Maleisische krant maakt lijst om homo's te herkennen

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 FEB 2018

Punt één: ze dragen altijd een strak shirt om hun sixpack te laten zien. Punt twee: ze gaan graag naar de sportschool. Niet om te trainen, maar om naar andere mensen te kijken. Het zijn slechts twee voorbeelden van de lijst die de Maleisische krant Sinar Harian afgelopen vrijdag publiceerde.

De opvallende lijst moet lezers helpen een homo of lesbienne te herkennen. Homo's houden van baarden, sixpacks en rondhangen in de sportschool. Lesbiennes knuffelen elkaar, houden elkaars hand vast en kleineren mannen. Vrijwel direct dook de LGBT-gemeenschap er bovenop, dit kan en mag niet gebeuren. Ook niet in Maleisië.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

In het land vormen moslims de grootste bevolkingsgroep en de gemeenschap houdt nog altijd vast aan de conservatieve code die seksueel gedrag 'tegen de orde van de natuur' verbiedt. Daarmee wordt homoseksualiteit in Maleisië dus verboden. De Maleisische activist en vlogger Arwind Kumar kon het niet aanzien en maakte deze video uit protest:

„Ik weet niet wie dit artikel heeft geschreven" vertelt Kumar „maar probeer God niet te zijn. Neem een stap terug, ga eens zitten op je stoel, doe wat je moet doen maar doe dit niet. Er zijn veel belangrijke onderwerpen in dit land die de aandacht verdienen. Als je de samenleving echt wil beschermen, omschrijf dan de eigenschappen van een pedofiel, een moordenaar, een ontvoerder - de mensen die de levens van anderen echt in gevaar brengen."

Niet voor het eerst

Maleisië komt vaker in opspraak door de manier waarop er met homoseksualiteit wordt omgegaan. Toen de Disney-film 'Beauty and the Beast' uit zou komen en bleek dat er een homoseksueel karakter in de film zou spelen, werd de première uitgesteld. Beleidsmakers in het land vonden het een beter idee een 'schone versie' te maken en de homoseksuele scènes uit de film te verwijderen voordat deze aan het publiek werd getoond. Uiteindelijk verscheen de originele versie in de bioscopen, maar het zorgde wel voor veel ophef.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
VN-veiligheidsraad stemt voor wapenstilstand Syrië

VN-veiligheidsraad stemt voor wapenstilstand Syrië

Syriër redt een kind dat gewond is geraakt in Hamouria Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

28 MIN

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft besloten om een wapenstilstand af te roepen in Syrië.

Zaterdag werd de resolutie unaniem, met Russische steun, aangenomen voor een wapenstilstand voor een duur van dertig dagen. Het staakt-het-vuren is nodig om hulpgoederen te brengen en medische evacuaties mogelijk te maken.

De resolutie bevat echter geen bindende druk om het staakt-het-vuren onder internationaal recht af te dwingen. De raad ,,eist dat alle partijen onverwijld de gevechten staken gedurende een periode van ten minste dertig opeenvolgende dagen in heel Syrië voor een voortdurende humanitaire pauze."

Militaire operaties tegen terroristische groeperingen als Islamitische Staat (IS), al-Qaeda en al-Nusra zijn echter uitgesloten van het staakt-het-vuren. In hoeverre de partijen bij het conflict zich aan zo'n wapenstilstand houden, is de vraag.

Meerdere organisaties riepen op tot een wapenstilstand, waaronder Artsen Zonder Grenzen. Na zes dagen van hevige bombardementen en artilleriebeschietingen is er niet voldoende medisch personeel meer om alle gewonden te behandelen.

Tussen zondagavond vorige week en vrijdagavond vielen ruim 520 doden en 2500 gewonden in Oost-Ghouta, een rebellenbolwerk bij hoofdstad Damascus. In dezelfde periode zijn dertien medische centra die met de hulporganisatie samenwerken gedeeltelijk of geheel verwoest door de gevechten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

7

NRA: 'Amerikaanse media houden van mass shootings'

NRA: 'Amerikaanse media houden van mass shootings'

NRA: 'Amerikaanse media houden van mass shootings'. Foto: ANP

Foto van 'Bregje Simons'

VANDAAG, 15:15

Dana Loesch, de nationale woordvoerster van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA) slaat op een conferentie in Washington de spijker op z'n kop. Ze spreekt de media kritisch toe en zegt dat vele mediabedrijven dol zijn op massale schietpartijen.

Profiteren

Ze bedoelt daarmee dat veel media profiteren van het verkeer dat afkomt op die berichtgeving. ,,Nu zeg ik niet dat jullie van die tragedie houden, maar wel van de invloed op jullie cijfertjes", zegt Dana Loesch donderdag tijdens een toespraak op de Conservative Political Action Conference. ,,Vooral de schreeuwende, huilende blanke moeders zijn goud voor jou en velen in de oude media achterin", zegt ze terwijl ze zich richt op de mediabedrijven achterin de zaal.

,,En merk op dat ik zei 'huilende blanke moeders' omdat er elk weekend duizenden rouwende zwarte moeders in Chicago zijn, maar dat vergeten we even'', zei Loesch. ,,Je ziet geen gemeentehuizen voor hen, hè?'', vroeg ze. ,,Waar is het CNN-stadhuis voor Chicago?". Loesch doelt daarmee op het stadhuis van CNN in Florida waar de overlevenden van de schietpartij op de school in Florida bijeen kwamen, en waar de foto's hingen van de overleden leerlingen. Bij de schietpartij vielen tenminste 17 doden.

Catastrofale gevolgen

Dat was niet de enige frustratie die de woordvoerster wilde uiten. Ze sprak ook haar frustraties naar de FBI uit, omdat zij al werden gewaarschuwd voor het verontrustende gedrag van de schutter voorafgaand aan de schietpartij. De jongen had namelijk op een YouTube-filmpje gereageerd dat hij een professionele schoolschutter wilde worden. ,,Ik weet dat er een paar goede agenten voor de FBI werken, maar het is niet de eerste keer dat ze er te laat bij zijn. Dat heeft catastrofale gevolgen en zou niet moeten kunnen'', zei Loesch.

Bekijk hieronder de speech van de woordvoerster in de video van CNN:

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

55

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Bewaker school Florida deed niks en neemt ontslag

Schutter Nikolas Cruz in de rechtbank na het aanrichten van een bloedbad op een school in Florida.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Hij arriveerde negentig seconden nadat Nikolas Cruz het vuur opende op de scholieren in een school in Florida. Maar de gewapende bewaker deed niks en bleef buiten staan. Nu heeft de man ontslag genomen na de gigantische bak kritiek die hij over zich heen kreeg.

Vervolging

De bewaker op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland was eerder al op non-actief gesteld, maar sheriff Scott Israel van Broward County wilde niet zeggen of de bewaker ook vervolging wacht.

De sheriff zei dat hij de bewaker geschorst had na het zien van videobeelden waarop te zien was hoe die gereageerd had op de schietpartij die zeventien mensen het leven kostte. ,,Wat ik zag was dat de agent arriveerde aan de westkant van gebouw 12, zijn positie innam, maar nooit naar binnen ging."

Deed niks

Volgens sheriff Israel duurde het bloedbad dat Cruz binnen aanrichtte zes minuten. De bewaker was bij het gebouw gearriveerd negentig seconden nadat de schutter de eerste schoten had afgevuurd. Vervolgens was hij ruim vier minuten buiten blijven wachten.

,,Hij had naar binnen moeten gaan, de schutter moeten confronteren en hem moeten doden", zei de sheriff op de vraag wat de bewaker had kunnen doen.

Ook is de sheriff een onderzoek begonnen naar twee agenten die in het verleden al vaker met de Cruz en diens broer te maken hadden gehad. Onderzocht wordt of ze meer hadden kunnen doen of moeten doen. Sinds 2008 had het kantoor van de sheriff 23 meldingen binnengekregen over Cruz of zijn broer, zo liet Israel weten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Belgische Minister wil verbod tatoeages bij agenten

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Als het aan de Belgische Minister van Binnenlandse Zaken ligt, zien onze zuiderburen geen inkt meer op de lijven van politieagenten. Volgens hem moeten agenten „neutraal zijn en uniformiteit uitstralen.”

Minister Jan Jambon vindt de wildgroei aan tatoeages tegenwoordig maar niks en wil strengere regels voor mensen met zo'n publieke functie, schrijft Het Nieuwsblad. Uiteraard kan de man agenten niet verbieden tatoeages te nemen. Op plekken waar de inktwerken niet zichtbaar zijn, is dit toegestaan. Ze mogen alleen niet zichtbaar zijn in werkkleding.

Problemen

In een brief aan het ministerie schrijft Jambon dat tattoo's in de hals, op de onderarmen en handen 'vermeden' moeten worden. Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck laat weten dat de voorkeur uitgaat naar lege lichaamsdelen. „Stel nu dat een agent het logo van RSC Anderlecht op de onderarm heeft. En hij wordt naar het stadion van Club Brugge gestuurd voor een ordedienst. Dat kan tussen opgehitste supporters problemen geven.”

Vakbonden vinden deze maatregelen belachelijk, volgens hen mag je niet selecteren op uiterlijk. Zij laten weten: „Wat voor ons niet kan, is dat agenten hun tattoo verplicht moeten laten verwijderen. Agenten moeten geselecteerd worden op basis van wat ze kunnen en kennen. Niet op basis van hun uiterlijk.” Agenten zelf vragen zich af of tattoos in de nek of op handen dan ook in de zomer verborgen moeten gaan worden met sjaals en handschoenen. Een onwerkbare situatie.

Oude tattoos

Wat er gebeurt met agenten die al tatoeages op deze plekken hebben zitten, is niet bekend. Het gerucht gaat dat zij die te allen tijde zullen moeten afdekken of weglaseren. Raemdonck zegt daarover: „We moeten nog één en ander bespreken met de vakbonden." Uiteindelijk zal de korpschef bepalen wat wel kan en wat niet. Een goede agent zou volgens de woordvoerder echt niet ineens ontslagen worden omdat hij een tattoo op zijn onderarm heeft.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Kindermisbruik door medewerkers Plan International

Kindermisbruik door medewerkers Plan International

Kinderen in Uganda, een land waar Plan International actief is Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

22 FEB 2018

Plan International is in opspraak vanwege seksueel misbruik. Het is na Oxfam, Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis het zoveelste schandaal binnen een hulporganisatie dat naar buiten komt.

In een mail informeert Plan International hun donateurs over zeker zes gevallen van misbruik waarbij kinderen het slachtoffer waren. Deze ongevallen vonden plaatsen tussen de zomer 2016 en de zomer van 2017.

Bij het ontucht zouden geen Nederlanders betrokken zijn. De Nederlandse tak werd woensdag door het hoofdkantoor ingelicht over de situatie. „Er waren een medewerker en vijf externen, zoals vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties, bij betrokken”, legt algemeen directeur Monique van 't Hek uit.

Zerotolerancebeleid

De zes daders zijn ontslagen, tegen vijf van hen is aangifte gedaan. „Wij zullen lering trekken uit wat er is gebeurd en ons beleid en de controles nog meer aanscherpen”, gaat Van ’t Hek verder. „We hebben diverse gedragscodes en een zerotolerancebeleid ten aanzien van (seksueel) wangedrag.”

Bij Artsen zonder Grenzen was vorig jaar wereldwijd 24 keer sprake van seksueel misbruik of wangedrag. In zeven gevallen was de Nederlandse afdeling verantwoordelijk, vijf mensen werden ontslagen. Wereldwijd raakten twintig mensen hun baan kwijt nadat ze zich hadden misdragen.

Medewerkers van Oxfam in Haïti kwamen onlangs in opspraak omdat ze tijdens de hulpoperatie na de aardbeving jonge prostituees inhuurden voor seksfeesten.

Woensdag kwam naar buiten dat er ook binnen het Rode Kruis seksueel ontucht van dergelijke aard is gepleegd. In door rampen getroffen gebieden werden er seksfeesten georganiseerd, waarvoor prostituees werden ingehuurd.


Views

73

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Mensenrechten in Europa staan onder druk

Ook Nederland krijgt kritiek. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

22 FEB 2018

Amnesty International heeft stevige kritiek op meerdere EU-lidstaten. „In landen als Polen en Hongarije wordt de rechtstaat steeds verder uitgehold. Maar ook in Frankrijk en Nederland zijn mensenrechten niet langer altijd vanzelfsprekend'', meldt de mensenrechtenorganisatie donderdag bij publicatie van het Jaarboek 2017-2018.

Enorme boetes

De organisatie richt haar pijlen onder meer op de regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die zou het werk van ngo's als Amnesty met nieuwe wetgeving „zo goed als onmogelijk'' maken. „Zo is er een wetsvoorstel dat eist dat organisaties het kenbaar maken als ze helpen bij wat het regime ‘illegale migratie’ noemt. In feite gaat het om asielzoekers en vluchtelingen'', stelt Amnesty. „Organisaties kunnen enorme boetes krijgen als ze toch voor hen opkomen.''

Polen krijgt eveneens forse kritiek. De nationalistische regering in Warschau ligt al geruime tijd in de clinch met de Europese Commissie en ook Amnesty waarschuwt dat de autoriteiten hun greep op de rechtspraak verstevigen. Ook non-gouvernementele organisaties en de media staan onder druk.

Mensenrecht verplichtingen

Amnesty wijst onder meer op het gedwongen vertrek of de degradatie van honderden journalisten bij publieke omroepen in Polen. Directeur Eduard Nazarski van de Nederlandse tak van Amnesty roept de Europese Commissie op lidstaten die hun boekje te buiten gaan te houden aan hun mensenrechtenverplichtingen. „Alleen op die manier kan de EU zelf zich internationaal geloofwaardig inzetten voor de mensenrechten.’'

Ook Nederland krijgt kritiek

De organisatie geeft overigens niet alleen Midden-Europese landen een tik op de vingers. Nederland krijgt kritiek vanwege het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan, ondanks de slechte veiligheidssituatie in dat land. De mensenrechtenorganisatie keert zich ook tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waar Nederlanders zich in maart in een raadgevend referendum over mogen uitspreken.


Views

85

Trump oppert plan om leraren op school te bewapenen

De president gaf ook meteen toe dat het plan controversieel is. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

22 FEB 2018

Als het aan president Donald Trump ligt hebben leraren voortaan altijd een wapen bij zich. Hij heeft woensdag gezegd dat hij denkt dat het bewapenen van leraren ertoe kan bijdragen dat schietincidenten zoals op een school in Florida afgelopen week voorkomen kunnen worden. Daar schoot een oud-leerling vorige week zeventien mensen dood.

Controversieel plan

„Als je een leraar hebt, die bekend is met wapens, zou dat een aanval heel snel kunnen beëindigen", aldus Trump tijdens een gesprek in het Witte Huis met studenten, leraren en ouders, onder wie vertegenwoordigers van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland. De president gaf ook meteen toe dat het plan controversieel is. „We gaan er heel goed naar kijken. Veel mensen zullen er tegen zijn en ik denk dat ook veel mensen het een goed idee zullen vinden."

Wapengeweld aan te pakken?

Trump luisterde ook naar scholieren die smeekten voor een verandering van de wapenwetgeving. Hij liet weten bereid te zijn het wapengeweld op Amerikaanse scholen aan te pakken. Om dat te beteugelen beloofde hij dat zijn regering de nadruk gaat leggen op controle van iemands verleden en geestelijke gezondheid. „We gaan zwaar inzetten op het natrekken van achtergronden, dat doen we heel gedecideerd en we gaan streng toezien op geestesgesteldheid."


Views

100+