Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Koffie? In Californië alleen met kankerwaarschuwing

Producten die stoffen bevatten die het risico op kanker verhogen, moeten volgens de Californische wet een waarschuwing op de verpakking. Koffie verhoogt waarschijnlijk het risico op kanker, dus moet daar een waarschuwing op. Dat bepaalde een rechter in Los Angeles.

Starbucks en andere koffiebedrijven in de Amerikaanse staat moeten nu hard aan de slag om hun koffie te voorzien van een onheilspellende waarschuwing tegen kanker. Volgens de rechter hebben de koffiebedrijven onvoldoende kunnen aantonen dat het gevaar van de chemische verbinding acrylamide verwaarloosbaar is. Die stof ontstaat bij het branden van koffie.

Gevaarlijke stof

Volgens het Voedingscentrum zit acrylamide vooral in patat en chips, koffie, ontbijtkoek, ontbijtgranen, brood (vooral geroosterd), biscuits en crackers. Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat het stofje niet goed voor ze was. Ook bij mensen is een hoge inname van acrylamide schadelijk. Je beperkt de gevaren door gevarieerd te eten en bijvoorbeeld je friet niet te bruin te bakken.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 uitvoerig gekeken naar risico’s van acrylamide. Dierproeven lieten zien dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn voor muizen en ratten. Bij mensen is nog niet veel onderzoek gedaan en daardoor zijn de resultaten niet helemaal sluitend. Toch concludeert EFSA op basis van de dierproeven dat inname van acrylamide via voeding het risico op het ontwikkelen van kanker bij mensen kan verhogen. Gefrituurde aardappelproducten en koffie zorgen over het algemeen voor de grootste inname van acrylamide.

De koffie-industrie was door een kleine non-profitorganisatie aangeklaagd. Die wees erop dat in Californië wettelijk vastgelegd is dat bedrijven hun klanten moeten informeren als hun producten stoffen bevatten die het risico op kanker verhogen. De bedrijven hebben tot 10 april om beroep aan te tekenen. Doen ze dat niet, dan ziet een koffiebeker er binnenkort wellicht een beetje uit als een pakje sigaretten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.