Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Lage cijfers kunnen komen door biologische klok

Misschien wordt het tijd om schooltijden in te delen op de biologische klok van studenten. Volgens een nieuw onderzoek aan de universiteiten UC Berkeley en Northeastern Illinois University kan dat namelijk invloed hebben op de cijfers van studenten.

Lagere cijfers

Voor het onderzoek hielden de onderzoekers de dagelijkse online activiteiten van bijna 15.000 studenten aan de universiteit bij als ze inlogden op de server. De studenten werden verdeeld in ‘nachtdieren’, ‘dagjesmensen’ en ‘ochtendmensen’, op basis van hun online gedrag op dagen dat ze niet op school hoefden te zijn. Dat gedrag werd vergeleken met de tijden waarop ze in de les moesten zijn en hun academische reseultaten.

De resultaten laten zien dat studenten met een biologische klok die anders loopt dan de lestijden – bijvoorbeeld de nachtdieren die vroeg moesten beginnen -, lagere cijfers hebben. Dat komt door een zogeheten sociale jet lag. Dit fenomeen zorgt ervoor dat je piekuren qua concentratie anders liggen dan wanneer je op school of werk moet zijn.

Jet lag

,,We zien bij de meeste studenten met een jet lag tijdens hun lessen, een duidelijk verband met lagere schoolprestaties”, zegt Benjamin Smarr, postdoctoraal onderzoeker die psychologieoprofessor Lance Kriegsfeld hielp bij het onderzoek. Dat valt te lezen op Science Daily.

Gelukkig is het niet één en al ellende als je een nachtdier bent en probeert te studeren. ,,Ons onderzoek laat zien dat wanneer studenten structuur kunnen aanbrengen in hun dagen, de kans van slagen groter is. De dagen waarop studenten geen les hebben, moeten dan op hetzelfde moment beginnen als waarop ze wel les hebben", zegt co-auteur Aaron Schirmer. Hij is bioloog aan de Northeastern Illinois University. Kortom: ritme is het toverwoord.

Geen oplossing

De nachtdieren zijn volgens de onderzoekers het meest kwetsbaar. Veel van de onderzochte studenten die ‘s nachts werkten, leken een chronische jet lag te hebben en konden overdag niet normaal functioneren.

Toch is het allemaal niet simpel op te lossen door school later te laten beginnen. ,,Omdat de nachtdieren later beginnen terwijl klassen juist vroeg beginnen, zijn zij wel degenen die er het meeste last van hebben", zegt Smarr. ,,Maar verschillende mensen hebben een verschillende biologische klok, dus er is geen eenduidige oplossing voor alle studenten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.