Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Turkije wil uitleg over erkenning Armeense genocide

Turkije is niet bepaald te spreken over het voornemen van de Nederlandse regering om de Armeense genocide te erkennen. De Turkse regering wil graag uitleg over het voornemen om de massamoord op Armeniërs in 1915 ook als genocide te erkennen.

Dat verzoek heeft Turkije neergelegd bij de tweede man van de Nederlandse ambassade in Ankara. Een Nederlandse ambassadeur is al een tijdje niet aanwezig in de Turkse hoofdstad vanwege de slechte betrekkingen tussen de twee landen.

Erkenning en bezoek

Het kabinet wil, op voorstel van de ChristenUnie, de moord van honderdduizenden Armeniërs de avond voor het stichten van het moderne Turkije officieel erkennen als genocide. Daarnaast zou een lid van het kabinet geregeld een herdenking moeten bijwonen.

Dat is voor de Turkse regering absoluut onverteerbaar. Ankara houdt eraan vast dat er destijds misdaden zijn gepleegd, maar dat van genocide geen sprake was. Er zouden aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen.

De Kamer wil nog altijd de banden tussen Turkije en Nederland herstellen, maar als het aan de Turkse regering ligt kan dit een behoorlijk obstakel zijn. Uit de uitkomst van de kwestie zal Turkije mede kunnen opmaken „of Nederland wil helpen om de betrekkingen te normaliseren".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.