Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Kindermisbruik door medewerkers Plan International

Plan International is in opspraak vanwege seksueel misbruik. Het is na Oxfam, Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis het zoveelste schandaal binnen een hulporganisatie dat naar buiten komt.

In een mail informeert Plan International hun donateurs over zeker zes gevallen van misbruik waarbij kinderen het slachtoffer waren. Deze ongevallen vonden plaatsen tussen de zomer 2016 en de zomer van 2017.

Bij het ontucht zouden geen Nederlanders betrokken zijn. De Nederlandse tak werd woensdag door het hoofdkantoor ingelicht over de situatie. „Er waren een medewerker en vijf externen, zoals vrijwilligers en medewerkers van partnerorganisaties, bij betrokken”, legt algemeen directeur Monique van ‘t Hek uit.

Zerotolerancebeleid

De zes daders zijn ontslagen, tegen vijf van hen is aangifte gedaan. „Wij zullen lering trekken uit wat er is gebeurd en ons beleid en de controles nog meer aanscherpen”, gaat Van ’t Hek verder. „We hebben diverse gedragscodes en een zerotolerancebeleid ten aanzien van (seksueel) wangedrag.”

Bij Artsen zonder Grenzen was vorig jaar wereldwijd 24 keer sprake van seksueel misbruik of wangedrag. In zeven gevallen was de Nederlandse afdeling verantwoordelijk, vijf mensen werden ontslagen. Wereldwijd raakten twintig mensen hun baan kwijt nadat ze zich hadden misdragen.

Medewerkers van Oxfam in Haïti kwamen onlangs in opspraak omdat ze tijdens de hulpoperatie na de aardbeving jonge prostituees inhuurden voor seksfeesten.

Woensdag kwam naar buiten dat er ook binnen het Rode Kruis seksueel ontucht van dergelijke aard is gepleegd. In door rampen getroffen gebieden werden er seksfeesten georganiseerd, waarvoor prostituees werden ingehuurd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.