Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Veertien EU-landen zetten Russische diplomaten uit

Nederland en dertien andere EU-lidstaten gaan Russische diplomaten uit hun land zetten. Dit nieuws maakte EU-president Donald Tusk maandag in Brussel bekend.

Groot-Brittannië wees eerder al 23 diplomaten uit, nu volgen ook Duitsland, Frankrijk, Nederland, Denemarken en andere landen. Tusk zei niet uit te sluiten dat nog meer Europese landen de komende dagen volgen. De maatregelen zijn een reactie op de moordaanslag met een zenuwgas in Engeland op de Russische ex-spion Sergej Skripal. Met het uitzetten van de diplomaten uiten de landen hun solidariteit met Groot-Brittannië in het conflict.

Twee inlichtingenmedewerkers

Nederland zet twee inlichtingenmedewerkers uit, liet Mark Rutte weten. Zowel Duitsland als Frankrijk zet vier Russische diplomaten uit. Tsjechië zegt drie Russische diplomaten de wacht aan. Letland heeft een Russische militaire attaché laten weten dat hij moet vertrekken en Litouwen zet drie diplomaten uit. Oekraïne stuurt dertien diplomaten terug naar Rusland.

Eerder op maandag riepen vier EU-landen de Russische ambassadeur in hun land op het matje over de kwestie. Het waren Estland, Letland, Litouwen en Polen. Deze Europese landen hebben alle vier een grens met Rusland. Op de Europese top van afgelopen week is afgesproken dat EU-landen als steun aan de Britten stappen tegen Rusland gaan ondernemen.

Ook de VS onderneemt actie en wijst zestig Russische diplomaten uit. Het gaat om medewerkers van Russische inlichtingendiensten. Daarnaast moet het Russische consulaat in Seattle worden gesloten. Dit meldde het Witte Huis, dat daarmee de moordaanslag met gif in Engeland op een Russische ex-spion, Sergej Skripal, veroordeelt en steun betuigt voor het Britse standpunt in de kwestie.

Geen betrokkenheid

Rusland ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag begin maart met een chemische stof die ooit in de toenmalige Sovjet-Unie is ontwikkeld. Moskou stelt dat de Britten die uit de Europese Unie wil stappen, de kwestie misbruiken om de de betrekkingen tussen de EU en Rusland te beschadigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.