Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 17 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Trump scoort perfect op test, maar dat zegt niks’

„Ik ben een stabiel genie!” Het zijn woorden die Donald Trump eerder nog twitterde op basis van zijn eigen analyse. Nu heeft de president van de Verenigde Staten ook een test gedaan om zijn claims wat kracht bij te zetten. Trump scoorde maar liefst 100 procent op de Montreal Cognitive Assessment, die screent op onder meer alzheimer en dementie. Maar wat betekent dat nou precies?

Bar weinig, zo beweert Marleen Gerritsen van het UMC Groningen. „Ik mag hopen dat Trump op die test 100 procent scoort”, begint de neuropsychologe tegenover Metro. „Met de Montreal Cognitive Assessment screen je of iemand cognitieve stoornissen heeft. Als je gewoon gezond bent en geen cognitieve stoornissen hebt, dan moet je gewoon 100 procent op die test scoren.”

En zelfs als je een perfecte score haalt op die test, zegt dat niet met absolute zekerheid dat iemand niets mankeert. Gerritsen: „Ook als je 100 procent scoort, wil dat niet zeggen dat er niets mis is. Ik wil natuurlijk niet zeggen dat er wel iets aan Trump mankeert, maar het is zeker geen garantie.”

Plafondeffect

„De test heeft een plafondeffect”, gaat Gerritsen verder. „Alleen als er echt is mis is, kun je wat met die test meten. Ik zou er ook zelf niet trots op zijn. Als een president van de VS hier geen 100 procent op scoort, is er wel iets ernstigs aan de hand.”

Dat sommige media hiermee aan de haal gaan als groot nieuws, noemt Gerritsen dan ook een misinterpretatie. „Dat is een overwaardering voor wat die test kan. Die geeft alleen een globaal beeld en kan signaleren als er iets aan de hand is. Maar als jij van jezelf een vrij hoog niveau hebt en je doet die test helemaal goed, is dat geen garantie dat er niets aan de hand is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.