Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 11 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Chinese president mag levenslange macht houden

De Chinese president Xi kan, als hij dat wil, levenslang president blijven. Van de bijna 3000 afgevaardigden, stemden er twee tegen. Er waren drie onthoudingen.

Zondag stemde het Chinese Nationale Volkscongres in met een grondwetswijziging die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven. Nu is het in China nog zo dat een president maximaal twee termijnen van vijf jaar mag aanblijven. Xi Jinping begon in oktober aan zijn tweede termijn.

Loyale partijleden

De regerende Chinese Communistische Partij stelde vorige maand voor om de grondwet aan te passen. Er was nooit twijfel over de vraag of de wet zou worden aangenomen, aangezien het parlement vol zit met loyale partijleden. Het Chinese volkscongres heeft in zijn geschiedenis nooit een voorstel van de communistische leiders afgewezen.

Het Volkscongres heeft in de grondwetswijziging ook ingestemd met een commissie voor staatstoezicht. De instantie is verantwoordelijk voor de controle van het overheidsapparaat en heeft uitgebreide bevoegdheden.

Toch is er ook kritiek op de nieuwe wetswijziging. Critici zien het als een nieuw instrument voor politieke vervolging en versterking van de leidersrol van de partij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.