Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 26 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Media delen berichten van slachtoffers na brand

Zondag zijn er door een grote brand in winkelcentrum Winterkers in Kemerovo, Siberië, zeker 64 mensen om het leven gekomen. Nu een dag na de brand schrijven Russische media over wat er allemaal is voorgevallen in het winkelcentrum.

Zo werden de bezoekers door het winkelpersoneel in de steek gelaten, en bleken de sprinklers niet te werken. Bezoekers die de ramp overleefden spraken na afloop tevens over nooduitgangen die op slot zaten, en omschreven hoe de rook en de vlammen zich razendsnel verspreidden.

Berichtjes

De meeste bezoekers dachten dat hun laatste uur geslagen had en verstuurden berichtjes naar familieleden. Een twaalfjarig meisje schreef aan haar tante: „Zeg mama dat ik van haar hield. Zeg iedereen dat ik van hen hield.”

In de bioscoop van het winkelcentrum was niet eens te merken dat er een hevige brand woedde. De mensen in de zaal werden gewaarschuwd door een man die de zaal in kwam rennen en schreeuwde: „brand, brand!” Volgens een vrouw die de bioscoop bezocht samen met haar man en zoon, ging er geen alarm af, en gingen de zaallichten niet aan.

Volgens de NOS waren er omdat het zondag was, veel gezinnen met kinderen aanwezig in het winkelcentrum. Ondanks het feit dat het weekend was, was er zelfs een hele schoolklas aanwezig in de bioscoop. Russische media lieten beelden zien van een geëmotioneerde vrouw die de kinderen niet kon vinden. „We kunnen niemand vinden en de deuren zitten op slot.”

Oorzaak

Beelden van mensen die uit ramen sprongen om aan de vlammenzee te ontsnappen, maken nog eens goed duidelijk hoe ernstig de situatie was. Een elfjarige jongen ligt door zijn sprong uit het raam zwaargewond in het ziekenhuis.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Wel wordt er door Russische media gegist naar het ontstaan van de brand. Zo zijn er woorden gevallen over een kortsluiting, maar wordt er ook gerept over een groep jongeren die de brand zou hebben aangestoken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.