Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 12 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Franse politie klaar met drugs op de piste

Hollanders en drugs, het blijft een stereotype waar we in het buitenland niet aan ontkomen. Ook de Franse politie jaagt nu vooral op Nederlanders, want zij zijn helemaal klaar met drugsgebruik op de pistes. Ze zullen vanaf nu streng optreden tegen iedereen die zijn skitrip een illegaal extraatje geeft.

Overtreders worden direct bij de rechter afgeleverd en in het beklaagden bankje zouden vooral Nederlanders zitten. Het bij je hebben, gebruiken of verkopen van wiet, xtc of cocaïne kan je direct een gevangenisstraf van een jaar opleveren. Volgens de politie in Tignes, een van de populairste Franse skigebieden, vormen drugs een groot probleem.

De politie doet er daarom alles aan om dit probleem te verminderen. „Mensen worden meteen aan de rechter voorgeleid, we delen ter plekke boetes uit en de drugs worden vernietigd’’, vertelt openbaar aanklager Anne Gache aan dagblad Libération. Nederlandse skiërs zijn volgens haar één van de probleemgroepen. De snelle aanpak levert veel voordelen op voor politie en justitie, zo hoeven ze niet achteraf na te gaan waar de overtreder vandaan kwam.

475 kilo

Ook de Franse douane houdt skiërs extra goed in de gaten, voor hen zijn Nederlanders de nummer één als het aankomt op drugsoverlast. In het seizoen van 2015-2016 werd in de Franse Alpen 475 kilo aan verdovende middelen in beslag genomen. 440 kilo wiet, 22,5 kilo cocaïne en 16.000 xtc-pillen. De meeste kilo’s daarvan komen uit Nederland en Spanje.

De douane probeert de drugs te onderscheppen voordat het op de piste belandt. Daar is het vaak namelijk al een aantal keer doorverkocht. Zij willen dat de drugs de sneeuwtoppen überhaupt niet bereiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.