Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 7 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Rugbyspeler verlamd na inslikken naaktslak

Sam Ballard, een rugbyspeler die echt wel tegen een stootje kan, ging op zijn negentiende een stomme weddenschap aan. Zijn vrienden daagden hem uit een naaktslak door te slikken. Sam deed het en raakte verlamd.

De weddenschap vond achttien jaar geleden plaats en nog elke dag heeft Sam gespecialiseerde hulp nodig. De Australische overheid gaf het gezin hiervoor twee jaar geleden 492.000 Australische dollar, iets meer dan 300.000 euro. Vorig jaar september zakte deze uitkering echter ineens naar 135.000 dollar (85.000 euro). Het gezin is hiervan niet op de hoogte gesteld en verkeert daardoor nu in ernstige financiële problemen.

Uitdaging

Sam zat met zijn vrienden rond een tafel op een feestje toen het oog van één van zijn vrienden op een naaktslak viel. De jongens hadden al wat rode wijn gedronken en de stemming zat er goed in. De vriend daagde Sam uit de naaktslak op te eten. Hij wilde zich niet laten kennen en deed het. Achteraf de grootste fout van zijn leven.

De tiener werd ziek en belandde in het ziekenhuis. Daar bleek dat hij besmet was door de rondworm angiostrongylus cantonensis. Dit beestje infecteert ratten en slakken. Normaal gesproken worden mensen hier niet mee besmet en als het gebeurt, is het vaak onschuldig. De meeste mensen hebben geen klachten en genezen van de infectie.

Hersenen aangetast

Sam had minder geluk. De rondwormen tastten zijn hersenen aan en hij raakte in een lange coma van 420 dagen. Hierdoor raakte hij volledig verlamd. In november 2011 was moeder Katie nog hoopvol en schreef ze op Facebook dat haar zoon gewoon weer zou kunnen lopen en praten. Hij zou nog altijd hetzelfde ondeugende, eigenwijze karakter hebben.

Later gaf zij echter toe hoe slopend de toestand van Sam is: „Zijn leven is voor altijd veranderd. Mijn leven is voor altijd veranderd. Dit is immens, de impact is immens.” Haar zoon is nu 28 en heeft regelmatig toevallen, ook kan hij zijn eigen lichaamstemperatuur niet regelen. Zijn eten krijgt hij door een slangetje. Omdat het lichaam van de man eigenlijk niets zelf kan, zijn de kosten van zijn zorg ongelofelijk duur.

Dat het gezin zoveel geld heeft verloren door een onverwachte mindering in de overheidstoelage, is ook een extra klap. Ze hebben een schuld van zo’n 42.000 dollar. Maar gelukkig is het verhaal van Sam ook binnen de Australische overheid niet onopgemerkt gebleven. Een minister vertelde Daily Telegraph momenteel nauw samen te werken met de familie van Sam om een oplossing te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.