Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 13 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Agent toch beloond om niet neerschieten verwarde man

In eerste instantie werd hij ontslagen omdat hij weigerde zijn werk uit te voeren, maar achteraf heeft de rechtbank geoordeeld dat de politie fout zat. In plaats daarvan ontvangt agent Stephen Mader een geldbedrag van 175.000 dollar.

Op 6 mei 2016 kreeg Mader uit West Virginia een melding van huiselijk geweld. Hij reed naar het adres, waar hij werd geconfronteerd met de 23-jarige Ronald Williams. Williams had een ongeladen vuurwapen in zijn hand. Later vertelde Mader aan CNN dat de man zichtbaar verward was en vroeg of de agent hem neer wilde schieten. De agent is toevallig ook veteraan en zag door zijn ervaring al snel dat Williams geen gevaar vormde.

Collega’s

Hij besloot niet te schieten, maar de situatie zonder vuurgeweld te de-escaleren. Terwijl hij dit probeerde, kwamen twee collega’s aan op de plaats delict. Mader praatte op de man in, maar zodra Williams het wapen in zijn hand omhoog bewoog, schoten de net gearriveerde agenten hem neer. De man overleed. Er volgde een grootschalig onderzoek naar het gedrag van de agenten en uiteindelijk bepaalde een rechter dat zij juist hebben gehandeld.

Mader handelde volgens dit besluit dus niet goed, want hij schoot niet. Hij werd ontslagen, officieel vanwege ‘het niet voldoen aan de normen van een agent’ en ‘schijnbare moeilijkheden bij kritisch redeneren tijdens incidenten.’ Oftewel: Mader zou onder hoge druk niet de juiste keuzes kunnen maken. Dit is volgens het korps vaker gebleken tijdens zijn carrière. De agent ontkent dit.

Verkeerde keuze

Nu, geruime tijd later, blijkt dat het ontslag van Mader een fout was. Timothy O’Brien, advocaat in de rechtszaak, zegt: „Geen enkele agent mag ooit ontslagen worden omdat hij ervoor kiest te praten met een burger, in plaats van de persoon neer te schieten. Zijn keuze om de situatie te proberen te de-escaleren moet geëerd worden, niet gestraft. Simpel gezegd moet geen enkele agent ooit de druk voelen om een leven op te offeren voor zijn eigen carrière."

De rechtbank staat achter dit statement en besluit dat de agent onrecht is aangedaan. Ter vergoeding ontvangt hij nu 175.000 dollar. Of hij ook zijn baan terug kan krijgen, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.