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten (VS) ervaart stress uit angst voor schietpartijen. Een kwart van de ondervraagden zei dat ze hun leven zelfs aanpassen uit angst voor een moordpartij. Uit het onderzoek blijkt dat veel Amerikanen bang zijn als ze zich begeven bij openbare evenementen, winkelcentra, scholen of bioscopen. In 2019 zijn er al schietpartijen geweest bij een bank, universiteit, pakhuis, gemeentecentrum, voedselfestival en een Walmart-filiaal.


Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst
Likeability of3

Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst

Een agent legt bloemen op de plek van het ongeluk. /ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

In Engeland heeft zich een tragedie afgespeeld: een 28-jarige politieagent is donderdagavond overleden tijdens zijn dienst. Hij werd vermoedelijk aangereden door inbrekers. De agent, Andrew Harper, was pas kort geleden getrouwd. In juli beleefde hij volgens vrienden en familie de „bruiloft van zijn leven". Hij en zijn kersverse vrouw Lissie zouden bijna op huwelijksreis gaan.

Donderdagavond had Harper avonddienst toen hij en zijn collega's een inbraakmelding kregen. De agenten gingen eropaf en kwamen terecht in een plaatsje net buiten het dorp Sulhamstead, ten westen van Londen.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic
Likeability of3

Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic

Mariam, een populaire Thaise zeekoe die continu gefilmd werd, is overleden door plastic in haar maag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De jonge zeekoe, Mariam, die in Thailand een internethit werd, is overleden. De doejong, die 24 uur lang live op internet te volgen was, is gestorven door een bloeding vanwege plastic in haar maag. Mariam leefde in het water langs de zuidwestkust van Thailand.

Continu gefilmd

Het zoogdier veroverde eerder dit jaar de harten van velen toen op beelden te zien was hoe ze in het water met reddingswerkers speelde. Het dier werd daarna continu gefilmd door acht camera's en de beelden werden door veel Thai bekeken. De verzorgers van Mariam stelden speciale voedertijden in, zodat mensen online konden inschakelen.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leraren massaal de straat op in Hongkong

Leraren massaal de straat op in Hongkong

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong, duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:21

Duizenden leraren en leraressen zijn zaterdag ondanks zware onweersbuien in Hongkong de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Ze zijn het niet eens met de toenemende invloed van China, waarvan Hongkong sinds 1997 een autonome staat is. Ze zijn bang dat het nu gevoerde „één land, twee systemen-beleid" wordt uitgehold.

Onrust

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong. Duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. Al honderden mensen zijn gearresteerd en zelfs het vliegverkeer heeft even stilgelegen door demonstraties op het vliegveld. Zaterdag was het voor het eerst dat leraren massaal van zich lieten horen.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam
Likeability of3

Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam

Vrijdag kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring, daarbij is een Belgische vrouw omgekomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:35

Bij een aanvaring in Rotterdam is vrijdag een 62-jarige vrouw uit België om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde op de Nieuwe Maas. Ter hoogte van het Antwerpse Hoofd kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring. Twaalf anderen vielen overboord. Zij werden door onder meer watertaxi's en andere boten uit het water gehaald.

De Zeehavenpolitie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en spreekt daarvoor met getuigen en betrokkenen.

Twee schippers aangehouden


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

De auto negeerde een stopteken en vluchtte over de A2 naar België. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:51

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto met Frans kenteken achtervolgd, die in Gronsveld (Limburg) een stopteken van de politie had genegeerd. Dat leidde tot een wilde achtervolging tot diep in Belgisch grondgebied. Pas in Namen kon de auto worden klemgereden. In de auto werden drugs gevonden, de drie inzittenden zijn aangehouden. Ook bleek het kenteken niet bij de auto te horen, maakte de politie zaterdag bekend.

Stopteken

De politie gaf de bestuurder in Gronsveld een stopteken omdat één van de koplampen kapot was. Maar de automobilist gaf gas en vluchtte over de A2 naar België. Tijdens zijn vlucht probeerde de bestuurder meerdere keren de achtervolgende politiewagen te rammen, maar die kon steeds op tijd uitwijken.


21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval.

21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval

21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:58

De 21-jarige man die vorige week zaterdag zwaarbewapend een Noorse moskee binnendrong, heeft zijn daad bekend. Dat heeft officier van justitie Pal-Fredrik Hjort Kraby vrijdagavond laat meegedeeld na een meer dan vier uur durend verhoor.

De man heeft echter formeel geen schuld bekend aan moord en het plegen van een terreurdaad, aldus de aanklager. Eerder wenste de verdachte niets te verklaren.

De Noor wordt ervan verdacht het islamitisch centrum in Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, met zeker twee vuurwapens te zijn binnengedrongen en ook te hebben geschoten. Daarna werd hij overmeesterd door een 65-jarige man, die lichtgewond raakte. De jonge Noor zou een extreemrechts motief hebben.


Hoera: de zomer keert volgende week terug!

Hoera: de zomer keert volgende week terug!

Hoera: de zomer keert volgende week terug! Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:05

Waar we begin augustus nog vreesden dat het gedaan was met de zomer, kunnen we nu opgelucht ademhalen. Na een week met regen, wind, lage temperaturen en af en toe onweer keert de zomer volgende week weer terug, meldt Weerplaza.

Zo gaat de temperatuur deze week steeds verder omhoog en wordt het volgend weekend (24 & 25 augustus) weer zomers warm in Nederland. In het hele land is de minimum temperatuur zeker 25 graden. In het zuiden en oosten kan het mogelijk zelfs 30 graden worden.

Regen


Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen.

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:10

Ongeloof en shock. De ouders van atleet Roelf B. (21) snappen nog steeds niet dat hun zoon in Hongarije is opgepakt voor drugshandel. In een interview met De Volkskrant omschrijven ze hun zoon als een zeer gedisciplineerd sporter.

Het was volgens hen de eerste keer dat hij muziekfestival Sziget in Boedapest bezocht, in tegenstelling tot verhalen die rondgingen over dat hij er vorig jaar ook al drugs zou hebben verkocht.

'Niks voor hem'


Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing.
Likeability of5

Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing

Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing. Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:30

Jeukende ogen, een loopneus en krabben als een malle. Allergisch zijn is geen pretje. Voor de mensen onder ons die allergisch zijn voor katten kan daar binnenkort echter iets aan gedaan worden. Er komt namelijk een vaccin dat je kattenallergie op kan lossen.

Britse wetenschappers hebben na tien jaar onderzoek eindelijk een vaccin ontwikkeld. HypoCat is een middel dat, na injectie, de proteïne Fel d 1 afbreekt. Die stof zit in het speeksel van katten en veroorzaakt je allergie.

Geduld


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit.

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:40

Geld verdienen met het verkopen van persoonsgegevens. Uit documenten in handen van het AD blijkt dat energieverkopers het massaal doen. Zo wisselen ze op grote schaal adressen, bankrekeningnummers en burgerservicenummers uit om telefonisch te kunnen verkopen.

Diverse bedrijven handelen in deze persoonsgegevens. Volgens meerdere bronnen gaat het ook om gegevens uit datalekken die vervolgens worden verkocht. Daarnaast delen verkopers onderling grote hoeveelheden persoonlijke gegevens.

Identiteitsfraude


Bevestigd: Epstein pleegde zelfmoord in cel

Bevestigd: Epstein pleegde zelfmoord in cel

De gevangenis waar Epstein dood werd gevonden / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 66-jarige miljardair Jeffrey Epstein heeft inderdaad zelfmoord gepleegd. Dat blijkt uit de officiële resultaten van de lijkschouwing, schrijft The New York Times. 

Botbreuken

Bijna een week geleden werd de steenrijke Epstein levenloos in zijn cel in Manhattan gevonden. Uit onderzoek bleek dat hij zichzelf heeft opgehangen. Eerder werden al botbreuken in zijn nek geconstateerd. De dood en botbreuken waren aanleiding voor vele complottheorieën. Zo werd gedacht dat Epstein vermoord zou zijn in zijn cel.


Groenland niet te spreken over plan Trump

Groenland niet te spreken over voorstel Trump

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Denemarken en Groenland waren op zijn zachtst gezegd not amused met het voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump om Groenland te kopen. „We willen best onderhandelen, maar we zijn NIET te koop", laten Deense en Groenlandse ministers weten.

1 april


Parachutiste overleeft val van 1500 meter

Parachutiste overleeft val van 1500 meter

Parachutiste overleeft val van 1500 meter. Foto ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een vrouw heeft in Canada een val van meer dan 1500 meter overleefd nadat haar parachute niet was opengegaan. Een ooggetuige zei tegen de nieuwszender Radio-Canada dat zowel haar gewone parachute als het reserve-valscherm niet hun werk deden.

De ervaren parachutiste overleefde de val doordat ze in bomen terechtkwam. Ze ligt in het ziekenhuis met verschillende botbreuken, onder meer meerdere wervels, maar is buiten levensgevaar.

Onderzoek