Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Nieuws 2 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Belgen zetten lyrics op snelweg tegen ongelukken

Keihard meezingen met de muziek in de auto hebben we allemaal wel eens gedaan. Maar wat nou als het zingen van een liedje de snelweg een stuk veiliger maakt? Als je in België de hit Last Night A DJ Saved My Life van Indeep meeblèrt, komt het goed met de afstand tussen jou en degene voor je.

Dat is de theorie van onze zuiderburen. Het heeft namelijk alles te maken met de twee seconden-regel. De regel is dat je het beste twee seconden afstand kunt houden van je voorganger. En die twee seconden komen weer overeen met het nummer. Met dat ezelsbruggetje hoopt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde de wegen een stuk veiliger te maken.

DJ redt je leven

En wat is een ezelsbruggetje zonder af en toe een reminder? Wie in België op de E40 tussen Aalst en Affligem of de E19 richting Antwerpen rijdt, komt de woorden op de weg tegen. Het liedje zit misschien uren in je hoofd, je rijdt er wel een stuk veiliger door.

Hoe dat moet? Je gaat op zoek naar een punt, zoals een verkeersbord of viaduct. Vanaf het moment dat je voorganger voorbij dat punt gaat, begin je met het zingen van het nummer. Als je klaar bent met het befaamde zinnetje, zou je op hetzelfde punt moeten zijn. Mits je niet te snel zingt, natuurlijk.

Meer levensreddende muziek

Het is niet de eerste keer dat muziek als hulpmiddel wordt gebruikt. Wie leert reanimeren, heeft de rest van de tijd Staying Alive van Bee Gees in het hoofd. Idealiter geef je 100 borstcompressies per minuut als je reanimeert. De beat van Staying Alive geeft precies het juiste ritme aan om die 100 compressies te halen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.