Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Trump beval ontslag speciaal aanklager’

De Amerikaanse president Donald Trump had in juni vorig jaar het ontslag bevolen van de speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar vermeende Russische inmenging bij de presidentverkiezingen. Van een ontslag is het nooit gekomen, omdat een vooraanstaand jurist van Trump daartegen adviseerde. Die dreigde zelfs met opstappen als Trump Mueller toch zou ontslaan.

The New York Times, die het nieuws naar buiten bracht, baseert zich op vier anonieme bronnen die van het voorval afweten. Jurist van het Witte Huis, Donald F. McGahn, zou het ministerie van Justitie moeten vragen om Mueller te ontslaan. Maar volgens de ingewijden liet hij Trump daarentegen weten dat Muellers ontslag catastrofale gevolgen zou hebben voor zijn presidentschap.

Rechtsgang

Trump wilde Mueller ontslaan nadat bekend werd dat de speciaal aanklager ook onderzoek doet naar de president die de rechtsgang zou hebben proberen te belemmeren.

Trump had namelijk eerder FBI-baas James Comey de laan uitgestuurd, die in eerste instantie het Rusland-onderzoek leidde. Comey verklaarde vervolgens dat Trump had geprobeerd hem over te halen het onderzoek naar zijn veiligheidsadviseur te laten vallen, die in verband werd gebracht met de Russen.

Ongeschikt

Nadat het onderzoek zich ook op Trump richtte, voerde de president verschillende argumenten aan waarom Mueller ongeschikt zou zijn voor de klus. Ten eerste had Mueller in een ver verleden onenigheid met een golfclub van Trump, waarna Mueller zijn lidmaatschap had opgezegd.

Ook kon Mueller niet onpartijdig zijn, omdat hij voor het advocatenkantoor heeft gewerkt dat ook Trumps schoonzoon Jared Kushner had verdedigd. Als laatste had Mueller een sollicitatiegesprek gevoerd om als directeur bij de FBI terug te keren, na het ontslag van Comey. Dat was een dag voordat hij in mei als speciaal aanklager werd aangesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.