Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 4 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Vlaamse politicus: begraaf baasje en huisdier samen

„Een huisdier maakt deel uit van je gezin en is al zeker een ideale compagnon voor alleenstaanden en senioren”, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders tegen HLN. „Afscheid nemen is dus zeer pijnlijk en moet met voldoende respect kunnen gebeuren.”

Beenders pleit er in een nieuw wetsvoorstel voor om baasjes samen met hun huisdieren een laatste rustplaats te bieden als zij dat graag willen. De enige voorwaarde om voor altijd samen met jouw trouwe metgezel te blijven is dat jullie beiden gecremeerd worden.

Dierenbegraafplaats

Het is op dit moment in Nederland en België zo dat niet elke gemeente een begraafplaats voor dieren heeft. En als gemeenten al een begraafplaats voor dieren hebben, is deze vaak ver weg van de reguliere begraafplaats voor mensen. Zo worden baasjes soms van hun dierbare huisgenoot gescheiden.

In het plan van Beenders komt er in ieder geval een strooiweide waar baasjes en huisdieren samen uitgestrooid kunnen worden. In de Nederlandse wet staat volgens Meester van der Putten, juridisch specialist op het gebied van lijkbezorgingrecht en bestuursrecht, niet dat je per se niet met je huisdier begraven mag worden. Er is geen wettelijk verbod, het gebeurt alleen gewoon niet echt.

In de praktijk

De expert vraagt zich vooral af hoe dat in de praktische zin dan werkt. Zou de hond of kat ook een spuitje moeten krijgen als het baasje overlijdt? Of cremeren we alleen huisdieren en baasjes samen die ook tegelijk doodgaan in bijvoorbeeld een ongeluk. De meeste begraafplaatsen hebben echter gewoon geen plekken waar dieren en baasjes samen begraven kunnen worden. Wat vind jij? Moet hier verandering in komen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.