Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 27 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

VN: Syrische vrouwen krijgen hulp in ruil voor seks

Nadat de ophef rondom #metoo in de wereld van de glitter en glamour enigszins is afgenomen. Bleek onlangs al dat het daar niet bij blijft. Ook het speelveld van hulpverlening in kansarme landen blijkt er onder te lijden. In een rapport van het Bevolkingsfonds van de VN staat dat hulpverleners misbruik maakten van kwetsbare vrouwen in nood.

Uit het rapport is naar voren gekomen dat mannen die namens de Verenigde Naties en andere internationale organisaties hulpgoederen uitdelen, dit soms alleen willen doen in ruil voor seks. Zo schrijft RTL Nieuws.

Toegang tot niet veilige plekken

Het zou voornamelijk gaan om chauffeurs en distributiemedewerkers. Deze mensen hebben toegang tot de delen van Syrië die als niet veilig zijn bestempeld, in tegenstelling tot internationale hulpverleners.

Het misbruik schijnt zo erg te zijn, dat de hulpbehoevende vrouwen niet maar naar distributiecentra durven gaan. Omdat het een welbekend probleem is, zijn deze vrouwen bang om te gaan, uit angst dat andere mensen denken dat ze seks heeft gehad in ruil voor spullen.

Niet afgenomen

Eerder al verschenen er bij de VN twee rapporten over seksueel geweld in de regio. In 2015 gaf 40 procent van de vrouwen aan dat er regelmatig werd gevraagd naar seks, of dat het werd afgedwongen bij een beroep op hulpverlening.

Ondanks de maatregelen die toen zijn getroffen, is het aantal gevallen van misbruik niet afgenomen. Volgens het rapport zijn vooral vrouwen en meisjes zonder ‘mannelijke beschermer’ de dupe van het misbruik.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.