Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 23 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Belgische Minister wil verbod tatoeages bij agenten

Als het aan de Belgische Minister van Binnenlandse Zaken ligt, zien onze zuiderburen geen inkt meer op de lijven van politieagenten. Volgens hem moeten agenten „neutraal zijn en uniformiteit uitstralen.”

Minister Jan Jambon vindt de wildgroei aan tatoeages tegenwoordig maar niks en wil strengere regels voor mensen met zo’n publieke functie, schrijft Het Nieuwsblad. Uiteraard kan de man agenten niet verbieden tatoeages te nemen. Op plekken waar de inktwerken niet zichtbaar zijn, is dit toegestaan. Ze mogen alleen niet zichtbaar zijn in werkkleding.

Problemen

In een brief aan het ministerie schrijft Jambon dat tattoo’s in de hals, op de onderarmen en handen ‘vermeden’ moeten worden. Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck laat weten dat de voorkeur uitgaat naar lege lichaamsdelen. „Stel nu dat een agent het logo van RSC Anderlecht op de onderarm heeft. En hij wordt naar het stadion van Club Brugge gestuurd voor een ordedienst. Dat kan tussen opgehitste supporters problemen geven.”

Vakbonden vinden deze maatregelen belachelijk, volgens hen mag je niet selecteren op uiterlijk. Zij laten weten: „Wat voor ons niet kan, is dat agenten hun tattoo verplicht moeten laten verwijderen. Agenten moeten geselecteerd worden op basis van wat ze kunnen en kennen. Niet op basis van hun uiterlijk.” Agenten zelf vragen zich af of tattoos in de nek of op handen dan ook in de zomer verborgen moeten gaan worden met sjaals en handschoenen. Een onwerkbare situatie.

Oude tattoos

Wat er gebeurt met agenten die al tatoeages op deze plekken hebben zitten, is niet bekend. Het gerucht gaat dat zij die te allen tijde zullen moeten afdekken of weglaseren. Raemdonck zegt daarover: „We moeten nog één en ander bespreken met de vakbonden." Uiteindelijk zal de korpschef bepalen wat wel kan en wat niet. Een goede agent zou volgens de woordvoerder echt niet ineens ontslagen worden omdat hij een tattoo op zijn onderarm heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.