Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 19 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Scholieren VS in opstand tegen gebrekkige wapenwet

Afgelopen woensdag werden de Verenigde Staten opnieuw opgeschrikt door een schietpartij op een basisschool. Dit keer viel de beurt aan de Marjory Stoneman Douglas High School in Fort Lauderdale. Er vielen zeventien doden.

Pogingen om de wapenwetgeving te reguleren, lopen keer op keer op niets uit. Amerikaanse scholieren zijn daarom afgelopen zaterdag in opstand gekomen tegen het gebrek aan wapenregulering van Amerikaanse politici.

Schaam je

Volgens de Washington Post is het vuurwapengeweld de afgelopen jaren in extreme mate toegenomen. En een studie van de World Health Organization (WHO) laat zien dat er in 2016 meer jongeren om het leven kwamen door een kogel, dan in alle voorgaande jaren sinds 2000.

„Schaam je, schaam je” riepen de duizenden scholieren aanwezig bij het protest. Dat plaatsvond voor de rechtbank van Fort Lauderdale, slechts enkele kilometers verwijderd van de Marjory Stoneman Douglas High School.

De 17-jarige Emma Gonzalez hield zichtbaar geëmotioneerd een indrukwekkende speech, waarin zij zich richtte tot de republikeinen die miljoenen dollars ontvangen van wapenlobbyorganisatie NRA.

Volgens Gonzalez zouden de scholieren moeten rouwen, in plaats van te demonstreren. „Maar als alles wat politici kunnen doen is gedachten en gebeden zenden, dan moeten wij de verandering zijn die zo duidelijk nodig is. Plannen maken met je vrienden zou niet moeilijker moeten zijn dan het aanschaffen van een automatisch vuurwapen.”

Donald Trump

De scholiere haalt een tweet aan van Trump, waarin de president verwijten maakt aan de omgeving van de dader. De dader zou namelijk psychisch niet in orde zijn geweest, wat kenbaar was voor zijn omgeving. Volgens de dappere Gonzalez moet het probleem hier niet gezocht worden in zijn mentale gezondheid. „Je zegt dat we hier melding van hadden moeten maken. Dit hebben we gedaan. Meerdere keren. Maar deze jongen had niet zoveel slachtoffers gemaakt met een mes.”

Het lijkt erop dat de scholieren geen genoeg meer nemen met de gedachten en gebeden van politici. Gonzalez zegt dat als ze president Trump nog een keer hoort verklaren dat hij niets kan doen, ze hem vraagt hoeveel geld hij heeft ontvangen van de NRA. Vervolgens verklaart ze dit al te weten: 30 miljoen dollar.

De scholieren hebben hebben op 24 maart een demonstratie gepland. Deze ‘Mars voor Onze Levens’ zal plaatsvinden in Washington. Het doel zal zijn de politici tot strengere wapenwetgeving te dwingen. Met de hashtag #neveragain laten zij zich horen op social media.

https://twitter.com/TEOTFWLFHRD/status/965519692562509824

Volgens de Volkskrant gaat het aanpassen van de wapenwetgeving een lastig verhaal worden in een staat als Florida, waar de NRA veel invloed heeft. Twee jaar geleden diende Democratische senator Linda Stewart een wetsvoorstel in voor het verbieden van semi-automatische wapens. Het voorstel werd toen niet eens door de Republikeinse kamervoorzitter op de agenda gezet.

Sterren achter protest

Een flink aantal Hollywoodsterren staat wel achter het scholierenprotest in de VS. Justin Bieber liet op Twitter weten dat hij contact heeft gehad met één van de initiatiefnemers, Cameron Kasky. „Goed je gisteren gesproken te hebben Cameron", schreef de zanger zondag. „Jullie moed is geweldig. Ik sta achter jullie."

Ook Josh Gad, die eerder bekendmaakte dat één van de jonge slachtoffers de zoon van een vriend van hem was, sprak zijn steun uit. „Het is inspirerend de studenten uit Parkland en kinderen door het hele land in opstand te zien komen tegen de gevestigde orde. Op 24 maart protesteren we. Doe mee." Julianne Moore reageerde ook op de protestplannen. De actrice noemde de geplande actie „een belangrijk moment" en riep haar volgers op zich aan te melden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.