Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Doden bij gijzeling in supermarkt Zuid-Frankrijk

Een gewapende man heeft in een supermarkt in het Zuid-Franse Trèbes acht mensen gegijzeld gehouden. Daarbij zijn zeker twee mensen om het leven gekomen, zo heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken gezegd. De gijzelnemer zelf is bij een inval door de politie ook gedood.

Nog eens drie mensen zijn gewond geraakt. Een van hen is er ernstig aan toe.

De man zou hebben gezegd dat hij namens Islamitisch Staat handelt, zo melden Franse media. Hij liet uiteindelijk de gijzelaars weer vrij en bleef met enkel nog een politie-onderhandelaar in de supermarkt. Hij zou de vrijlating hebben geëist van Salah Abdeslam, de enige terrorist van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog leeft. Abdeslam zit vast in Frankrijk.

De politie heeft de weg naar Trèbes afgezet. Foto: AFP.

De Franse regering beschouwt de gijzeling als een terreurdaad, zo liet premier Édouard Philippe weten. De gijzelnemer schreeuwde tijdens zijn actie islamitische leuzen.

Geschoten op agenten

Eerder op de dag werden vier agenten terwijl ze aan het joggen waren beschoten vanuit een auto. Dat gebeurde in Carcassonne, een populaire toeristenbestemming die zo’n 5 kilometer van Trèbes ligt. Bij het incident van vrijdagochtend zou een van de agenten gewond zijn geraakt aan zijn schouder.

Agenten zetten vervolgens de achtervolging in. De dader sloeg op de vlucht en stapte uit bij de supermarkt in Trèbes. Volgens het Franse La Dépêche zou hij bij het binnenlopen van de supermarkt ‘Allahu akbar’ hebben geroepen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.