Buitenland

5 magische momentjes en quotes van Stephen Hawking

Hawking liet zich niet uit het veld slaan door ALS ©ANP

Foto van 'metronieuws'

14 MAA 2018

Met het overlijden van Stephen Hawking is de wereld een zeer groot fysicus en wetenschapper armer. Hawking stond vooral bekend als een zeer intelligent persoon, maar heeft ook meermaals laten zien dat hij over een flinke dosis humor beschikte. Hij gaf niet vaak interviews maar in de spaarzame momenten die hij wel met de media deelde maakte hij een onvergetelijke indruk. Hier zijn een aantal van zijn meest memorabele mediamomentjes!

Stephen Hawking en John Oliver

Jim Carey ontmoette Hawking

Een ontmoeting met de acteur ©Reddit

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Hawking over zijn IQ

Zijn grote droom die uitkwam

Hij wist niet alles

Vrouwen blijven een mysterie ©ANP

Wie?

Mocht je nou niet meer helemaal weten wie Stephen Hawking exact was en wat hij allemaal voor baanbrekende ontdekkingen deed? In 2014 werd er een film over het leven van de Britse natuurkundige gemaakt genaamd The Theory of Everything. Deze is via Netflix te bekijken en werd door de critici lyrisch ontvangen.

LEES OOK


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Gijzeling in supermarkt Zuid-Frankrijk

Doden bij gijzeling in supermarkt Zuid-Frankrijk

Exterieur van de supermarkt. Foto: Google Maps.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een gewapende man heeft in een supermarkt in het Zuid-Franse Trèbes acht mensen gegijzeld gehouden. Daarbij zijn zeker twee mensen om het leven gekomen, zo heeft het Franse ministerie van binnenlandse zaken gezegd. De gijzelnemer zelf is bij een inval door de politie ook gedood.

Nog eens drie mensen zijn gewond geraakt. Een van hen is er ernstig aan toe.

De man zou hebben gezegd dat hij namens Islamitisch Staat handelt, zo melden Franse media. Hij liet uiteindelijk de gijzelaars weer vrij en bleef met enkel nog een politie-onderhandelaar in de supermarkt. Hij zou de vrijlating hebben geëist van Salah Abdeslam, de enige terrorist van de aanslagen in Parijs in 2015 die nog leeft. Abdeslam zit vast in Frankrijk.

De politie heeft de weg naar Trèbes afgezet. Foto: AFP.

De Franse regering beschouwt de gijzeling als een terreurdaad, zo liet premier Édouard Philippe weten. De gijzelnemer schreeuwde tijdens zijn actie islamitische leuzen.

Geschoten op agenten

Eerder op de dag werden vier agenten terwijl ze aan het joggen waren beschoten vanuit een auto. Dat gebeurde in Carcassonne, een populaire toeristenbestemming die zo’n 5 kilometer van Trèbes ligt. Bij het incident van vrijdagochtend zou een van de agenten gewond zijn geraakt aan zijn schouder.

Agenten zetten vervolgens de achtervolging in. De dader sloeg op de vlucht en stapte uit bij de supermarkt in Trèbes. Volgens het Franse La Dépêche zou hij bij het binnenlopen van de supermarkt 'Allahu akbar' hebben geroepen.


Views

100+

Doorzichtige rugzak op school Florida verplicht

Doorzichtige rugzak op school Florida verplicht

Doorzichtige rugzak op school Florida verplicht. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

De leerlingen van de school in Florida waar vorige maand 17 mensen om het leven kwamen door een schietpartij, moeten binnenkort met een doorzichtige rugzak naar school. Dat is ingevoerd nadat twee studenten op de school werden gearresteerd met een mes op zak. Een van de studenten trok bij een ruzie in de kantine een mes. De vader van de desbetreffende leerling legde uit dat zijn dochter zich zo onveilig voelt op de school dat ze liever een mes op zak heeft.

Metaaldetectors

In een brief aan de families van de leerlingen, schrijft het bestuur van de Marjory Stoneman Douglas High School dat alle leerlingen gratis een tas van de school krijgen. Die rugzakken worden volgende week, na spring break uitgedeeld. Ook moeten de leerlingen en medewerkers verplicht een naamkaartje gaan dragen, zo stelt The New York Times.

De school overwoog ook metaaldetectors, maar volgens het bestuur geeft dat de leerlingen niet het gevoel dat ze welkom zijn. Bovendien zou iemand die kwaad willen, wel een manier vinden om daar aan te ontkomen, zegt het bestuur in een eerder interview.

Non-actief

De veiligheid van de school kwam weer in opspraak toen de broer van de schutter het schoolterrein op kwam terwijl hij een gebiedsverbod heeft. De bewaker die de boel in de gaten moest houden, werd door een student slapend aangetroffen. Hij is op non-actief gesteld.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

55

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Israëlische tiener plats tegen monument in Auschwitz. / EPA
Likeability of 3

Israëlische tiener plast tegen monument in Auschwitz

Het voormalig Poolse concentratiekamp Auschwitz II-Birkenau. / EPA

Foto van 'Sarah Sitanala'

22 MAA 2018

In het voormalige concentratiekamp Auschwitz-Birkenau II in Polen is een 19-jarige Israëlische tiener gearresteerd omdat hij stond te plassen op de trap van een momument voor de gevallen slachtoffers van het kamp tijdens de oorlog.

Furieus

Bartosz Bartyzel, woordvoerder van het kamp, reageerde furieus op het voorval: „Ik kan me geen soortgelijke gebeurtenis met een Israëlische staatsburger herinneren”, aldus Bartyzel.

Het voorval vond woensdagmiddag plaats, dicht bij de ruïnes van de crematoria van het vroegere concentratiekamp. Volgens Bartyzel reageerde het aanwezige personeel zeer alert en werd meteen de bewaking en de politie gewaarschuwd.

Boete

Onduidelijk is nog wat de tiener heeft bewogen tot deze schandalige daad. Volgens Poolse media werd de tiener dezelfde avond nog vrijgelaten, met slechts een boete op zak. Dit is in lijn met de Poolse strafwet. Het schenden van een monument in het leven geroepen voor de herdenking van historische gebeurtenissen, wordt gestraft met een boete of een gevangenisstraf.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

200+

Politie VS deelt video van ongeluk zelfrijdende Uber

De bestuurder was niet aan het opletten ten tijde van het ongeluk.

Foto van 'Lisa Vermeij'

22 MAA 2018

Eerder deze maand heeft een zelfrijdende auto van Uber tijdens een testrit een dodelijk ongeluk veroorzaakt. Hierbij kwam een 49-jarige vrouw om het leven. De politie heeft beelden van het fatale ongeluk in de Amerikaanse staat Arizona vrij gegeven, daar is te zien dat de bestuurder niet aan het opletten was.

Geschrokken

Op de beelden is heel kort te zien hoe de vrouw wordt aangereden. De camera is vooral gericht op de bestuurder en niet op de de vrouw die is aangereden. Wel is duidelijk te zien dat de bestuurder niet aan het opletten was ten tijde van het ongeluk. Ze schrikt wanneer zijn auto de vrouw raakt. Het ongeluk gebeurde rond tien uur s' avonds waardoor het al donker was op de weg.

Eerste dodelijke ongeluk

Het ongeluk in Arizona is het eerste dodelijke ongeluk van een zelfrijdende auto en een voetganger wereldwijd. Het vervoersbedrijf heeft direct alle programma's met zelfrijdende auto's in de Verenigde Staten en Canada gestopt.

Het is het eerste fatale ongeval van een zelfrijdende auto met een voetganger wereldwijd. Uber heeft zijn programma voor zelfrijdende auto's in de Verenigde Staten en Canada per direct opgeschort.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Meisje (6) vindt fossiel van 65 miljoen jaar oud

Ammoniet. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

22 MAA 2018

De 6-jarige Naomi Vaughan verveelde zich nogal toen ze met haar moeder mee ging naar een voetbalwedstrijd van haar zusje. Ze ging een stukje verderop spelen in het zand en vond daar een steen die haar deed denken aan een amulet van een Disney-film Moana. Het glimmende steentje bleek een fossiel van 65 miljoen jaar oud!

Het meisje uit Oregon was onder de indruk van de steen en groef hem uit. Naomi liet haar vondst aan haar moeder zien en die wist gelijk dat het niet zomaar een steentje was.

Ver familielid van de inktvis

Haar moeder heeft de steen laten onderzoeken en het bleek om een versteende ammoniet te gaan, een zeedier dat een ver familielied is van de inktvis en zo'n 65 miljoen jaar geleden is uitgestorven. Het blijft een mysterie hoe deze vondst in een voetbalveld in Bend, Oregon is gevonden.

Waardevol

De vader van Naomi heeft laten weten dat ze de bijzondere steen niet gaat verkopen. Naomi loopt geen grote bedragen mis, want de waarde van de steen wordt volgens CNN op ongeveer 10 tot 20 euro geschat. Toch zijn er ook zeldzame ammonieten die wel tienduizend euro kunnen opleveren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Slachtoffer Zaventem na 2 jaar nog in ziekenhuis

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

22 MAA 2018

Op 22 maart 2016 gaan er in het Belgische Zaventem bommen af. In en rondom Brussels Airport laten teruggekeerde Syriëgangers, gelieerd aan Islamitische Staat, explosieven afgaan. Tweeëndertig onschuldige mensen kwamen om, samen met de drie aanslagplegers komt het totale dodental op 35.

Nog eens 270 anderen raakten gewond. Eén van hen is de Belgisch-Amerikaanse Karen Northshield. Zij stond op het vliegveld in Zaventem om in te checken voor haar vlucht naar de Verenigde Staten toen vlak naast haar de eerste bom afging, schrijft VRTDoktoren dachten dat Karen het nooit zou halen, maar twee jaar later bewijst zij het tegendeel.

Infectie

Ze is het laatste slachtoffer dat na deze aanslagen nog in het ziekenhuis ligt, gister kreeg ze daarom bezoek van de Belgische Koning en Koningin. Het gaat na alle vreselijke gebeurtenissen vrij goed met Karen: „In het algemeen ben ik stabiel", zegt ze tegen VRT. „Ik heb iets meer kracht dan vorig jaar maar op medisch vlak is er niet veel veranderd. Ik heb nog altijd een infectie in mijn bot. De dokters blijven hopen dat ze het ooit kunnen bestrijden. Maar het is een uniek geval, zeggen ze. En die infectie is de grootste reden waarom ik nog in het ziekenhuis lig."

Dat de vrouw zo dicht naast één van de daders stond, heeft alles veranderd. Ze zal de rest van haar leven door moeten met gehoorverlies, zonder maag, zonder linkerbeen en zonder een deel van haar heup. Het moment dat de bom afging kan ze zich nog goed herinneren. Ze omschrijft hoe ze op haar rug viel, hele zware geuren rook en alles zwart werd. Ze raakte buiten bewustzijn en pas een paar weken later kwam ze bij in het ziekenhuis.

In de steek gelaten

Karen voelt zich in de steek gelaten door de Belgische overheid, die volgens haar te weinig financiële en praktische ondersteuning geeft voor de slachtoffers. Ze is niet de enige die kritiek heeft op de houding van de regeringsleiders rondom dit onderwerp. Donderdag vond een herdenking plaats en veel slachtoffers zijn niet blij met het verloop hiervan, schrijft Het Nieuwsblad. 

De minuut stilte die gehouden zou worden, werd bijvoorbeeld niet aangekondigd. Daardoor hadden veel mensen geen idee of de minuut al begonnen of geëindigd was. Ook werden zij door linten op afstand gehouden van het herdenkingsmonument en groette de premier de nabestaanden niet.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+