Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Slachthuis in België verkocht vlees van 12 jaar oud

Het Belgische slachthuis Veviba heeft flink gesjoemeld met vlees. Het vleesbedrijf uit Bastenaken voerde in 2016 vlees uit naar Kosovo dat twaalf jaar oud was.

Dat meldt Het Laatste Nieuws. „Op 19 september 2016 kwam in Kosovo een vrachtwagen aan met vlees van Veviba uit Bastenaken. Het merendeel van de etiketten was kapotgescheurd. Op de restjes die nog zichtbaar waren, bleek dat het vlees dateerde uit 2004″, staat in een gerechtelijk verslag waar de Belgische krant inzage in had.

Herverpakt

Uit de etiketten bleek ook dat een deel van het vlees afkomstig was uit de slachthuizen van Izegem en Harelbeke. Het was herverpakt in dozen met het merknummer van Veviba. Nog diezelfde maand kreeg het federaal voedselagentschap FAVV een klacht binnen van de Kosovaarse voedselinspectie, waarna een onderzoek werd gestart.

Ingevroren vlees dat twaalf jaar oud is, smaakt minder en het ziet er niet uit, maar het hoeft geen gevaar voor de volksgezondheid te betekenen. „Tenminste, zolang de koudeketen niet onderbroken werd en het vlees steeds bewaard bleef bij -18 graden”, zegt Bruno De Meulenaer, professor Levensmiddelentechnologie verbonden aan de UGent tegen de krant. „Je wordt er niet ziek van. Maar sowieso zijn dit praktijken die niet door de beugel kunnen.”

FAVV

Intussen ligt ook de voedselwaakhond FAVV onder vuur, schrijven Belgische media. In 2017 gingen inspecteurs vier keer langs in het slachthuis, maar ze stelden geen onregelmatigheden vast. Ze zouden alleen de routinecontroles hebben uitgevoerd, terwijl FAVV op de hoogte was van de feiten in het Zuidoost-Europese land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.