Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Rusland reageert met uitzetting 60 diplomaten VS

Zestig Amerikaanse diplomaten moeten Rusland over een week verlaten. Dat meldt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Niet alleen de Verenigde Staten maar ook andere landen – waaronder Nederland – kunnen vergelijkbare uitzettingen verwachten.

Lavrov reageert hiermee op de recent besloten uitwijzing van Russische diplomaten. Tot deze maatregel was over gegaan nadat de voormalige dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter werden aangevallen met zenuwgas in Groot-Brittannie. Hierop besloten meerdere NAVO-landen om in totaal 150 Russische diplomaten huiswaarts te sturen.

Wederkerigheid

De Russische tegenmaatregelen berusten volgens Lavrov op „wederkerigheid”. Zo moet ook het consulaat van de Verenigde Staten in Sint-Petersburg de deuren sluiten. Washington besloot eerder zestig Russische diplomaten uit te wijzen en het Russische consulaat in Seattle te sluiten. Rusland slaat nu op dezelfde wijze terug.

„Wat betreft de andere landen; we zullen ‘oog om oog’ reageren”, zei Lavrov volgens persbureau TASS. „Dat heeft betrekking op het aantal medewerkers van diplomatieke missies dat Rusland moet verlaten.” Rusland wees eerder ook al 23 Britse diplomaten uit, omdat hetzelfde aantal Russische collega’s het Verenigd Koninkrijk moest verlaten.

De vlag van de Europese Unie in Moskou ©ANP

‘Vijandige handelingen’

De zestig Amerikanen die het land moeten verlaten, krijgen tot 5 april om te vertrekken. Het gaat volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om 58 in Moskou gestationeerde diplomaten en twee medewerkers van een diplomatieke post in Jekaterinenburg. Als de Amerikanen besluiten tot nieuwe „vijandige handelingen”, worden volgens het ministerie aanvullende maatregelen genomen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Russische stap niets met ,,wederkerigheid" te maken heeft en dat de VS zal bestuderen welke stappen te nemen. „De Russische Federatie is niet geïnteresseerd in een dialoog over onderwerpen die belangrijk zijn", aldus de woordvoerder.

https://twitter.com/ministerBlok/status/979011994664792064

Nederland

Nederland heeft nog niets vernomen van Rusland over vergeldingsmaatregelen voor de uitzetting van twee Russische inlichtingenmensen. Rusland liet eerder op de avond weten dat het met gelijke munt terugbetaalt.

Nederland en tientallen gelijkgezinde landen hebben Russische functionarissen de deur gewezen omdat Rusland geen openheid van zaken geeft over de moordaanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal. De twee Russen die Nederland de wacht heeft aangezegd moeten eind volgende week het land hebben verlaten.

Minister Stef Blok reisde woensdag af naar Groot-Brittannië om over de gifgasaanval te praten. Omdat Rusland volgens het beginsel van ,,wederkerigheid” zegt te willen antwoorden, lijkt Nederland te moeten rekenen op de uitzetting van twee Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daarover echter nog niets te hebben gehoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.