In het nieuws

VN noemt Trump racistisch. / AFP

VN noemt Trump racistisch

Een woordvoerder van de VN noemt Trump racistisch. / AFP

Foto van 'Sarah Sitanala'

12 JAN 2018

De VN noemt uitspraken van Trump over „shithole countries” racistisch. Een woordvoerder van de VN valt Trump aan om zijn uitspraken. Dit schrijft de Daily Mail.

Trump wordt ervan beschuldigd denigrerende opmerkingen te hebben gemaakt terwijl hij leden van het congres vroeg of zij meer immigranten afkomstig uit Haïti en Afrika moeten accepteren, in plaats van immigranten uit landen als Noorwegen.

Harde taal

Op Twitter ontkende de president vervolgens dergelijke vulgaire woorden te hebben gebruikt, maar hij gaf wel toe dat er ‘harde’ taal was gebruikt tijdens de vergadering. Tegen de tijd dat Trump zijn woorden ontkende, had VN-woordvoerder Rupert Colville al een reactie klaar waarin hij de president uitmaakt voor racist.

Colville: „Als deze uitspraak wordt bevestigd, dan is dit een schokkende en schandelijke opmerking van de president van de Verenigde Staten. Sorry, maar er is geen ander woord voor dan racist.”

Racisme en xenofobie

Colville vervolgt dat je geen landen en een continent kan uitsluiten om de reden dat de bevolking niet blank is, en dat vervolgens als argument te gebruiken voor het feit dat mensen afkomstig uit een van deze landen niet welkom zijn. „De opmerking die de president aansluitend maakte over Noorwegen, maakt dit wel heel erg duidelijk.”

De uitspraak van Trump opent volgens Colville de deur naar de slechtste kant van de maatschappij. Het zou racisme en xenofobie in de hand werken en uiteindelijk kunnen zorgen voor het verstoren en vernietigen van mensenlevens.

Excuses

Paul Altidor, de Haïtiaanse ambassadeur in Washington, noemde het schrijnend dat er vrijdag zoveel aandacht was voor de opmerkingen die Trump zou hebben gemaakt over een aantal landen. Altidor zei dat er eigenlijk zou moeten worden stilgestaan bij de aardbeving precies acht jaar geleden in Haïti. Die eiste circa 220.000 levens. Altidor vindt dat Trump zijn excuses moet aanbieden.

De regering van Botswana noemde de uitspraken die Trump zou hebben gedaan „onverantwoordelijk en racistisch''. El Salvador heeft formeel protest aangetekend. Eerder deze week meldde de Amerikaanse regering nog dat ze de tijdelijke verblijfsvergunning van 200.000 immigranten uit El Salvador wil intrekken.


Views

200+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+